İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER

ABİ & ABLA OLANLAR İYİ BİLİR !

Geçtiğimiz günlerde işyerime yemek yemeye gelen bir ailenin kendi küçük ama omzundaki yükü  büyük olan kızları dikkatimi çekti. 

Anne, baba ve en büyüğü 7-8 yaşlarında kız çocuğu, biri 2-3 yaşlarında diğeri ise 1 yaşlarında erkek çocuğundan ibaret olan bir aile.

Dışarıda yemeğe çıkmış olmanın mutluluğu hissediliyor, fakat çocuklar küçük olduğu için etrafa rahatsızlık vermemek adına yoğun gayret  içerisindeler...

Siparişler veriliyor ve beklerken baba 2-3 yaşlarında ki çocuğu kucağına alıp oyalamaya çalışıyor, 1 yaşlarındaki en küçük çocuğu doyurmak ise Anne ile büyük kıza düşüyor. Gelen çorbayı bir taraftan soğutmaya çalışıp bir taraftan küçük çocuğu doyurmak için anneye yardımcı olan ablanın çabası gözüme takılıyor aslında...

Ailenin büyük kızı olsa da hâlâ çocuk olan ablanın, kardeşlerinin sorumluluğunu almış olması takdire şayan duruyor.

Bakıyor, bakıyorum...

Gözlerim dolu dolu oluyor.

Duygusallaşıyor, 35-40 sene öncesine gidiyorum.

Beş kardeşin en büyüğü olmanın  ya da ailenin ilk çocuğu olmanın ne anlama geldiğini çok iyi bildiğimden olsa gerek çocukluk günlerim gözümün önünden film şeridi gibi geçiyor.

Aklıma gelenlerin yüzde birini paylaşamasam da çok küçük yaşlarda sorumluluk duygusunun bilincinde geçen o günleri tekrar yaşamış kadar oluyorum.

Esnaf çocuğu oluşumdan dolayı okul çıkışlarında ve tatil günlerinde Babamın işyerine gitme mecburiyetim ve istemeye istemeye gidişim aklıma geliyor, memur çocuklarının rahatlığına gıpta edişim, İstedikleri zaman oyun oynayıp arta kalan zamanda da rahatlıkla ödevlerini yapabildiklerini hatırlıyorum. Ben ise gece 23'te dükkanımızı Babamla birlikte kapatıp eve gittikten sonra ders çalışabilirdim.

Evdeki kız kardeşlerimin durumu da benden çok farklı değildi. Ev işlerinde Annemin en büyük yardımcıları onlardı. Hatta büyük olanların küçük kardeşlere bakması değişmez kuraldı sanki.

O günlerin hayat standardının günümüze oranla daha sınırlı olmasının sonucuydu belki yaşadıklarımız. Mesela o dönemde bakkaldan çocuk bezi satın almak diye birşeyin olmayışı Annemin elinin çamaşırdan hiç çıkmadığını hatırlatır bana. Dolayısıyla evde çocukların her işin ucundan tutmuş olması olağan geliyor. Çünkü iş bitmiyor. Her şeyin üstesinden imece usulü ile geliniyor.

Çocukluk yıllarındaki kardeşlik ile yetişkinlik dönemindeki kardeşlik arasında dağlar kadar fark oluyor. Yaş ilerledikçe  yaşanan olumsuzluklar, menfaat çatışmaları ve ele karışmalar kardeşlik bağlarını zedeliyor. Tabii ki bu duruma istemeden geliniyor. Bazı kardeşlerin arası ise top atılsa bozulmuyor. Temelleri sağlam olan kardeşlikler kolay kolay yıkılmıyor. Bizlere de "Allah kardeşlerin arasını açmaya çalışanlara fırsat vermesin" diye dua etmek düşüyor.

Bu sayfa 116158 defa görüntülenmiştir.

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125700

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111244

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130226

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116444

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign