İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
YOLU İNEBOLU'DAN GEÇEN DEVLET BÜYÜKLERİ VE ÜNLÜ SİMALARTarih 01 Haziran 2018, 14:49 Editör: Editör

YOLU İNEBOLU'DAN GEÇEN DEVLET BÜYÜKLERİ VE ÜNLÜ SİMALAR

   Bir asır önce konumundan dolayı hareketli günler geçiren ve Ankara'ya en yakın giriş kapısı olarak tercih edilen, buna mukabil milli mücadele yıllarında ilçe halkının kahramanlıklarını tarihe altın harflerle yazdırdığı; Maalesef günümüzde ise "Sen görevini layıkıyla yerine getirdin,seni artık kaderinle başbaşa bırakıyoruz " dercesine haritanın kuzeyindeki gibi kenara itilmiş, limanı işlemeyen, ana yollarla bağlantısı en düşük seviyede kalan, iş imkansızlığı nedeniyle insan göçünün rekor kırdığı İNEBOLU'ya kimler gelmiş, kimler geçmiş diyerek beni araştırmaya sevk eden yazımı okuyucularımın beğenisine sunuyorum.

   Yazımın İnebolu 'muza ne denli önem verildiğinin göstergesi olarak da gelecek kuşaklara aktarılması gereken bir araştırma niteliği taşıdığını vurgulamak istiyorum.

  Ancak ilçemizin 1985 yılından beri Cumhurbaşkanlığı düzeyinde,  1995 yılından beri de Başbakanlık düzeyinde onurlandırılmadığı gerçeğini de gözler önüne serip son 30 yılda Devlet büyüklerimizin İnebolu'muza bakış açısının olumlu yada olumsuz değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum ve İnebolu'ya gelen ziyaretçilerimizi sıralıyorum.

  Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk 25 ağustos 1925 salı günü İnebolu'ya gelmiştir. Üç gün onurlandırdığı ilçemizde kendisine gösterilen sevgi ve muhabbetten çok etkilenmiş "Hakkımda bu derece samimiyet, muhabbet ve bağlılık gösteren İnebolu'lulara, oyunlarını zevkle takip ettiğim mert ve cesur denizcilere teşekkür ederim "demiştir. Türkiye 'ye şapka ve kıyafet inkılabını İnebolu'dan ilan etmiştir.

  İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü 10 aralık 1938 günü İnebolu'ya gelmiş, vatandaşlarla sohbet etmiş ve ilçenin sorunlarını dinlemiştir. Ortaokul konusu sorun olarak dile getirildiğinde Vali bey sorunun çözülmek üzere olduğunu belirtmiş, İnönü 'nün dağlardaki yaban fıstıklarının aşılanması konusundaki isteği üzerine de Vali bu konunun önceden tecrübe edildiğini ve başarılı olunamadığını ifade ederek konuyu kapatmıştır.

  Beşinci Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay 24 haziran 1966 günü İnebolu'ya gelmiş, çeşitli görüşmeler yapmış, halka hitap etmiştir. Fahri hemşehrilik beratı verilen Cumhurbaşkanı gördüğü ilgiden dolayı büyük memnuniyet duymuş ve "bundan 45 sene evvel Anadolu'da istiklal mücadelesine katılmak üzere İnebolu'ya gelmiştim.O gün Karadeniz'in azgın dalgaları arasında vapurdan bizi kucaklar gibi sahile çıkartan Kahraman İnebolu kayıkçılarını asla unutmam" demiştir.

  Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren 18 Ekim 1985 cuma günü ilçemiz üzerinden Abana'ya geçerek Elektromekanik motor fabrikasının açılışını yaptıktan sonra tekrar ilçemize gelmiş öğretmenevinden kalabalık halka hitap etmiştir.

  Başbakan Adnan Menderes 1957 yılında İnebolu'ya gelmiş ve Etibank'a ait boşaltma,depolama ve yükleme tesisinin temelini atmıştır.

  Mehmet Akif Ersoy 16 Ekim 1920 de İnebolu'ya gelmiştir. Halk tarafından yoğun ilgiyle karşılanan Mehmet Akif İnebolu'daki camilerde vaazlar verdikten sonra 19 Ekim 1920 de Kastamonu'ya geçmiştir.

  Kazım Karabekir paşa beraberinde 50 kadar şehit çocukları ile Ankara'ya Mustafa Kemal Paşa'yı ziyaret etmek amacıyla Trabzon'dan yola çıkmış, 11 Ekim 1922 de İnebolu'ya gelmiştir. İnebolu'da halkın muazzam tezahüratları ve son derece hürmet ve muhabbetleriyle karşılanmıştır.

