GÜMRÜK'TE HEDEF 300 MİLYON DOLAR


Açıklama: İnebolu Gümrük Müdürlüğü'nü hizmete açan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İnebolu'dan yapılan ihracatın yıl sonuna kadar 300 milyon dolara ulaşacağını söylerken, Kastamonu Havaalanı'nın açılacağını ve İnebolu Limanı'nın genişletileceğini söyledi.
Kategori: İNEBOLU
Eklenme Tarihi: 13 Haziran 2013
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 12:22
Site: Yeni İnebolu Gazetesi
URL: http://www.inebolugazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=188


İnebolu Gümrük Müdürlüğü'nü hizmete açan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İnebolu'dan yapılan ihracatın yıl sonuna kadar 300 milyon dolara ulaşacağını söylerken, Kastamonu Havaalanı'nın açılacağını ve İnebolu Limanı'nın genişletileceğini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Bu yılın dört ayında İnebolu'dan ihracat işlemleri yapılan ürün bedeli tutarı 94 milyon dolardır. Yıl sonuna doğru 300 milyon dolara ulaşırız" dedi.

Yazıcı, İnebolu Gümrük Müdürlüğü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada,Türkiye'nin 2012 yılı itibarıyla 389 milyar dolarlık dış ticareti olduğunu söyledi.

Söz konusu ticaretin 152 milyar dolarlık kısmının ihracat olduğunu ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:

"Dış ticarete konu olan ürünlerin işlemin yapıldığı yerler gümrük idareleridir. Buralar hizmetlerini ne kadar seri, zaman kaybına yol açmadan, basit işlemlerle bürokratik süreçleri azaltarak gerçekleştirirse dünyada ürettiğini satmakta, pazarlamakta, en kaliteli uygun ürünü neredeyse oradan alıp Türkiye'ye getirmekte büyük koşuşturma içinde olan ve rekabet koşullarında faaliyetini yürüten ticaret erbabının rekabet gücünü arttırmış oluruz."

Bakan Yazıcı, gümrük işlemi dolayısıyla gümrüklerde herhangi ticarete konu olan ürünün işlemleri için gerekli süreden fazla beklemesinin o ticari faaliyete maliyet yüklendiğini anlatarak, bunun rekabet gücünü azaltacağını dile getirdi.

İNEBOLU'DAKİ İHRACAT VE İTHALAT

İhracat ve ithalatın yapıldığı her yerde gümrük müdürlüğü kuramayacaklarına değinen Hayati Yazıcı, şöyle konuştu:

"Belli bir limiti dikkate almak suretiyle gümrük müdürlüklerini oluşturuyoruz. Bu yılın dört ayında İnebolu'dan ihracat işlemi yapılan ürün bedeli tutarı 94 milyon dolardır. Yıl sonuna doğru 300 milyon dolara ulaşırız. 6 milyon dolarlık da ithalat var. Eminim ki burada gümrük idaresinin var oluşuyla sürdürülecek hizmet, dış ticaret erbabımızın rekabet gücünü artıracaktır. Rekebat gücü artan bir Türkiye elbette ki cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü 2023 hedefine ulaşmada yani 500 milyar dolarlık ihracat, kişi başına 25 bin dolar gelir seviyesine Türkiye'yi taşımada önemli katkılar sağlayacaktır."

Bakan Yazıcı, müdürlüğün açılış kurdelesini kestikten sonra yetkililerden bilgiler aldı.

Yazıcı, İnebolu Gümrük Müdürlüğü tarafından hazırlanan ilk ihracat beyannamesini imzaladı.

İLK İHRACAT GÜRCİSTAN'A

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından açılışı yapılan İnebolu Gümrük Müdürlüğü'nden ilk ihracat gerçekleştirildi.

Kastamonu Entegre tarafından Gürcistan'a gönderilen 50 ton MDF suntanın ihracat işlemleri İnebolu Gümrük Müdürlüğü tarafından yapıldı. Sunta yüklü iki TIR, gümrük işlemleri için İnebolu'ya geldi.

İnebolu Gümrük Müdürlüğü tarafından gümrük işlemleri gerçekleştirilen tır'lar daha sonra Kastamonu üzerinden Gürcistan'a hareket etti.