AŞI BOYALI EV MİMARİSİ


Açıklama: Önünden her geçişte hayranlıkla izlediğim bir yapı İnebolu Adliye Sarayı.
Kategori: İNEBOLU
Eklenme Tarihi: 29 Ocak 2021
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 16:25
Site: Yeni İnebolu Gazetesi
URL: http://www.inebolugazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=1804


Önünden her geçişte hayranlıkla izlediğim bir yapı İnebolu Adliye Sarayı.

Aşı boyalı evlerimizin günümüz versiyonu.

Son döneme damgasını vuran, estetik, zarafet ve cazibesiyle ilçemiz girişine ayrı hava katan bir eser.

Duruşuyla İnebolu evlerinin gurur abidesi sanki...

Merak eder dururum, bu binaya hangi sihirli el değdi de, İnebolu'ya özgü aşı boyalı ev mimarisi uygulandı diye...

Yoksa kendiliğinden oluşan ya da tesadüf eseri bu görünüme kavuşan bir proje olmadığı aşikâr...

Merakımı gidermek için herhangi bir çaba göstermeme gerek kalmadı ve birkaç gün önce bu konunun bilgisiyle tesadüfen karşılaştım. 

Telefonum çaldı...

İnebolu sevdasını çok iyi bildiğimiz Emekli Albay Atakan Köksal arıyor...

Yazılarımı zevkle okuduğunu ve denk kayıklarıyla ilgili yazımı çok beğendiğini ifade ediyor.

Konu konuyu açıyor, anlattıkça anlatıyor, O konuşuyor, ben dinliyorum, bu arada İnebolu Adliye Sarayı projesinin başından sonuna bizzat içinde olduğunu söylüyor. Bu cümle dikkatimi çekiyor, hani merak ediyorum ya... Ben soruyorum, O da başlıyor anlatmaya...

Sayın Atakan Köksal, İnebolu ziyaretlerinin pek çoğunda dönemin ilçe Kaymakamını ziyaret eder. Bu ziyaretler sırasında İnebolu hükümet konağının kalabalık oluşu ve binada hizmet veren kurumların sıkışıklığı dikkatini çeker. İnebolu adliyesinin bağımsız bir binada hizmet vermesi gerektiğini düşünür ve Ankara'ya gittiğinde Adalet Bakanlığına bu talebi götürür. "Yer gösterin,yapalım" cevabı alır. İnebolu'da ki yetkililerle birlikte uygun yer arayıp bulma çabasının da içine dahil olur. Günümüzde Adliye Sarayının yapıldığı yer Gençlik ve Spor Bakanlığına ait olup yüzme havuzu yapılması planlanarak projesi bile hazır olan bir yerdir. Bu arsanın Adalet Bakanlığına geçmesi için de Atakan Köksal kapılar aşındırır. Adeta İnebolu'nun Ankara şubesidir. Nihayet tüm uğraşlar meyvesini verir ve sonuç ortadadır.

Gayet tabii ki bu işler anlatıldığı gibi kolay olmaz, çeşitli zorluklarla karşılaşılır fakat iyi niyetle başlanılan her iş gibi bu iş te başarıyla son bulur.

Adliye sarayının mimarisinin aşı boyalı İnebolu evi görünümünde olması için ise Adalet Bakanlığı Teknik Daire Başkanı Erdoğan bey, Atakan Köksal tarafından defalarca ziyaret edilir ve ikna edilir. Mimarlar bu doğrultuda yönlendirilerek proje ortaya çıkar.

Görüldüğü gibi hiçbir şey kendiliğinden olmamıştır. Kalbi İnebolu için çarpan Atakan Köksal'ın gayretleriyle ilçemiz mükemmel bir eser kazanmıştır. Mutlaka siyasiler ve dönemin yetkilileri de bu projenin oluşumuna katkı vermiştir.

Emeği geçenlere ise İnebolu adına teşekkür etmek yine bizlere düşmüştür.