Sokak İyileştirmesi Kimin Umrunda ?...


Açıklama: Her caddesi, sokağı hatta toprağı tarih kokar İnebolu'mun...
Kategori: İNEBOLU
Eklenme Tarihi: 05 Ekim 2018
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 10:38
Site: Yeni İnebolu Gazetesi
URL: http://www.inebolugazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=1381


Her caddesi, sokağı hatta toprağı tarih kokar İnebolu'mun...

Hizmete susamış insanında vatan sevgisi, devletçilik, milliyetçilik duygusu ağır basar

Bu bölgeden hain çıkmaz...

Kaderine hep razıdır, devletine asi gelmez...

İhanet, isyan, kalleşlik, hıyanet kavramları uzaktır bize...

Misafirperverdir, yardımseverdir, ekmeğini paylaşandır...

Bütün bu güzel hasletleri üzerinde taşıyan ve doğduğu ilçede yaşamaya çalışan İnebolu halkı elbette ki daha büyük hizmetlerle çok daha iyi şartlarda hayat sürdürmeyi hak edendir.

Ticaretin sürekli kan kaybına uğradığı ilçemizde farkındalık yaratan çalışmalara
ve projelere ihtiyaç duyulduğu aşikârdır. 

Ankara'nın Beypazarı ilçesi bu anlamda kabuğunu kırmış, adını turizmden ekmek yiyen ilçeler arasına yazdırmıştır. 

2000 yılı Mayıs ayında 500 kadar tarihi evin ve  30 sokağın aslına uygun restorasyonuyla turizmde çığır açan Beypazarı yok denilecek kadar az olan ziyaretçi sayısını yüzbinlere çıkarmıştır. 

Restore edilen konakların alt katında bulunan fırınlarda pişirilen Beypazarı kurusu,  ekmek ve güveçler misafirlerin ilgisini çekmeye yetip artmıştır bile....

Restore edilme ihtiyacı hissetmeyen yapılara da cephe giydirmesi yapılarak ilçe  görüntüsünün aynı tarz mimariye sahip olduğu havası yaratılmıştır 

Yine örnek alınabilecek bir diğer Ankara ilçesi Altındağ'ın Hamamönü bölgesi yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiş, turizmde adından söz ettirmeye başlamıştır. 

İnebolu'nun tarihi aşı boyalı evlerinin bir bir restore edildiği şu dönemde çarşıda hareketliliğin olmadığı bazı caddeler belirlenmeli ve orada bulunan yapıların  dış cepheleri aşı boyalı ev görünümlü  cephe giydirmesi yapılarak  turizme kazandırılmalıdır. 

Bu proje hayata geçirilirse ilçemizde geçmişten geleceğe aktarılması gereken kültürel birikim, otantik üretim, yöresel lezzetler ve günümüzde öne çıkan tüm öğeler mekân bulmuş olur.

1890’lı yıllarda projesi çizilerek yapılan İnebolu çarşısını artık bakımsız yapılardan terkedilmiş görüntüsü veren bazı cadde ve sokaklardan kurtarma vakti gelmiştir.

Vizyonu olan, geleceğe umutla bakan bir halk olma ayrıcalığını bizlere yaşatacak projelere hep birlikte destek verilmelidir.

Pek çok yazımda vermeye çalıştığım mesajlarla İnebolu'nun kurtuluşunun  turizme yapılacak olan projelere bağlı olduğu, bunu başaracak alt yapıya ve şanlı tarihe sahip olunduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. 

Şu herkes tarafından çok iyi bilinmelidir ki turizm yatırımları hiç bir zaman karşılıksız kalmaz...

Bir gün mutlaka yol, su, elektrik olarak geri döner!