  Nazım Hikmet, Yusuf Ziya Ortaç, Faruk Nafiz Çamlıbel ve Vala Nurettin 3 Ocak 1921 günü İnebolu'ya gelmişlerdir. Gençlerle buluşup sohbetlere katılan geleceğin şair ve yazarları Ankara'ya gidebilmek için hükümet izni beklemişlerdir. Beklenen izin telgrafı sadece Nazım Hikmet ve Vala Nurettin için gelmiş, Yusuf Ziya Ortaç ve Faruk Nafiz Çamlıbel İstanbul'a dönmek zorunda kalmışlardır.

Başbakanlarımızdan Bülent Ecevit'in babası Prof. Dr. Fahri Ecevit 1919-1920 yıllarında İnebolu frengi hastanesinde frengi tabibi olarak görev yapmış, bu görevin yanı sıra halkı milli mücadeleye teşvik etmiş, İnebolu kuvayi milliye kadrosunda da yer almıştır. Aslen Dadaylı olan Fahri Ecevit 26 Şubat 1943 seçimlerinde Kastamonu'dan milletvekili seçilmiştir.

  Bediüzzaman Said Nursi 1910 yılı Mayıs ayında memleketine giderken bindiği vapurun İnebolu'ya uğraması ile çarşı merkezinde 3-4 saat geçirmiş ve Yahya Paşa Cami'inde öğle namazı kılmıştır.

  Milli şair Mehmet Emin Yurdakul 1 Nisan 1921 tarihinde İstanbul'dan İnebolu'ya gelmiş, Milli mücadeleye katılmak üzere İnebolu'da beklerken Atatürk'ten övgü dolu bir telgraf almıştır.

  Ankara'da Necatibey caddesine adı verilen, milli eğitim bakanlığı görevinde bulunan Mustafa Necati 3 Eylül 1921 de İnebolu'ya gelmiş, İnebolu'da kurulan istiklal mahkemesine başkanlık etmiştir.

  27 mayıs 1922 tarihinde Ali Fuat Cebesoy Ankara'ya geçmek maksadıyla İnebolu'ya gelmiştir.

  On ikinci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde defalarca ilçemize gelmişlerdir.

  Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller İnebolu'yu genellikle seçim mitingleri dolayısıyla ziyaret etmişlerdir.

  Yine Alparslan Türkeş 1995'teki ara seçimde ilçemize gelmiş parti liderlerinden biridir.

  Genelkurmay Başkanı olduğu dönemde Hilmi Özkök Paşa İnebolu'ya gelip restore edilen Türk Ocağı binasını hizmete açmıştır.

  Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olduğu dönemde Bülent Arınç ve Mehmet Ali Şahin ilçemize gelmişlerdir.

  Ulaştırma Bakanı iken Binali Yıldırım ve yine eski bakanlardan pek çok isim ilçemizi ziyaret etmişlerdir.

  Aydın Menderes, Doğu Perinçek, Fevzi Çakmak, Tunalı Hilmi, Rauf Orbay, Refet Bele, Yunus Nadi, Vehbi Koç, Deniz Baykal, Turgut Özakman gibi ismini sayamadığım pek çok ünlü isim de İnebolu'ya gelmişlerdir.

  Unutulan ve gözden kaçan,İnebolu'muzu onurlandıran devlet büyüklerimiz ve ünlü simalar mevcuttur.

   İnanıyorum ki  pek çok İlçe bu denli önemli şahsiyetleri misafir etme onurunu yaşamamıştır.

   Bu da İNEBOLU'MUZUN bir ayrıcalığı olarak değerlendirilmeli diye düşünüyor,

Gelişen ve hızla büyüyen İnebolu hayaliyle

daha pek çok Devlet büyüğümüzün geleceği günleri sabırsızlıkla bekliyoruz.



  |  Bu haber 7258 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

"SAĞLIK DESTEK HATTI" KURULDU

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Sağlık Destek Hattı’ hizmete sunuluyor. Randevu konusunda yaşanan sıkıntı...

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR Halkımızın ince hiciv ve zengin benzetme kabiliyetlerinin bir tezahürü olan lakaplar, kimseyi rencide etmek ve ya o...

YAZANDAN-YAZDIRANDAN "ALLAH RAZI OLSUN"

YAZANDAN-YAZDIRANDAN Kaç kişinin dikkatini çekiyor acaba?

RAMAZAN BİLİNCİ

RAMAZAN BİLİNCİ “Ey iman edenler, oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi,size de farz kılınmıştır. Umulur ki sakınırsınız”

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK İŞKUR, TYP kapsamında Kastamonu İl Özel İdaresi’nde 5,5 ay süre ile çalıştırılmak üzere 210 personel alımı yapacak....

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU "HASAN KURU"

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU İnebolu'da bir döneme damgasını vuran, renkli bir kişilikti O...

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Kitap Kurdu Yarışması”nın 6’ncısı 28 Nisan 2...

RAMAZAN AYINA ÖZEL "İSRAF" !

RAMAZAN AYINA ÖZEL Allah'ımıza binlerce şükürler olsun ki, Onbir ayın sultanı Mübarek Ramazan-ı Şerif'e, rahmet-mağfiret ve gü...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125540

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111100

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130044

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116288

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign