İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
O ESKİ RAMAZANLAR!Tarih 22 Mayıs 2020, 11:27 Editör: Editör

O ESKİ RAMAZANLAR!

Bundan yaklaşık üç ay önce herhangi bir genç, genelde büyüklerimizin her Ramazan’da söylediği gibi “eskiden böyleydi”, “biz  bayramda şöyle yapardık”, “nerede o eski Ramazanlar” gibi cümleleri dile getirseydi hayretle karşılanırdı.

İki gün sonra idrak edeceğimiz Ramazan Bayramı için 7’den 70’e  herkeste bir özlem,  bir burukluk yok değil. Memleketlere bayram ziyareti için gidebilen yok. Bayramlaşma törenleri yok. Köylerde düzenlenen geleneksel ikram günleri yok. Ahmet amcaların, Ayşe teyzelerin ellerini öpmeye gitmek yok…

Gâvur memleketinden çıkan virüs belki de en çok bu Müslüman topraklarını etkilemiştir. Maddi anlamda pek fazla bir şey kaybetmemiş olsak bile manevi bakımdan değerlerimizi, kültürlerimizi bir köşeye bırakmamız gerektiğini bildiğimiz için olmalı bu kadar duygu yüklü davranışlarımız. Nasıl çarşıda gördüğümüz bir tanıdığımızla el sıkışmayacağız ki. Veya vedalaşırken kafamızı tokuşturmadan ayrılacağız?

Arife gününden başlayıp bayramın son gününde bitecek olan bir sokağa çıkma yasağı bizleri bekliyor.Gerekçesi ise herkesin bildiği üzere Korona salgını. Yetkililer haklı olarak bundan sonraki bayramları yaşayabilmek için bu bayramı içimizde yaşayalım çağrısında bulunup, bir takım önlemler alındı. Daha önce 30 büyükşehir ve Zonguldak için uygulanan sokağa çıkma yasağı uygulaması bu sefer 81 il için uygulanacak. Kontrollü Sosyal Hayat’a geçerken bu son viraj gibi gözüküyor. Çünkü bayramlarda  git-gelin çok olabileceği aşikarken ikinci bir dalgayı yaşamayı kimse istemez. Bizlere de bu kurallara uyup, kaçak yollardan bayram ziyareti gibi tutumlar sergilemememiz gerekiyor.

(Bayramda bile bizleri ayıran bu güç üzerine de düşünmek için fırsat doğdu.Öne geçirebilecekte  geride bırakabilecekte bir güç. Verdiğini kimsenin engelleyemeyeceği, engellediğini kimsenin veremeyeceği bir güç.  Çokta anlaşılmaz olmamalı)

Çok karamsar gibi görünse de yeni normal dediğimiz süreç bayramdan sonra işlemeye devam edecek.29 Mayıs günü camiler ibadete açılacak. Herhangi bir kronik rahatsızlığı bulunmayan 65 yaş üstü vatandaşa en az 1 ay durmak şartıyla memleketlerine gidişine izin verilecek.  Okullarda dönem kapandı yeni dönem Eylül ayında başlayacak ve bunun gibi birçok normalleşme adımı bayramdan sonra gerçekleşecek. Yani biz Türkiye halkı için iki bayram arası düğün olacak.

Fahrettin Koca’nın açıklamalarına yer verecek olursak şöyle diyor: “Beklediğimiz yaşama hürriyetini, tedbirler getirecek. Bayramda tedbirlere uyarsak, sonrasında daha özgür olacağız. Bayramda evde kalmalıyız. Bayram günleri virüsün yeniden yayılma günleri olmamalı. BAYRAMI ESKİSİ GİBİ KUTLARSAK, hastalığın tırmanışa geçtiği günlere dönebiliriz.”

Baharı göremedik ama yazı yaşayacağız. Turkuvaz fon üzerinde görmeye alıştığımız o sayılar da düşmeye devam ediyor. Günlük enfekte olan kişi sayısı 1000’in altına düşerken, günlük hayatını kaybeden sayısı 30’un altına düşmüş durumda. Ramazan Bayramı için “Nerede o eski Ramazanlar?” diyoruz ama bu bayramda ne kadar çok dişimizi sıkıp sabredersek Kurban Bayramı’ için kurbanlıkları o kadar erken ayırtmaya başlayabiliriz.

Üzülme!

Çünkü yaradan umudu en çaresiz anlarda yollar.

Unutma!

Yağmurun en şiddetlisi en kara bulutlardan çıkar.

                                                                (Mevlana)



  |  Bu haber 24300 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125684

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111226

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130212

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116430

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign