PAZARIN GÜZELLERİ


Açıklama: Her Salı Cumartesi İnebolu’da kurulan halk pazarında köylü kadınlar satış yapıyor.
Kategori: İNEBOLU
Eklenme Tarihi: 29 Şubat 2020
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 22:10
Site: Yeni İnebolu Gazetesi
URL: http://www.inebolugazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=1645


Her  Salı Cumartesi İnebolu’da kurulan halk pazarında köylü kadınlar satış yapıyor. Yaklaşık 30’dan fazla kadın, köylerde bahçelerinde yetiştirdikleri marul, soğan, havuç, maydanoz, elma gibi ürünlerin yanında, hayvanlarından elde ettikleri süt, yoğurt ,kesik, tereyağı gibi ürünleri de satmaya çalışıyor .

Sabahın erken saatlerinden itibaren sırtlarındaki taşıdıkları sepetlerdeki ürünleri tezgahlarına yerleştiren kadınlar akşam saatlerine kadar satış yaparak aile bütçesine katkı sağlıyor.

İnebolu Dikili Köyü’nden Müyesser Kan, marketlerin artmasıyla insanların eskisi gibi pazarlara gelmediğini, bu yüzden satışların düştüğünü, özellikle kış aylarında zorlandıklarını, soğuğa rağmen çalışmak zorunda olduğunu belirtti.

Kadın elinin değdiği her şeyin çok güzel olduğunu altını çizen başka bir üretici kadın da “Çok güzel tereyağım var. Kendim yaptım evde üretiyorum. Bu lezzetleri başka bir yerde bulamazsınız, tadından yenmez. Biz kadınlar çok güçlüyüz. Çok şükür ayaklarımızın üzerinde durabiliyoruz. Bizim yaptığımız işi çoğu erkekler yapamıyor. Bir erkeğin işini yapabiliyoruz. Biz pazarımıza sahip çıkıyoruz geçimimiz için. Yarın öbür gün bu pazar sayesinde kendi çocuklarımızın geleceği için bir alan oluşturuyoruz. Biz çocuklarımız için ayaktayız, çocuklarımızı okutuyoruz. Biz çabalıyoruz herkesi, İnebolu pazarına bekliyoruz, sesimizi duysunlar.”diye Hayatın içinden okurlarına açıklamada bulundular.

İnebolu Pazarına deyince akla elma, armut, kestane, fındık vb. gelmesin

Bu ürünleri yetiştiren güzel yüzlü, bu güzellikleri bize doğadan yetiştirip pazara getiren teyzelerimiz akla gelsin.

Bu güzel teyzelerimize ne kadar şükran borçlu olduğumuzu ve bu müteşebbis güçlerin ne kadar önemli olduğunu ve onlara minnet borcu olduğunu anlatmak istedim.

Bu teyzelerimizin emeğine saygı duyalım, onları teşvik edelim, ayakta durmalarını sağlayalım.

Sonuçta; ÜRETEN ELLER, ÜLKEYİ BAYINDIR EDER.

Acılar, tatlılar ekşiler

Bağlarda bahçelerde yetişir

Sarıla  ,kırmızılar, yeşiller

Toplanıp pazara erişir

Kimi kaynatılır şekerle

Kimi yenir tuzla

Kimi saklanır yaza

Kimi hazırlanır kışa..