İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
OĞUZ ATAY İNEBOLU'LU DEĞİLMİŞ !Tarih 11 Aralık 2020, 19:04 Editör: Editör

OĞUZ ATAY İNEBOLU'LU DEĞİLMİŞ !

İki gün sonra İnebolu doğumlu yazarımız Oğuz Atay'ın ölüm yıldönümü 13 Aralık.

Kültür Bakanlığının oluruyla Kastamonu İl Halk Kütüphanesinin Oğuz Atay ismine kavuşacağı anlamlı gün...

15 Ekim 2020 tarihli Kastamonu gazetesinde "Oğuz Atay'ın İsmi Kütüphanede Yaşayacak" başlıklı haberi okuyunca öğreniyoruz, Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün 16 Mart 2020 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderdiği teklif yazısıyla bu kararın alındığını ve 13 Aralık 2020 tarihinde düzenlenecek törenle Oğuz Atay İl Halk Kütüphanesi tabelasının asılacağını...

Haberin içeriğinde geçen "İnebolu'lu gurur kaynağımız büyük edebiyatçı" ifadesi aynı gazetede köşe yazısı yazan Nail Tan'ın dikkatini çekmiş. Hatta yine aynı gazetede köşe yazısı yazan Mustafa Afacan'ın bu konuyla ilgili memnuniyetini dile getirdiği yazısında Oğuz Atay'ın "İnebolu'lu" olduğunu belirtmesi de gözünden kaçmamış Sayın Nail Tan'ın..!

Akabinde "Ve nihayet Oğuz Atay" başlıklı bir yazı kaleme almış. Yazısında özetle "Yıllardır Kastamonu'lu en büyük romancı ve oyun yazarı Oğuz Atay isminin bir eğitim kurumuna verilmesi gerektiğini belirten yazılar yazdığını, fakat bu güne kadar bir gelişme olmadığını,Kültür Turizm Bakanlığının bu kararını ise memnuniyetle karşıladığını belirtmiş. Yalnız Oğuz Atay'ın Babası Cemil Atay'ın Ağır Ceza Reisliği görevi sebebiyle İnebolu'da bulunuyor olmasından dolayı Oğuz Atay'ın İnebolu'da doğduğunu,  ailenin Devrekani Etçiler köyü nüfusuna kayıtlı olduğunu ve bu bağlamda yazarın İnebolu'lu değil Devrekani'li olduğunu herkese ilân etmiş. Bir cümle daha etmiş ki evlere şenlik ;13 Aralık'ta yapılacak tören sırasında Vali beyin konuşmasını hazırlarken AMAN HAAA İNEBOLU'LU DİYE YAZMAYIN SAYIN DEVLET GÖREVLİLERİ...!"

Ha Devrekani'li, ha İnebolu'lu; sonuçta Oğuz Atay Kastamonu'nun bir değeri değil mi?

Sayın Nail Tan 22 Eylül 2020 tarihli Kastamonu gazetesinde "İNEBOLU GİBİ BİR İLÇEMİZ VARKEN" başlıklı bir yazı kaleme alıyor ve yazı şu cümlelerle son buluyor. "İnebolu'lu olmak, bilenler için büyük bir onurdur. KEŞKE İNEBOLU'LU OLSAYDIM".

Bu güzel cümlelerin sahibinin Oğuz Atay İnebolu'lu değil, herkes bunu iyi bilsin, gazetede ki haberlerde ya da köşe yazılarında yanlışlıkla İnebolu'lu diye yazılmasın, düzenlenecek  törenlerdeki konuşmalarda bu hataya düşülmesin demesi abesle iştigal oluyor.

Sayın Nail Tan tamamen iyi niyetle bu durumdan söz ediyor belki ama, durduk yerde kafalar karışıyor, kavram kargaşası ortaya çıkıyor.

Burada farklı bir pencereden bakılarak, bazı gerçeklerin de göz ardı edilmemesi gerekiyor.

Evet Oğuz Atay babasının görev yaptığı İnebolu'da doğmuştur.

İnebolu'da düzenlenen Oğuz Atay'ı anma programlarında hep bu ifade kullanılmış, Oğuz Atay İnebolu'ludur cümlesi hiç zikredilmemiştir.

Fakat şu da iyi bilinmelidir ki; İnebolu Oğuz Atay'ı sahiplenmiştir.

Unutulmaması adına hemen hemen her yıl çeşitli anma programları organize edilmiştir.

Doğduğu evin giriş kapısına "Oğuz Atay bu evde doğmuştur" tabelası asılmış, hemen yan tarafındaki sokağa "Oğuz Atay sokağı" ismi verilmiştir.

Belediye Meclis üyeliğim sırasında bizzat verdiğim önerge kabul görerek İnebolu Belediyesi hizmet binasının önüne Oğuz Atay'ın büstü dikilmiş, kaidesine ise ünlü yazarın biyografisi yazılmıştır.

Yine İnebolu Belediyesi kültür hizmeti olarak Davut Yılmazer ve Musa Kaya'nın yayına hazırladığı "İnebolu sokaklarında büyümüş iki çocuk; Oğuz Atay-Orhan Şaik Gökyay" isimli kitap basılmış ve okuyucuyla buluşturulmuştur.

Oğuz Atay İnebolu'nun bir değeridir ve gelecek nesillere de bu her platformda anlatılacaktır. 

İnebolu halkı geçmişten günümüze kadar  bağrından kopmuş değerleri unutmadığı gibi İnebolu'ya hizmet etmiş nice isimlere ahde vefa göstermiştir. 

İnebolu'da doğan ya da doğmayan, İnebolu'lu olan ya da olmayan,
İnebolu'ya atanmış ya da İnebolu halkı tarafından seçilmiş kimin hizmeti geçmişse, kim bir çivi çakmışsa unutmamış ve unutturmamıştır.

Oğuz Atay ise İnebolu'da doğmuş, bıraktığı eserlerle Türkiye'ye mâl olmuştur.


  |  Bu haber 25884 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125690

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111230

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130218

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116432

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign