BÖYLE İNSANLAR DA VAR MIYMIŞ ?


Açıklama: Her birimiz gün içinde değişik olaylara şahit olur, bazen üzerinde durur, bazen ise hemen unuturuz.
Kategori: İNEBOLU
Eklenme Tarihi: 20 Mart 2021
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 10:37
Site: Yeni İnebolu Gazetesi
URL: http://www.inebolugazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=1818


Her birimiz gün içinde değişik olaylara şahit olur, bazen üzerinde durur, bazen ise hemen unuturuz.

Geçtiğimiz hafta bizzat yaşadığım ve enteresan bulduğum küçük bir enstantaneyi unutmamak adına yazmak, hatta almak isteyene mesaj vermek istedim.

İşyerimde günlük koşuşturmaca ve rutin işlerle meşgul olduğum esnada içeriye iki kişi giriyor. Biri diğerini yemeğe getiriyor,  "Ne yerse bizim ikramımız" diyor. Gelen misafir "Ben sadece bir çorba içerim, teşekkür ederim" diye karşılık veriyor. Misafirin sadece çorba içmesine gönlü razı olmayan ikram sahibi karnını güzelce doyurmasını istiyor, "Ne yerse yesin hesap benim" diyor ve bize teslim edip gidiyor.

Misafir çorbasını içerken, bir karışık pide sipariş ediyor, yanına bir de kola söylüyor. Afiyetle verdiği siparişi yiyor ve sıra hesap ödemeye geliyor.

"Karnını güzelce doyur, ne canın isterse ye, benim misafirimsin" talimatını aldığı halde, vatandaş "Sadece çorbayı yaz, diğer yediklerimi ben ödeyeceğim" diyor ve ödeme yapmak istiyor.

"Olmaz ki falanca şahıs hesap bende dedi, senden aldığımız için bana kızar" desem de dinlemiyor ve çorba haricinde yediklerinin ücretini veriyor.

"Beni getiren ikram sahibi burada iken ben sadece çorba içeceğimi söyledim, o gittikten sonra başka şeyler canım istedi ve yedim, kesinlikle yanlış anlamaya fırsat vermemeliyim" diyerek çok ince ve anlamlı bir davranış sergiliyor. Pek çok insanın düşünemediğini düşünüyor ve doğru olanı yaptığına inanıyor.

Bu şekilde bir davranışla uzun yıllardır karşılaşmadığımdan olsa gerek, benim de hoşuma gidiyor ve "Helal olsun, seni tebrik ederim" diyerek ne iş yaptığını ve nereli olduğunu soruyorum. Samsun'dan geldiğini ve kamyon şoförü olarak geçimini sağladığını söyleyen misafir "Hayırlı işler" dileyerek gidiyor.

Evet tanımam etmem, ilk defa karşılaştığım bir vatandaşın küçük ama anlamlı bu davranışı ben de iz bırakıyor ve okuyucularımla paylaşarak, böyle insanlarında var olduğunu duyurmak istiyorum.

Uzun yıllardır lokantacılık işi ile iştigal ediyorum, fakat böyle bir şey görmediğimi de belirtmekte fayda görüyorum.  Genellikle herhangi biri, başka birini yemeğe getirip bırakmışsa misafir bir çiftliğe düşmüş gibi hareket eder, tıka basa yer. Hatta bir de paket yaptırır giderken yolda yerim düşüncesiyle....

İnsanımız her zaman vur deyince öldürür, iyi niyeti suistimal eder, o ikramı fazlasıyla hak ettiğini düşünür ve haddi aşar.

Aslında bu işin kuralı, kendi cebinden yer gibi, aşırıya kaçmadan yemek sipariş ederek, ikram sahibini yemek ısmarladığına pişman ettirmemektir.

Bizim toplumumuz misafire değer verir, el üstünde tutar, kendi yemediğini yedirir, misafirini memnun etmeye gayret eder. İnsanımız misafirperverdir vesselam...