İNEBOLU'YU 20 BİN ASKERLE İŞGAL EDECEKLERDİ


Açıklama: Milli Mücadele'de cepheye gönderilen silah ve cephanelerin Anadolu'ya giriş kapısı olan Türkiye'nin İstiklal Madalyalı tek ilçesi İnebolu'nun 1920 yılında Yunanlılar tarafından 20 bin askerle işgal edilmek istendiği ortaya çıktı.
Kategori: İNEBOLU
Eklenme Tarihi: 06 Haziran 2020
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 12:54
Site: Yeni İnebolu Gazetesi
URL: http://www.inebolugazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=1711


Milli Mücadele'de cepheye gönderilen silah ve cephanelerin Anadolu'ya giriş kapısı olan Türkiye'nin İstiklal Madalyalı tek ilçesi İnebolu'nun 1920 yılında Yunanlılar tarafından 20 bin askerle işgal edilmek istendiği ortaya çıktı.

BİROL UZUNMEHMETOĞLU GAZETE KÜPÜRLERİNDEN ULAŞTI

Kanada'da yaşayan araştırmacı hemşehimiz Birol Uzunmehmetoğlu, bu korkunç plana Amerikan gazeteleri arşivinden ulaştı.

1920 tarihli Indiana Daily Times ve Bellevue MI Gazette adlı gazetelerin sayfalarında yer alan haberlere göre Yunanlılar, silah ve cephanenin Anadolu'ya giriş kapısı olan İnebolu'yu 20 bin askerle işgal etmek için hazırlıklara başladı.

FRANSIZ VE İTALYANLAR ENGELLEDİ

Gazetelerde yer alan haberlere göre, Yunanlılar'ın bu tehlikeli planını Fransız ve İtalyan protestoları engelledi.

İngilizce olarak gazetede yer alan haberin Türkçe çevirisi şöyle:

"Fransızların ve İngilizlerin Düşmanı"

İstanbul- Mustafa Kemal Paşa İngilizlerin ve Fransızların İslam dünyasının ezeli düşmanı olduğunu belirten ve Almanya ve Bolşeviklerle ittifak kurduğunu açıklayan bir bildiri yayınladı. Mustafa Kemal birliklerini Bilecik'te son bir direniş için hazırlıyor. Afyon'un Yunanlılar tarafından ele geçirilmesi, Mustafa Kemal'in ordusunun yıkılmasına neden olacağına inanılıyor. Fransız ve İtalyan protestoları  20.000 Yunan askerinin İnebolu'dan karaya inişini engelledi.

MUSTAFA FAKAZLI'NIN DEĞERLENDİRMESİ

Yerel tarih araştırmacısı ve diş hekimi Mustafa Fakazlı, Kanada'dan hemşehrimiz Birol Uzunmehmetoğlu'nun ulaştırdığı gazete küpüründeki haberle ilgili yaptığı değerlendirmede, "İnebolu'dan eğer Yunanlılar çıksaydı, bizi dört bir tarafından sarılmış, nefes alamayacak, bu kurtuluş mücadelesini daha başından başlatamayacak bir noktaya getirmiş olacaktı" dedi.