FINDIK HASADINDA SONA GELİNDİ


Açıklama: İlimiz sahil ilçelerinin en önemli gelir kaynağı olan fındık, Ağustos ayının girmesiyle hasat edilmeye başlandı. Başta İnebolu, Bozkurt, Cide ve Doğanyurt ilçelerimiz fındık bahçelerinde yaban domuzu zararı baskısıyla dibine dökülmeden dalından bahçe sahibi ve civar köylerden gelen tarım işçileriyle 150 Lira gündelikle kurban bayramı sonrası toplandı.
Kategori: İNEBOLU
Eklenme Tarihi: 29 Ağustos 2020
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 23:31
Site: Yeni İnebolu Gazetesi
URL: http://www.inebolugazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=1746


İlimiz sahil ilçelerinin en önemli gelir kaynağı olan fındık, Ağustos ayının girmesiyle hasat edilmeye başlandı. Başta İnebolu, Bozkurt, Cide ve Doğanyurt ilçelerimiz fındık bahçelerinde yaban domuzu zararı baskısıyla dibine dökülmeden dalından bahçe sahibi ve civar köylerden gelen tarım işçileriyle 150 Lira gündelikle kurban bayramı sonrası toplandı.

İlçe Tarım Müdürlüğünden konu ile ilgili olarak yapılan bilgilendirmede; "Üreticilerimizin, erken hasattan kaçınmaları, hasat olgunluğunda fındık hasadını yapmaları, naylon çuvallar yerine jüt ya da hava alabilen uygun şekilde üretilmiş çuvallar kullanmaları gerekir. Kurutma işlemini uygun zeminde tekniğine uygun şekilde yapmaları, kurutma işleminden sonra jüt çuvallarda ve havalandırması iyi durumda olan depolarda muhafaza etmeleri fındıkta problem olan Aflatoksin oluşmasının önüne geçeceği gibi fındığın kalitesi bakımından da önemlidir.

Hasat edilen fındıklar patozlama işlemi sonrası havaların yağışsız geçmesiyle  kurutma aşamasını sorunsuz tamamlandı. Hasat işleminden sonra fındığın patozla tanelenmesi esnasında atık olarak çıkan fındık zurufu önemli bir organik materyal kaynağıdır. Fındık zurufunun kendi halinde bırakılması durumunda olgunlaşması uzun zaman almaktadır. Fındık üreticilerimizin; fındık zurufunu kompostlayarak tekrar bahçelerine dönmesini sağlamaları sürdürebilir ve verimli üretim için son derece önemlidir.  Fındık zurufu, olgunlaşmadan gübre amaçlı fındık bahçelerimizde kullanmamalıdır. Zira bu durumda külleme hastalığı etmenine kışlama ortamı oluşturmaktadır. Değerli bir organik madde kaynağı olan fındık zurufunu 'kompost' yaparak fındık ve sebze bahçelerimizde doğal gübre olarak kullanabiliriz. Bunun için bahçemizin uygun yerinde zurufu yığın yaparak bolca ıslatılmalı, kat kat tarım kireç ilave ederek en az altı ay olgunlaşmasını ve pişmesini sağlamalıyız. Bu şekilde zurufta bulaşık olan hastalık etmeni mikroorganizmalarda yok olacaktır." denildi.