İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
MİLLİ MÜCADELE’DE KADINLARIN SİMGESİ OLAN KASTAMONU’YA “KADIN ÜNİVERSİTESİ” YAKIŞIRTarih 07 Kasım 2020, 09:43 Editör: Editör

MİLLİ MÜCADELE’DE KADINLARIN SİMGESİ OLAN KASTAMONU’YA “KADIN ÜNİVERSİTESİ” YAKIŞIR

Hepimizin de hatırlayacağı üzere geçtiğimiz yıl Japonya’da G-20 zirvesi düzenlenmişti. Bu zirveye katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya’da bulunan sadece kadınların gidebildiği bir üniversite olan Mokugawa Kadın Üniversitesi’ni ziyaret etmişti.

Ziyaret sonunda Türkiye’ye dönüşleri sırasında “Bu tür üniversitelerden ülkemize de kazandırmak istiyoruz” açıklamasının sonucu olarak geçtiğimiz günlerde ilk adım atıldı.

“2021 Hedefleri” altında toplanan birçok maddeden biri de Kadın Üniversiteleri oldu. Resmi Gazete’de de yayınlanan bu gelişme için 2021 yılında YÖK’e çalışmalara başlanması talimatı verildi.

Japonya örneğinin incelenmesiyle oluşacak bir yol haritasına göre kurulacak. Japonya’da ise Kadın Üniversitelerinin sayısı 80.

Şimdi ilimizi ilgilendiren konuya gerçekten objektif olarak değerlendirecek olursak, biz de şöyle bir talepte bulunmamız gerekecek.

Bilindiği üzere he r zaman Milli Mücadele döneminde gerçekleştirdiğimiz hizmetlerden dolayı övünürüz. Ama ne yazık ki bunları dışarı aktarma konusunda biraz zayıfız. Yine Milli Mücadele Dönemi’nde kadın dendiği zaman akla ilk Kastamonu’nun gelmesi gerekir.

Atatürk’ün Samsun’a çıkmasından sonra yabancı kuvvetlerin işgalini protesto etmek amacıyla 10 Aralık 1919’da yaklaşık 3 bin Kastamonulu kadın bir ilki gerçekleştirerek miting düzenledi. Yurdun dört bir yanına seslerini duyurmak amacıyla düzenlenen bu miting aradan 100 yıl geçmesine rağmen Kastamonu’da her yıl kutlanır ve 10 Aralık tarihi Kastamonu’da bir Kız Meslek Lisesi’ne verilmiştir.

Kastamonu’da kadın deyince yine aklımıza; cephanelikler ıslanmasın diye bebeğinin üstündeki battaniyeyi alıp mermilerin üzerini örten ve buz gibi havada donarak şehit olan 21 yaşındaki Şehit Şerife Bacı gelir. Milli Mücadele’nin kadın kahramanlarından biri olan Şerife Bacı için de geçmişe saygı adına birçok okul,öğretmenevi,spor salonu ve çeşitli yerlere ismi verilerek adının yaşatılması sağlanmaktadır.

Yine Kastamonu deyince akıllara gelen bir diğer isim olan Halime Çavuş. Annesinin “Kızım gitme.” Dediği yer ise savaş cephesi. Kadın olduğundan askere alınmayan ve daha sonra saçını kazıyıp, tıraş olarak erkek kılığına girmiş olan birinden bahsediyoruz. Cephede yıllarca Halim Çavuş olarak bilinen ve hiçbir görevden çekinmeyen bir Kastamonu kadını. Mustafa Kemal Atatürk ile İstiklal Yolu’nda karşılaşıp Atatürk’ün “Sen üşümüyor musun böyle?” sorusuna “Bey, 100 bin kişi kurtulacak. Ben öleceğim de ne olacak?” diyen yine Halime Çavuş.

Hatice Bacı, Tosyalı Nazife Hanım,Devrekanili Necibe Nine…

Milli Mücadele’de kadın dendiği zaman akla gelen ilk yer olan bu şehre ise hala vefa görevimizi yerine getirdiğimizi düşünmüyorum. İşte bize bir fırsat.

Bu ülkeye bir Kadın Üniversitesi kurulacaksa ve bir şehrin kadınları gerçekten bir bağımsızlık mücadelesinde ön plana çıkmışsa tarihe saygı için o üniversite o şehre kurulmalıdır. O şehir ise bizim memleketimiz olan Kastamonu’dur.



  |  Bu haber 21628 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

İNEBOLU'DA ORKÖY KREDİSİYLE ORMAN KÖYLÜSÜNE TRAKTÖR VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLDİ

İNEBOLU'DA ORKÖY KREDİSİYLE ORMAN KÖYLÜSÜNE TRAKTÖR VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLDİ Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) köylüye desteği her geçen yıl artarak devam ediyor. OGM 2024 yılı ORKÖY Programı ka...

İNEBOLU TSM, ASM VE 112 ACİL SERVİS BİNASI İHALE EDİLDİ

İNEBOLU TSM, ASM VE 112 ACİL SERVİS BİNASI İHALE EDİLDİ İnebolu’da farklı yerlerde hizmetini sürdüren Toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezleri ile112 Acil Servis ...

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125692

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111234

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130218

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116436

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign