"CEZAEVİ KAPANMAZ, DAHA BÜYÜĞÜNÜ YAPARIZ"


Açıklama: AK Parti Kastamonu Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü, İnebolu'ya yeni bir cezaevi yapılması için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yaptığı görüşmenin detaylarını gazetemize açıkladı.
Kategori: İNEBOLU
Eklenme Tarihi: 15 Temmuz 2017
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 23:55
Site: Yeni İnebolu Gazetesi
URL: http://www.inebolugazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=993


AK Parti Kastamonu Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü, İnebolu'ya yeni bir cezaevi yapılması için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yaptığı görüşmenin detaylarını gazetemize açıkladı.

Hafta sonunda İnebolu'ya gelen Köylü'yü, AK Parti İlçe Başkanı İsa Karamehmetoğlu ve partililer karşıladı.

Boyranaltında bir çay bahçesinde partililer ve vatandaşlarla sohbet eden Köylü, gazetemize yaptığı açıklamada, deprem analiz testini geçemeyen İnebolu M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun kapatılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Yeni bir cezaevi yapımı için Hazine arazisi arayışının sürdüğünü ifade eden Köylü, "Yeni bir cezaevi yapılmasında sorun yok, cezaevini yapacağız. Ama yer bizim için şu anda sorun" dedi.

Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy'un çeşitli mahalle ve köylerde 6 adet yer belirlemesi üzerine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştüğünü ifade eden Köylü, "Adalet Bakanı 'Biz İnebolu'ya bin kişilik büyük bir cezaevi yapmak istiyoruz, projemiz var' diyor. Ancak bunun için 100 dönüm arsa lazım. Olmadı 75-80 dönüm. İnebolu'da 100 dönüm arsayı nereden bulacağız. Bulabileceğimiz arsa neyse o arsaya yetecek kadar cezaevi istiyoruz. Bin olmazsa 500 kişilik olur dedik" diye konuştu.

BAKAN BOZDAĞ'IN TALİMATI

İnebolu'da bin kişilik bir cezaevinin ilçemiz için bacasız fabrika olacağını dile getiren milletvekili Köylü, Adalet Bakanı Bozdağ'ın bürokratlarına hemen talimat vererek, "Gidin Kaymakam Beyle, Başsavcı Beyle görüşün, bilgiler onlarda var, hangisine cezaevi yapabiliyorsak birine yapacağız, birinde karar kılacaksınız. Onun üzerinde projelendireceğiz. Yani şu olmaz, bu olmaz, hiçbirisi olmaz deyip dönüp de gelmeyeceksiniz, bir tanesinde karar vereceksiniz" dediğini aktardı.

ORMAN ARAZİSİ SORUNU

Gösterilen yerlerin orman arazisi olması nedeniyle sorun yaşandığını, ayrıca cezaevi yapılacak yerin fazla engebeli olmayan düz bir arazi olması gerektiğini dile getiren milletvekili Köylü, "Orman arazisini cezaevi için vermezler zaten. Bir şekilde ormandan çıkaracağız belki. Biz uğraşıyoruz ama İnebolu şartları çok zor, çok sınırlı bir yer. Bu da coğrafi yapıdan kaynaklanıyor. Bir yeri kalkındırabilmen için bir şeyler yapman lazım, bunun için de arazi lazım. İnebolu, şartları çok zor olan bir yer. Gönül istiyor ki İnebolu'ya şunu da yapalım, bunu da yapalım. Ama İnebolu'da yer yok. Devrekani'de, Seydiler'de, Ağlı'da, Cide'de olsa oluyor" dedi.

"CEZAEVLERİ DOLDU TAŞIYOR"

Adalet Bakanlığı'nın elinde devam eden çok sayıda cezaevi inşaatı olduğunu dile getiren milletvekili Köylü, "İnşaatı devam eden cezaevlerini bitirmek için Bakanlık gece gündüz çalışıyor. Malum cezaevlerinin kapasitesi doldu, taşıyor. O yüzden yeni yapılacak olanlara yeteri kadar zaman ayıramıyoruz dediler oradaki elemanlar. Yeni 3 gün sonra gelip bakabileceğimiz bir işe bir ay sonra gelip bakabiliyoruz, işin yapılmasından ziyade zaman sıkıntımız var bizim dediler" ifadelerini kullandı.

"İNEBOLU KAPANMAZ, YER BULAMAZSAK YIKAR YENİSİNİ YAPARIZ"

Kastamonu'daki diğer cezaevi projeleriyle ilgili de bilgi veren Köylü, şunları söyledi:

"Kastamonu merkeze bir tane cezaevi yapacağız, ama yeri henüz belli değil. Ağlı ilçesinde bir açık cezaevi yapılacak ama Bakanlık onunla şu anda uğraşamıyor. Orada yatılı bölge okulu vardı. Gelip incelediler, baktılar, lojmanları da var, atölyeleri de var. Orası açık cezaevi için çok uygun bir yer. Onun dışında Araç'ta açık cezaevi projesi. Kastamonu yolu üzerinde. Tosya cezaevi de kapatıldı. Ağır Ceza Merkezi olan yerlerde cezaevi kapanmaz. Ağır Ceza Merkezi olduğu için İnebolu da kapanmaz. Buraya adliye yapıyoruz. Adliye binası yapılan yerde arkasından cezaevi de kapanmaz. Yer bulunamazsa da eski cezaevini yıkarız yerine yenisini yaparız. En kötü ihtimalle o olur."

CEZAEVİ İÇİN EML ARAZİSİ GÖSTERİLDİ

AK Parti İlçe Başkanı İsa Karamehmetoğlu, cezaevi için 20 dönümlük Endüstri Meslek Lisesi arsasını gösterdi. Milletvekili Hakkı Köylü'ye arsa hakkında bilgi veren Karamehmetoğlu, depreme karşı dayanıksız çıkan Endüstri Meslek Lisesi'nin pansiyon ve lojman binalarının yıkılacağını, okul binasının da yıkılarak bu alana cezaevi yapımının değerlendirilmesini talep etti.

Cezaevinin İnebolu ekonomisi için taşıdığı öneme dikkat çeken Karamehmetoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada ise, "Sorunu aşmak için her türlü alternatifi değerlendiriyoruz. O yüzden gündemimizde Endüstri Meslek Lisesi arazisi de bulunuyor. Endüstri Meslek Lisesi arazisine aslında sağlık meslek lisesinin de bulunduğu bir eğitim kampusu planlanıyor. Ama eğitim kampusunu başka bir alana planlayarak cezaevini bu alana yapabilir miyiz ona bakacağız. Elbette ki okul hepimiz için cezaevinden önce gelir. Ama ilçemizin mevcut şartlarını ve durumun aciliyetini göz önünde bulundurarak EML arsasına cezaevi yapılabilirse bunu değerlendirelim diyoruz. Tabii ki okul projesinden de vazgeçmiyoruz. Hem yeni cezaevi hem de eğitim kampusu projelerini ilçemize inşallah kazandıracağız" dedi.

MEVCUT CEZAEVİ 13 DÖNÜM ARSAYA SAHİP

Öte yandan, Yenimahalle'deki mevcut cezaevinin 12 bin 722 metrekare arsaya sahip olduğu öğrenildi. Mülkiyeti Adalet Bakanlığına ait olan arsanın 4 bin 160 metrekaresinin binanın oturum alanı, 8 bin 562 metrekaresinin ise bahçe ve güvenlik sahası olarak kullanıldığı bildirildi.

ADLİYE ARSASI VE HASTANE İNŞAATINDA İNCELEME

Milletvekili Hakkı Köylü, çarşı içindeki Esnaf Kıraathanesinde vatandaşlarla bir araya gelip sohbet etti.

Daha sonra Avara Mahallesi Şehit Er Rahmi Yılmazer Caddesi üzerindeki Adliye arsasını gezen milletvekili Köylü, Musa Köyünde inşaatı devam eden hastane inşaatında da incelemelerde bulundu.

Müteahhit firma yetkililerinden bilgi alan milletvekili Köylü'ye hastane inşaatının bir an önce bitirilerek hizmete sunulmasına çalışıldığı iletildi. Firma yetkilileri, iş bitirme süresinin 1,5 yıl olmasına rağmen 1 yıl içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.