DANIŞTAY'IN LİMAN KARARINDA GEREKÇE BELLİ OLDU


Açıklama: İnebolu Limanı'nın işletme hakkının 49 yıllığına özelleştirilmesi kararını iptal eden Danıştay 13. Dairesi'nin bu kararını kesin olarak bozan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun bozma kararının gerekçesi belli oldu.
Kategori: İNEBOLU
Eklenme Tarihi: 16 Aralık 2018
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 02:21
Site: Yeni İnebolu Gazetesi
URL: http://www.inebolugazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=1430


İnebolu Limanı'nın işletme hakkının 49 yıllığına özelleştirilmesi kararını iptal eden Danıştay 13. Dairesi'nin bu kararını kesin olarak bozan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun bozma kararının gerekçesi belli oldu.

Mahkemenin gerekçeli kararına göre, Danıştay'da özelleştirmenin iptali için dava açan Z.G. isimli şahsın İnebolu Limanı ile birlikte özelleştirilen İstanbul Eyüp ilçesindeki taşınmaz üzerinde hak sahibi olmadığı ve dolayısıyla dava açma ehliyetinin bulunmadığı ifade edildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, İnebolu Limanı'nın 49 yıl süre ile işletme hakkının devri ile atıl durumda bulunan Hopa Termik Santrali'nin de bulunduğu taşınmazlar ve üzerindeki varlıkların, Mardin Mazıdağı ilçesinde 460.530 metrekare ve 488.713 metrekare taşınmazların, İstanbul Beşiktaş Ortaköy Mahallesinde 946 metrekare taşınmazın 1/3 oranındaki hissesi ile İstanbul Eyüp ilçesi Göktürk Mahallesi'nde 6.022 metrekare arsanın satış suretiyle özelleştirilmesi için 30 Mayıs 2015 tarihinde ihale gerçekleştirmişti.

5 firmanın teklif verdiği ihaleyi, açık artırma sonunda 76 milyon TL bedel ile Cengiz İnşaat'a bağlı Eti Bakır A.Ş. kazanmıştı.

Aynı ihale kapsamında özelleştirilen İstanbul Eyüp ilçesi Göktürk Mahallesi'ndeki 6.022 metrekarelik arsada hak sahibi olduğunu iddia eden Zeynel G. ihalenin iptali için Danıştay'da dava açmış, Danıştay 13. Dairesi de, oy çokluğuyla ihaleyi iptal etmişti.

SAHİBİ OLMADIĞI TAŞINMAZ İÇİN İPTAL DAVASI AÇMIŞ

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Eti Bakır A.Ş. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na taşıdı. Dosyayı ve ekindeki belgeleri inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Zeynel G.'nin söz konusu Eyüp'teki arsada hak sahibi olmadığını, Maliye Hazinesi adına kayıtlı olduğunu tespit etti.

Mahkemenin gerekçeli kararında, "Sonuç olarak İstanbul İli Eyüp İlçesi, Göktürk Mahallesi, 1016 parsel sayılı taşınmazın Maliye Hazinesi adına kayıtlı olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Bu durumda, İstanbul İli, Eyüp İlçesi, Göktürk Mahallesi, 1016 parsel sayılı taşınmaz üzerinde hak sahibi olmadığı anlaşılan davacının, temyizen incelenen bu davayı açmakta meşru, şahsi ve güncel bir menfaatinin bulunmadığı anlaşılmıştır" denildi.

Kararın devamında, Danıştay 13. Dairesi'nin 07.02.2018 günlü, E:2015/6344, K:2018/324 sayılı kararının bozulmasına ve davanın ehliyet yönünden reddine kesin olarak karar verildiği ifade edildi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun bu kararının kesin olduğu vurgulanırken, İnebolu Limanı'nın özelleştirilmesindeki hukuki hiçbir engel kalmadığı anlaşılmış oldu.