YENİLENEN EVRENYE CAMİSİ İBADETE AÇILDI


Açıklama: İlçemize bağlı Evrenye Köyü Merkez Camii'nde Ekim ayından bu yana devam eden kapsamlı restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.
Kategori: İNEBOLU
Eklenme Tarihi: 12 Haziran 2020
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 01:24
Site: Yeni İnebolu Gazetesi
URL: http://www.inebolugazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=1714


İlçemize bağlı Evrenye Köyü Merkez Camii'nde Ekim ayından bu yana devam eden kapsamlı restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına geldi.

Hayırsever hemşehrimiz Hasan Gürsoy'un öncülüğünde gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında caminin içi ve dışı tamamen yenilendi.

SÜLEYMANİYE ESİNTİSİ

Minaresinden mihrabına kadar her köşesi elden geçirilen Evrenye Merkez Camii'nde, İstanbul'un simge eserlerinden Süleymaniye Camii'nde kullanılan avize ve halılardan esinlenildi.

Hemşehrimiz Hasan Gürsoy'un görevlendirdiği 21 kişilik ekip tarafından 8 aydır sürdürülen çalışmanın sonuna gelindi. Ekip sorumlusu Gıyasettin Ateş nezaretinde sürdürülen çalışma ile büyük çaplı onarımla yenilenen Evrenye Merkez Camii göz kamaştıran bir görüntüye kavuştu.

Profesyonel bir ekip tarafından gerçekleştirilen çalışmada her alanda en kaliteli malzemeler kullanıldı. Caminin ana girişine özel siparişle kündekari kapı yaptırıldı. Caminin pencereleri ahşap yapıldı, içeriye yeni kürsü yerleştirildi.

CAMİNİN HER KÖŞESİ ELDEN GEÇİRİLDİ

Proje sorumlusu Gıyasettin Ateş, yaptığı açıklamada, çalışmalar 14 Ekim 2019 tarihinde başladıklarını söyledi. Bu kapsamda caminin minberi ve mihrabı dışında her tarafının onarıldığını ve yenilendiğini anlatan Ateş, "Tavan komple değişti. Buranın tavanını 35 santim aşağı indirdik. Kolonlar kaplama yapıldı, sütunlar giydirildi. Plastik doğrama olan pencereler ahşap yapıldı. Burada değişmeyen tek şey mihrapla minber. Mihrapta kırılan parçalar değiştirildi. Biz burada sadece minbere el sürmedik. Minare komple sıvandı, alem yenilendi, şerefelere yeni lambalar takıldı, kapılar değiştirildi. Minarenin alemi 2 metre boyunda bakır, üzerine altın varak yapıldı. Dış cephe sıvandı ve boyandı. Camiye 3 metre, 2 metre, 1,5 metre ve 1 metre çaplarında avizeler takıldı. Halılar komple yenilendi. Caminin duvarlarında ve tavanındaki kalem işi motifler ve hatlar komple yenilendi" dedi.

MOTİFLER YENİLENDİ

Topkapı Sarayı'ndan emekli kalemkar Erhan Kanyıldız ve ekibi, Evrenye Merkez Camii'nin duvarları ile kubbesindeki ayetler ve motifleri yeniledi.

Titiz bir çalışma yapan Kandemir, 30 yıldır bu mesleğin içinde olduğunu belirterek, "Ustaların yanında alaylı olarak yetiştim. Topkapı Sarayı'ndan emekli oldum. Evrenye Camisindeki motiflerde bozulmalar vardı, onları yeniledik, elden geçirdik. Desenlerin özünü elimizden geldiğince korumaya çalıştık. Bazı motifler sıvanın altından çıktık. Bu motifler en az 70-80 yıl önce yapılmış. Onun özüne geri döndük" dedi.

KUŞAKLARA FETİH SURESİ YAZILDI

Caminin duvarlarındaki kuşaklarda daha önce Nebe Suresi yerine Fetih Suresi yazıldı. Kubbedeki Ihlas Suresi de yeniden işlendi.

İLK CUMA NAMAZI KILINDI

Tamamlanma aşamasına gelen Evrenye Merkez Camii'nde uzun bir aradan sonra ilk kez cuma namazı kılındı. Evrenye Merkez Camii imam hatibi Mustafa Yıldız tarafından kıldırılan cuma namazında sosyal mesafe kuralına uygun olarak saf tutan vatandaşlar maske takarak ve yanlarında getirdikleri seccadeleri sererek cuma namazı kıldı.