ZARBANA HES'TE SON SÖZÜ DANIŞTAY SÖYLEDİ


Açıklama: Danıştay 6.Dairesi, Zarbana Çayı üzerine yapılması planlanan Kaya Regülatörü ve HES Projesi için verilen "ÇED Olumlu" raporunu iptal eden Kastamonu İdare Mahkemesi'nin kararına yapılan itirazı oy birliğiyle reddetti.
Kategori: İNEBOLU
Eklenme Tarihi: 17 Temmuz 2020
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 23:14
Site: Yeni İnebolu Gazetesi
URL: http://www.inebolugazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=1728


Danıştay 6.Dairesi, Zarbana Çayı üzerine yapılması planlanan Kaya Regülatörü ve HES Projesi için verilen "ÇED Olumlu" raporunu iptal eden Kastamonu İdare Mahkemesi'nin kararına yapılan itirazı oy birliğiyle reddetti.

İnebolu'ya bağlı Alaca, Kayaelması, Çaydüzü, Güneşli köyleri ile, Küre ilçesine bağlı Topçu, Beşören, Güllüce köyleri sınırları içerisinde Ceykar Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapımı tamamlanan Kaya Regülatörü ve HES Projesi'ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 18.04.2019 tarihli ÇED Olumlu (Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu) kararı Kastamonu İdare Mahkemesi tarafından 12.02.2020 tarihinde oy birliğiyle iptal edilmişti.

Temyize gönderilen davada son sözü Danıştay söyledi. Danıştay 6. Dairesi, Kastamonu İdare Mahkemesi'nce verilen kararın bozulması istemiyle yapılan itirazı reddetti. Böylece ÇED Olumlu kararının iptali üst mahkemece onanmış oldu.

Mahkeme heyeti, Kastamonu İdare Mahkemesince verilen 12.02.2020 tarihli karar ve dayandığı gerekçelerin hukuk ve usule uygun olduğu, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığı kanaatine vararak temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca karar düzeltme yolunun kapalı olduğunun duyurulmasına hükmetti.

BİLİRKİŞİ RAPORU

Zarbana HES Projesi için hazırlanan 42 sayfalık Bilirkişi Raporunda kesilecek ağaç miktarının 955 olarak belirlendiği, ekosistem bütünlüğü ve sürekliliği açısından bunun uygun olmayacağı, ağaç kesiminin ekosistem üzerinde olumsuz etkileri olacağı; proje alanı ve çevresinin 12 yaşamlı, 20 sürüngen, 104 kuş türü, 49 memeli ve 10 balık türü olmak üzere toplam 193 omurgalı türü olmak üzere yüksek biyo-çeşitliliğe sahip olduğu, sucul türler ve özellikle kırmızı benekli alabalık türü su yaşam tercihleri bağlamında uygun olmayacağı, yaban hayatına önemli ölçüde olumsuz etkileri olabileceği; Zarbana Çayı’nın 1. sınıf su kalite sınıfında olduğu; çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahribine, bozulmasına, yok olmasına olumsuz etkilerinin olabileceği görüşlerine yer verilmişti.