İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU'DA BASININ DÜNÜ BUGÜNÜTarih 29 Haziran 2018, 11:13 Editör: Editör

İNEBOLU'DA BASININ DÜNÜ BUGÜNÜ

Yerel basın denince,belirli bir yörede yayınlanan gazete ve benzeri yayın organları aklımıza gelir.

Başka bir deyişle, bulundukları yöre ile sınırlı olarak faaliyette bulunan, sadece yöre halkının hedef kitlesini oluşturduğu ve sınırlı sayıda okuru bulunan basın kuruluşları yerel basın olarak nitelendirilir.

Yerel basını ulusal basından ayıran en önemli özellik, bulunduğu yörenin haberlerini o bölgenin insanlarına ulaştırması olarak bilinir.

Yerel basının ulvi görevlerinden biri ise yöreyi ilgilendiren her konuda kamuoyu oluşturmaktır.

İnebolu'lu olup, çeşitli sebeplerle İstanbul 'da yada yurdun dört bir yanında veya yurtdışında yaşamını sürdüren insanlar için yerel basın yöresel lezzet konumundadır.

Günümüzde teknoloji imkanları ile anında her şeyden haberdar olunsada gazetenin yeri ve önemi farklıdır. Gurbette yaşayanlar hasretle mektup bekler gibi yerel gazetelerin yolunu gözler.

İnebolu basını da bu konuda epey yol katetmiş, uzun yıllardır İnebolu dışındaki abonelerine posta yoluyla haftalık çıkan her gazeteyi ulaştırmıştır.

Bildiğimiz kadarıyla uzun zamandır İnebolu 'da yerel basın hizmetinin varlığından haberdar olsakta, tam olarak hangi yıllarda hangi gazetenin yayınlandığını bilmediğimizi düşünerek araştırıp öğrenme ve okuyucularımla paylaşma ihtiyacı hissettim.

İnebolu'da 1925 yılında Hayrettin bey tarafından kurulan ilk özel matbaa "Hayrettin matbaasıdır".Güzel İnebolu ve Seyyah adındaki gazetelerin bir süre basıldığı bu matbaada bazı kitap ve broşürlerde basılmışsada,  sahibi Hayrettin bey tarafından önce Kastamonu'ya, daha sonrada Bartın 'a taşınmıştır.

Kastamonu'daki tek ilçe gazetesi olan "Güzel İnebolu gazetesi " 12 Eylül 1925 tarihinde Mustafa Nuri'nin çabalarıyla ve başyazarlığıyla çıkarılmıştır. Başlangıçta haftada iki defa yayınlanan gazete, daha sonra haftada bir yayınlanmıştır. Dört sayfadan oluşan Güzel İnebolu gazetesinin idarehanesi Türk Ocağı binasıdır. 1928 yılında el değiştiren ve 1928-1929 yıllarında bir süre Kastamonu'daki vilayet matbaasında basılan Güzel İnebolu gazetesinin yeni sahibi Musa Kazım gazeteyi 1931 yılına kadar çıkarmıştır.

Yayın hayatını 1930-1931 yılları arasında bir yıl kadar sürdüren İnebolu'nun ikinci gazetesi "Seyyah" adıyla çıkar, gazetenin sahibide Mustafa Hilmi 'dir.

Hayrettin matbaasının kapanmasının ardından 20 yıl boyunca İnebolu'da gazete çıkarılmamıştır.

1951 yılında Nejat Karadeniz "İnebolu gazetesi "isimli gazeteyi çıkarmaya başlamış; bir süre sonra Nahit Altıparmakoğlu'na devredilen gazete bir yıl sonra kapanmıştır.

14 Şubat 1953'te Avukat Necati Erdem ve altı arkadaşının bir araya gelerek "Hakikat gazetesi " adıyla haftalık olarak çıkarmaya başladıkları gazete, sahipleri arasında çıkan anlaşmazlık nedeniyle 25 Temmuz 1953 tarihinde yayınlanan 22. sayıdan sonra bir daha çıkmamıştır.

İnebolu'nun uzun ömürlü gazetelerinden ilki olan "Hakkın sesi gazetesi" Reşat Çapan ve onbir arkadaşı ile birlikte 4 Ağustos 1953 tarihinden 4 Kasım 1972 tarihine kadar yayın hayatını sürdürmüştür.

Hulusi Demircioğlu'nun ilk sayısını 21 Haziran 1955 tarihinde çıkardığı "İnebolu Hizmet gazetesi " haftada bir salı günleri yayınlanmaktaydı. 11 ayda sadece 23 sayı çıkarılabilen gazete 30 Haziran 1956 tarihinde kapanmıştır. Son sayısında "KAPATIYORUZ " başlığıyla "İnebolu'da matbaa bulunmaması sebebiyle çeşitli zorluklar ve aksamaların yaşandığı ve şahsi işlerin yoğunluğunun gazete çıkarmayı sekteye uğrattığı "belirtilmiştir.

"İnebolu Gazetesi " adıyla Recep Kırksekizoğlu tarafından 1967 yılında yayın hayatına başlayan gazete, 3 yıl sonra el değiştirerek yeni sahibi Aziz Kırksekizoğlu'na devredilmiştir. Haftalık olarak perşembe günleri çıkan gazete, sahibi Aziz Kırksekizoğlu'nun 1980 yılında vefatına kadar devam etmiştir.Gazetede sahibi Aziz Kırksekizoğlu ve mesul müdürü Sedat Altınöz yazı yazmaktaydılar.

