İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
WHATSAPP NE İSTİYOR?Tarih 16 Ocak 2021, 20:03 Editör: Editör

WHATSAPP NE İSTİYOR?

Yaklaşık bir haftadır gündemimizde bir mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp’ın yeni üyelik sözleşmesi var. WhatsApp sunmuş olduğu  sözleşmeyle bizlere adeta “Ya bu deveye binersin, ya da bu diyardan gidersin” anlamına gelen bir sözleşmeyi onaylamamızı istiyor. İlk günlerde, karşımıza çıkan bu sözleşmeyi okumadan onaylayanlar kara kara düşünmeye başladı. Onlara iyi bir haber; eğer WhatsApp hesabınızı silerseniz otomatik olarak sözleşme de geçersiz sayılır.

Sözleşmenin içeriğine bakacak olursak WhatsApp yetkilileri “Bu sözleşme kurumsal hesapları kapsıyor” dese de geniş kapsamlı bir veri aktarımı olacağı gerçeğini değiştirmiyor. Facebook, WhatsApp ve diğer önemli sosyal medya uygulamalarını da bünyesinde bulunduran Mark Zuckerberg daha önce ABD’de yargı önüne çıkmıştı. Orada sorulan bazı sorulara kişisel alana girdiği için cevap vermeyen  Zuckerberg, yaptığı bu ticari atılımla kendisiyle de çelişmiş oldu. Ticari atılım dememin sebebi WhatsApp’ı satın aldıktan sonra her zaman parayı, reklamı düşünen bu kişi ilk olarak uygulamaya “Durum” özelliğini getirmişti. Aynı zamanda durumlara reklam da eklemek isteyen Zuckerberg’e WhatsApp kurucusu ve o zamanki ortağı engel olmuştu. Günümüzde ise ona daha fazla engel olamayacağını söyleyen bu adam geçmişte de “Facebook’u silin” çağrısında bulunmuştu.

Özetle WhatsApp bu sözleşmeyle WhatsApp’taki bilgileri diğer uygulamalarına aktarmak istiyor. Bir örnek vermek gerekirse; WhatsApp’ta bir arkadaşımızla mesajlaşırken ona Kızılkara’dan yeni bir ev almak istediğimizi yazıyoruz. Daha sonra Facebook’ta gezinirken karşımıza “Kızıkara’da yeni 3+1 daire” diye reklam çıkıyor. Durum bundan ibaret. Geçmişte hepimizin başına gelmiş olan, bir eşyadan bahsettikten sonra onu telefonda reklamlarda gören bizlere bu çok şaşıracak bir durum gibi gelmese de, bu sefer bunu o sözleşmeyi onaylayarak kendi isteğimizle onaylamış oluyoruz.

Bu gelişmeler sonucunda ülkemizde Rekabet Kurulu soruşturma  ve Kişisel Verileri Koruma Kurulu da re’sen de olsa bir inceleme başlattı.

WhatsApp’ın  aldığı bu karar Avrupa Birliği ülkelerini kapsamadığını da hatırlatmakta fayda var. Yani burada bir çifte standart uygulayarak bizleri kullanmak istiyorlar. Bizim yapabileceğimiz şey ise KENDİMİZİ KULLANDIRMAMAK.

Geçtiğimiz haftalarda “Djital faşizm” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne demek istediği daha net anlaşılmış oldu.

Peki nasıl kendimizi kullandırmayacağız? Hiç şüphesiz WhatsApp her akıllı telefon kullanıcısının vazgeçilmez uygulamalarından bir tanesidir. Her ne olursa olsun ben bilgilerimi paylaşmaya izin vermem diyorsanız ya hiç telefon kullanmayacaksınız- ki bu günümüzde neredeyse imkansız- ya da alternatif uygulamalara yöneleceksiniz.

Alternatif uygulamalara baktığımız da iki uygulama dikkat çekiyor. Rusların sahibi olduğu Telegram ve yerli yapım BİP. Son 72 saat içerisinde Telegram’ın 25 milyon (Dünya genelinde bir uygulama olduğu için daha çok) BİP’in de 6,5 milyon yeni kullanıcısı oldu. En kötüsü sizler de kullanmasanız bile bir hesap açmanız da fayda var.

Bir çok kamu kurum ve kuruluşları, STK’lar Türkiye genelinde WhatsApp’tan ayrılma kararı aldı. Son olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Telegram ve BİP kanalları açarak yol göstermiş te oldu.

WhatsApp Gizlilik Sözleşmesi’ni onaylamak için son tarih 15 Mayıs. O tarihe kadar düşünmek için bol zamanımız var. Onaylamazsak otomatik olarak WhatsApp hesabımız silinecek. Bu zaman içinde aldığı tepkileri gören WhatsApp geri adım atar mı, orası bilinmez. Bu sayede yerli uygulamalara da bir fırsat doğmuş oldu. Bu fırsatı iyi değerlendirebilirlerse hem onlar kazanmış olur hem de bizim Whatsapp’a ihtiyacımız kalmaz.

“Benim zaten neyim var?”  “Ben kimim ne yapacaklar bilgilerimi?” diyorsanız orası da size kalmış. Tekrar hatırlatmakta fayda var; Son tarih 15 Mayıs.



  |  Bu haber 23278 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK İnebolu'da turizm derneği vardı bir zamanlar!

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER İnebolu Müftülüğüne bağlı Ömer Kabadayı 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencileri, biriktirdikleri harçlıklarını Gazze’de yo...

NURLAR İÇİNDE UYU "CANIM ANNEM"...

NURLAR İÇİNDE UYU Duygularım karmakarışık...

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

"SAĞLIK DESTEK HATTI" KURULDU

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Sağlık Destek Hattı’ hizmete sunuluyor. Randevu konusunda yaşanan sıkıntı...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125626

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111180

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130144

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116376

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign