DİŞ HEKİMİ M.FAKAZLI'DAN BAKAN KOCA'YA AÇIK MEKTUP


Açıklama: Öncelikle 14 Mart Tıp Bayramını ihtiva eden mesajınız için teşekkür ederim. Şahsım ve mesleğim adına bir talebim bulunmamaktadır. Yalnız kentimiz İnebolu adına bir talebimiz bulunmaktadır. Şöyle ki:
Kategori: İNEBOLU
Eklenme Tarihi: 20 Mart 2022
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 07:47
Site: Yeni İnebolu Gazetesi
URL: http://www.inebolugazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=1922


Öncelikle 14 Mart Tıp Bayramını ihtiva eden mesajınız için teşekkür ederim. Şahsım ve mesleğim adına bir talebim bulunmamaktadır. Yalnız kentimiz İnebolu adına bir talebimiz bulunmaktadır. Şöyle ki:

1918 yılında baş gösteren Lekeli Humma (tifüs) salgını sırasında İnebolu Frengi Hastanesi’nde yaptığı verimli çalışmaları nedeniyle devlet nişanı (4. Derece Mecidiye Nişanı) takdim edilerek adına Sertabip ünvanı eklenen, genç yaşta  Tifüsden kaybettiğimiz ve halk tarafından hatırasını yaşatmak için namına anıt mezar yaptırılan Tıp Şehidi İsmail Hakkı Bey’in adının İnebolu Devlet Hastanesi’ne verilmesi hususunda İnebolu halkı olarak beklentimiz mevcuttur. 

Bendeniz 1978 yılında Marmara Üniversitesi Nişantaşı yerleşkesinden mezun olmuş bir Diş Hekimiyim. 44 yıldır İnebolu’da kendi muayenehanemde halka hizmet vermekteyim. Aslî mesleğimin yanında yerel tarih araştırmacılığı da yapmaktayım. Bu araştırmalarım sırasında “İnebolu olmasaydı bugünkü Cumhuriyetimiz olmazdı noktasına geldim.”

İnebolu’yu önemli kılan noktalardan birini burada dikkatinize sunmak istiyorum. 

Osmanlı Devleti sınırları içerisinde ilk salgın (Frengi) Hastanesi 1885 yılında İnebolu’da kurulmuştur. Yukarıda zikrettiğim Tosyalı İsmail Hakkı Bey 1905 yılında Kastamonu İdadisini bitirdikten sonra İstanbul’da Mekteb-i Tıbbiyeyi Şahane’den 1910 yılında mezun olmuş ve mezun olur olmaz, İnebolu’da kurulan bu salgın hastanesinde göreve başlamıştır. Mesleğini severek yaptığından kısa sürede halkın gönlünü kazanmıştır.

1918 yılında yaptığı çalışmalar devlet tarafından da ödüllendirilmiş, kendisine 15 Mart 1918’de 4. Derece Mecidiye Nişanı verilmiş ve genç yaşta Sertabip (Başhekim) ilan edilmiştir. Lekeli Humma salgınında canla başla çalışmıştır. Hastanede o dönemde bulunan gayrimüslim doktorlar hastalardan uzak dururken o birçok hastasını tedavi etmiş ve sayesinde kısa bir zaman zarfında hastalık kontrol altına alınmıştır.

Ancak kendisi de Lekeli Humma’ya yakalanan Dr. İsmail Hakkı Bey hastalıktan kurtulamamış ve 22 Nisan 1334( 1918)’de vefat etmiştir. Onun genç yaşta bu hazin ölümü onu çok seven İnebolu halkında derin bir teessüre neden olmuştur. Ölümünden 3 yıl sonra 1921 (25 Şevval 1339 ) yılında, fedakâr İnebolu halkı burada da fedakârlığını göstermiş ve para toplayarak hastane bahçesine bir anıt mezar diktirmiştir.

Bu anıt mezarın üzerinde şu şekilde bir kitabe yer almaktadır:

VAZİFE UĞRUNDA İSTİHDAM-I CELİLESİ AZİM VE İBKÂ OLAN MÜSLÜMAN ETİBBANIN TEYİD-İ NAMI İÇÜN ERBABI HAMİYYETİN İANESİYLE YAPILAN ABİDEDİR. 25 Şevval 1339. Ruhuna fatihalar ediniz.

Bu konudaki araştırmalarımıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl Bey bizzat İnebolu’ya gelerek katkı vermiştir. Konu hakkında ayrıntılı tafsilata sahiptir. Yaptığımız araştırmalarda, hayatının her safhası için kayıt tutulan Osmanlı belgelerine, tarihe ışık tutacak bilgilere ulaştık,arşivledik.

Bütün bunlar neticesinde Dr. İsmail Hakkı Bey’in isminin Bakanlığınız ajandasına kaydedilip ilgili platformlarda isminin anılması ve hatırlanmasının isabetli olacağını kanaatindeyiz.

İsmail Hakkı Bey’in isminin İnebolu Devlet Hastanesine verilmesi talebini içeren dosya, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bakanlığınıza ulaştırılmış olup, olur beklemektedir.

Ahde vefa en önemli insani duygudur. Bu konuda göstereceğiniz hassasiyet için şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Saygılarımla.

Diş Hekimi

Dt. Mustafa Sıtkı FAKAZLI