Günümüzde hâlâ yayın hayatını sürdüren "Yeni İnebolu gazetesi "1982 yılında Mehmet Fethi Yıldırım, Toker Ormanlı ve Muharrem Şahan tarafından kurulmuştur. Toker Ormanlı ve Muharrem Şahan, gazetedeki haklarını 2 yıl sonra emekli öğretmen Mehmet Fethi Yıldırım'a devretmiş ve Mehmet Fethi Yıldırım 1993 yılında vefatına kadar gazeteyi düzenli olarak çıkarmıştır.

Mehmet Fethi Yıldırım'ın 1993 yılında vefatından sonra oğlu Kadir Yıldırım gazeteyi aralıksız olarak çıkarmayı sürdürmüştür. İlk sayısı 1 Şubat 1982 yılında yayınlanan Yeni İnebolu Gazetesi uzun yıllar elle dizgi yapılarak tipo makinede basılmış, 2002 yılında elle dizgi ve tipo baskı tekniği terk edilerek kendi ofset baskı tesisine kavuşmuştur. Hali hazırda gazete bilgisayarda dizildikten sonra ofset baskı yapılmaktadır. Genel olarak 8 sayfa olarak yayınlanan gazetenin sayfa sayısı bayram ve diğer özel günlerde 12'ye çıkmaktadır.

İnebolu ve Kastamonu ilçelerinde aralıksız en uzun ömürlü gazete ünvanını kazanan ve halen yayın hayatını sürdüren Yeni İnebolu Gazetesi ülkemizdeki önemli yerel gazetelerden biri olup İnebolu ile gurbetteki İnebolulular ve İnebolu'yu sevenler arasında adeta bir köprü vazifesi yapmaktadır.

İnebolu'da yine Kadir Yıldırım tarafından 2007 yılında kurulan "İnebolu Haber Ekspres" Gazetesi 2011 yılına kadar yayın hayatını sürdürmüştür. 2011 yılında ise İnebolu Gündem Gazetesi'ni çıkarmaya başlayan Kadir Yıldırım bu gazeteyi de 2016 yılına kadar yayınlamıştır.

Celasin Kan'ın sahibi olduğu İnebolu Simge Gazetesi 8 Ekim 2001 tarihinde yayın hayatına başlamış, fakat uzun ömürlü olmamış, 28 sayı yayınlandıktan sonra yayınını durdurmuştur.Yine Celasin Kan tarafından 22 Ocak 2008'de çıkarılmaya başlanan "9 Haziran" adlı gazete de 28 sayı sonra yayınlarına son vermiştir.

Hali hazırda İnebolu'da Yeni İnebolu Gazetesi ve İnebolu Postası yayın hayatına devam etmektedir.

1925 yılından günümüze kadar İnebolu'da basın tarihini yansıtmaya çalıştım.

Benim köşe yazarlığı yapmakla şeref duyduğum 37 yıllık maziye sahip Yeni İnebolu Gazetesi, bugüne kadar meşakkatli birçok süreçten geçti.

Tam 20 yıl boyunca kurşun hurufatlarla sayfalarındaki her harfi tek tek elle dizilerek bu gazete yaşatıldı. 17 yıldır da ofset baskıyla yayın hayatını sürdürüyor.

Sayfalarındaki tüm yazılar kurşun harfler tek tek elle dizilerek 20 yıl yayınlanıp şimdi yayınını sürdüren Kastamonu'daki tek gazete olan Yeni İnebolu Gazetesi'nin sahibi Kadir Yıldırım'ı ve tüm emeği geçenleri kutluyorum.

1925 yılından bugüne kadar İnebolu'da basın sektöründe hizmet veren ve şimdi aramızda olmayanları da rahmet ve şükranla anıyorum.



  |  Bu haber 7514 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

"SAĞLIK DESTEK HATTI" KURULDU

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Sağlık Destek Hattı’ hizmete sunuluyor. Randevu konusunda yaşanan sıkıntı...

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR Halkımızın ince hiciv ve zengin benzetme kabiliyetlerinin bir tezahürü olan lakaplar, kimseyi rencide etmek ve ya o...

YAZANDAN-YAZDIRANDAN "ALLAH RAZI OLSUN"

YAZANDAN-YAZDIRANDAN Kaç kişinin dikkatini çekiyor acaba?

RAMAZAN BİLİNCİ

RAMAZAN BİLİNCİ “Ey iman edenler, oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi,size de farz kılınmıştır. Umulur ki sakınırsınız”

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK İŞKUR, TYP kapsamında Kastamonu İl Özel İdaresi’nde 5,5 ay süre ile çalıştırılmak üzere 210 personel alımı yapacak....

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU "HASAN KURU"

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU İnebolu'da bir döneme damgasını vuran, renkli bir kişilikti O...

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Kitap Kurdu Yarışması”nın 6’ncısı 28 Nisan 2...

RAMAZAN AYINA ÖZEL "İSRAF" !

RAMAZAN AYINA ÖZEL Allah'ımıza binlerce şükürler olsun ki, Onbir ayın sultanı Mübarek Ramazan-ı Şerif'e, rahmet-mağfiret ve gü...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125540

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111100

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130044

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116288

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign