İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU'DA BİR HARP HİLESİ VE SAMİ ZEKİ BEYTarih 15 Aralık 2018, 20:39 Editör: Editör

İNEBOLU'DA BİR HARP HİLESİ VE SAMİ ZEKİ BEY

Sene 1921. İnebolu çok hareketli günler yaşamaktadır. İstanbul’dan depolardan çalınıp kaçırılan, Rusya’dan Trabzon'dan gizlice getirilen cephaneler, İnebolu’ya çıkartılıp, kağnılarla İstiklal yolundan Kastamonu, Çankırı, Ankara güzergahından  cepheye ulaştırılmaktaydı. Buna engel olmak isteyen Yunanlıların denizden tehditleri karşısında İnebolu’da Esliha ve Cephane komisyonu ve Mevkii Komutanlığı kurulmuş ve başına emekli asker Binbaşı Sami Zeki Bey getirilmiştir.

Düz tarlada (Meteorolojinin olduğu yer) askerlere talim yaptıran Binbaşı Sami Zeki Bey olası bir çıkartma harekatı için askerleri hazırlamakla beraber, kafasında bir harp hilesi de tasarlamıştır. 9 Haziran 1921 günü Yunanlıların Kılkış zırhlısı ile Panter Torpitosu İnebolu önlerine gelip silahların teslimi için ültimatom verdikten sonra, kabul edilmemesi üzerine İnebolu’yu bombardıman etmişler.

Bu güne kadar Kel Seymen tepesindeki topumuzun karşı atış yaptığını ve isabetliye yakın gülleler attığını biliyoruz. Tarih araştırmalarıma devam ederken bir resim, beni hayretler içinde bıraktı, çok hoşuma gitti ve İnebolu adına gururlandım.

İsmi gibi kendisi de Zeki olan Binbaşı pek az duyduğumuz bir harp hilesini uygulayıp Yunanlıları şaşırtarak, kafalarını karıştırıp geri çekilmelerine sebep olmuştur.

Nurettin Peker’in “İstiklal Savaşında Kastamonu ve İnebolu Havalisi” kitabının satır aralarında okuduğum soba borularından top yapıldığı ,Düz Tarlaya, Batırıyoz’a yerleştirildiğinin gerçek olduğunu resimde görmüş oldum.

Kel Seymen Tepesindeki top ateşlendiğinde koordineli olarak gerçek top görüntüsü verilmiş soba borularının ağzından da dışarıya alev çıkmaktaydı. Düşman gemilerinden dürbünle bakıldığında görülen top aslında tam bir taklit idi. Düz tarlada askerlerin talimi esnasında tüfek çattıklarında çekilen resimde görülen ayrıntı şuydu. Resmin sağ ve sol iki yanında bebek arabasının ortasına yerleştirilmiş mitralyöze benzeyen soba borusu belli olmakta.

Düşman bu hileyi fark etse bile dikkatli olmak zorunda. Dürbünle baktığında uzaktan aynı top gibi görünmekte. Bir tanesi gülle atıyor ama hangisi. Her taraftan bir patlıyor .

Bu konuyu kendisi ile paylaştığım torun Tuncer Cebecioğlu dedesiyle ilgili bu ayrıntıyı duymadığını, bu resmi görmediğini söyledi ama babası Foto Sabri Cebecioğlu’nun kayınpederi, Sivas kongresinde Kastamonu’yu temsil eden Sami Zeki Bey ile ilgili şu bilgileri verdi :

1863 yılında Tırnova’da doğmuştur. Bursa Askeri Rüştiyesi İstanbul Harbiye Mektebi Piyade sınıfından mezun olmuştur. Yemen Erzurum ve Oltu’da Hudut komutanı olarak görev yapmıştır.

1.Dünya savaşı sırasında Pülümür ve havalisi komutanı. Erzincan Küçük Zabit Mektebi Müdürü. Sivas ve Çerkeş Şube Başkanlığı yapmıştır.

Binbaşı iken emekliye ayrılmış, eşi Hürmüs hanımın İnebolu’lu olması nedeniyle emekliliğinde İnebolu’ya yerleşmiştir.

Kurtuluş savaşının başında Mustafa Kemal Paşa’ya ilk destek olanların başında yer almıştır. 4 Eylül 1919 tarihinde toplanacak olan Sivas Kongresine Nuri Bey’le birlikte Kastamonu  Delegesi olarak seçilmişlerdir.

Sivas Kongresi’ne Tüccar kıyafetinde İnebolu’dan vapurla Samsun’a, Samsun’dan karayoluyla Sivas’a gelmişlerdir.

Sami Zeki Bey, İnebolu’nun Kurtuluş Savaşı’nda yaptığı önemli görevlerden sorumlu  asker kişidir. İnebolu’ya dönüşünde 10 Aralık 1920’den itibaren Esliha(silah) ve Cephane Komisyonu Başkanlığı ve Menzil Nokta Komutanlığı yapmıştır.

İstiklal Madalyası sahibi Sami Zeki Bey, Fransızca, Rusça, Arapça bilirdi. Güzel sanatlarla da yakından ilgilenmiş, piyano ve flüt çalışmış, resim yapmıştır. 25 ocak 1926 tarihinde İnebolu’da vefat etmiştir. Avara mezarlığına defnedilmiştir.

Sami Zeki Bey’in çocukları:

-Oğlu: Sami Çevik (Samsun’da Polis Memuru iken yakalamak istediği asker kaçağı tarafından şehit edilmiştir.)

-Oğlu: Veysi Çevik.Torunları: Nihal Eren, Zuhal Er, Günal Sayın, Güngör Şerbet

-Kızı: Neziha Cebecioğlu .Damadı Sabri Cebecioğlu .Torunları:Ergün Cebecioğlu, Reyhan Gürsoy, Yılmaz Cebecioğlu, Tuncer Cebecioğlu.

Vatanı, Milleti ve İnebolu için çalışmış, asker olarak önemli katkılarda bulunmuş, gök kubbede hoş sada bıraktığı halde unutulmuş tüm vatanseverleri bir kez daha hayırla yad ediyor, mekanlarının cennet olmasını diliyorum.

 Not: Verdiği bilgiler için Tuncer  Cebecioğlu'na teşekkür ederim.       

                                                                                                                                                          

Yerel Tarih Araştırmacısı

Diş Hekimi

Mustafa Sıtkı FAKAZLI



  |  Bu haber 11116 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

"SAĞLIK DESTEK HATTI" KURULDU

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Sağlık Destek Hattı’ hizmete sunuluyor. Randevu konusunda yaşanan sıkıntı...

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR Halkımızın ince hiciv ve zengin benzetme kabiliyetlerinin bir tezahürü olan lakaplar, kimseyi rencide etmek ve ya o...

YAZANDAN-YAZDIRANDAN "ALLAH RAZI OLSUN"

YAZANDAN-YAZDIRANDAN Kaç kişinin dikkatini çekiyor acaba?

RAMAZAN BİLİNCİ

RAMAZAN BİLİNCİ “Ey iman edenler, oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi,size de farz kılınmıştır. Umulur ki sakınırsınız”

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK İŞKUR, TYP kapsamında Kastamonu İl Özel İdaresi’nde 5,5 ay süre ile çalıştırılmak üzere 210 personel alımı yapacak....

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU "HASAN KURU"

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU İnebolu'da bir döneme damgasını vuran, renkli bir kişilikti O...

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Kitap Kurdu Yarışması”nın 6’ncısı 28 Nisan 2...

RAMAZAN AYINA ÖZEL "İSRAF" !

RAMAZAN AYINA ÖZEL Allah'ımıza binlerce şükürler olsun ki, Onbir ayın sultanı Mübarek Ramazan-ı Şerif'e, rahmet-mağfiret ve gü...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125540

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111100

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130042

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116288

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign