İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU SEMPOZYUMUNUN ARDINDANTarih 11 Temmuz 2023, 10:04 Editör: Editör

İNEBOLU SEMPOZYUMUNUN ARDINDAN

Bazı olaylar vardır ki yaşarken pek dikkat çekmez. Ne olduğu sonradan anlaşılır. Millî Mücadelede; coğrafyasıyla, insanıyla çok önemli roller oynayan İnebolu, maalesef o canlı  günlerini arar hâle geldi ve bu arada birçok insan İnebolu’dan geldi geçti.

İnebolu’ya gelen Kaymakamımız Ahmet Vezir Baycar, İlçemizi her yönüyle tahlil ettikten sonra, hayalim diyerek bir girişim başlattı ve İnebolu Sempozyumu’nun yapılmasına öncülük etti.

İlk defa İnebolu’da böyle bir toplantı yapıldı ve gayet de başarılı oldu. 7 ayrı ilden gelen, yolları bir şekilde Kastamonu ile kesişmiş, fikir üretmiş 31 Akademisyen; tarihi, ekonomisi, arkeolojisi, edebiyatı ve coğrafyasıyla  İnebolu’yu mercek altına alan çalışmalarını sempozyumda sundular. On beşer dakikalık zaman diliminde ancak satır başları anlatılan bu çalışmanın kitap hâline getirilmesi çok değerli bir kaynak oluşturacak.

Düzenleme komitesi ve bölüm başkanı Doç. Dr. Şerif  Demir hocamızın belirttiği gibi bu bir başlangıç teşkil edecek, bundan sonra yapılacak çalışmalara ışık tutacak. Bu sempozyumda ortaya çıkan sonuçlardan biri de Kastamonu Üniversitesi’nin İnebolu’yu akademik olarak mercek altına alması ve bundan sonra yapılacak olan araştırma ve etkinliklere katkı sağlayacak olmasıdır. Bu bağlamda hocamız; İnebolu için biz üzerimize düşeni Üniversite olarak  yapmaya, her türlü katkı vermeye hazırız ama İnebolu hazır mı? diye sordu.

İnebolu hazırsa bu günden sonra İnebolu’nun geri kaldığından bahseden,   eleştiren herkesin içinde olduğu bir süreç başlatılacak. Yapılacak toplantıda herkes eteğindeki taşları dökmeli ve sorumluluk almalı. Tam da bunun vakti.  İnebolu’nun kalkınması bireysel bir iş değildir. Gerçek anlamda birlik ve beraberlik sağlanırsa başarabiliriz. Kimsenin hazırı beklemeye, o yapsın; benim cebim dolsun demeye hakkı yok. Bu alışkanlıklardan vazgeçmemiz lazım.

Bir memlekette geçmişte yaşananlar onun tarihidir. Geçmişten ders almak için okunmalı, okutulmalı ve anlatılmalıdır. Tarih, karın doyurmayan bir hikâye, ya da masal değildir. Bir memleketin şanı, şerefidir. Geçmişinin karnesidir. Aynı zamanda geleceğinin reçetesidir. İnebolu’nun tarih karnesinde, “geçti” yazmaktadır. Artık reçeteyi yazmanın zamanı gelmiştir.

Millî Mücadele’ye verdiğimiz olmazsa olmaz katkı ile Cumhuriyetimiz kurulmuş ve bu günlere gelmişiz. Şikâyetimizde haklıyız, bu fedakarlığın manevi ödülü İstiklal Madalyamız var ancak maddi karşılığını alamamışız. İşte tam da yapılmaya çalışılan şey, bunu temin etmek için çaba göstermektir.

Bu sempozyum; benim açımdan, İnebolu’nun dünü, bugünü, yarını adıyla yaptığım çalışmaların bütünlenmiş hâli olup son derece faydalı olmuştur. Akademisyen hocalarımız yaptıkları konuşmalarda İnebolu’nun bu bölgede ayrıcalıklı bir yerde bulunduğunu, önem verilmesi, dikkat edilmesi gereken bir ilçe olduğunu, yerel tarih çalışmasının çok önem arzettiğini ve kendilerine birinci elden bir kaynak oluşturduğunu ifade etmişlerdir.

Birçok yerde tarihî şahsiyet sayısı oldukça azken, yalnızca bir iki kişiden söz edilirken, İnebolu’da Ömer Seyfettin, Mehmet Akif  Ersoy, Nazım Hikmet, Orhan Şaik Gökyay, Oğuz Atay gibi edebiyatımızın güzide pek çok şahsiyeti yaşamış ve buralarda iz bırakarak bu dünyadan göçüp gitmişlerdir.

Ömer Seyfettin’in 7 yaşındayken İnebolu’da yaşadığını, ilkokula burada gittiğini öğrenip kamuoyuna anlatmaya uğraşırken Doç. Dr. Zeki Gürel hocam geldi, aynı şeyleri söyledi. Sempozyum sonrası İnebolu Nüfus Müdürlüğünden yaptığımız araştırma sonucu, babası Yüzbaşı Ömer Şerif’in nüfus kaydına ulaşıldı. 1891 yılında İnebolu Askerlik Şubesinin ilk başkanlığını yaptığı anlaşıldı ve belgesi için de bir adım daha ileriye gidildi. Artık herkes önemli edebiyatçılarımızdan Ömer Seyfettin’in hatırasına sahip çıkabilir ve İnebolu ile adını yan yana anabilir.

Ben de yaptığım sunumda İnebolu’da iz bırakan değerlerimizden bazılarını tarihî resimler eşliğinde anlatmaya çalıştım. Bu isimlerin kaydını buraya düşerek yazıma son vermiş olayım.

Din Adamı: Hacı Ziya Efendi

Tüccar: Hacı Yakup Bey, Hacı Mehmet Aydın

Mütahhit:  Erzurumlu Nafiz Kotan, Çolakoğulları, Celasin Karakocaoğlu

Doktor:  İsmail Hakkı Bey, Salih Osmanoğlu

Eczacı: Yusuf Cemal, Ali Haydar, Sabri Tatlı

Veteriner: Sabiha Aydemir

Esnaf: Selahattin Çelebi

Foto: Sabri Cebe.

Bu vesile ile sempozyumun yapılmasına katkı veren isimlerini tek tek yazamadığım herkese sonsuz teşekkürler ederim. Açılan yoldan hep birlikte yürüyerek  İnebolu’yu hak ettiği yere ulaştıracağız inşaallah.

Mustafa Sıtkı FAKAZLI

Diş Hekimi - Yerel Tarih Araştırmacısı



  |  Bu haber 1450 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

ÖYLE BİR DİNİN MENSUPLARIYIZ Kİ...

ÖYLE BİR DİNİN MENSUPLARIYIZ Kİ... Mecusi bir adam Hz. İbrahim'(A.S)a misafir olmak istedi.

KASTAMONU GAZETECİLER DERNEĞİ'NDEN KINAMA

KASTAMONU GAZETECİLER DERNEĞİ'NDEN KINAMA Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Sinan Kacır, Çankırı’da Arı Ürünleri ve İ...

MİLLİ YÜZÜCÜMÜZ ZEYNEP İNEBOLU'YU GURURLANDIRMAYA DEVAM EDİYOR

MİLLİ YÜZÜCÜMÜZ ZEYNEP İNEBOLU'YU GURURLANDIRMAYA DEVAM EDİYOR Yüzme yarışlarında ilçemizin gururu olan ve dünya çapındaki başarılarıyla adını duyuran hemşehrimiz Zeynep Elbir, P...

İNEBOLUSPOR'UN SOL AYAĞIYDI ÖMER ÇINAR...

İNEBOLUSPOR'UN SOL AYAĞIYDI ÖMER ÇINAR... Futbol aşığıydı...

İNEBOLU'DA ORKÖY KREDİSİYLE ORMAN KÖYLÜSÜNE TRAKTÖR VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLDİ

İNEBOLU'DA ORKÖY KREDİSİYLE ORMAN KÖYLÜSÜNE TRAKTÖR VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLDİ Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) köylüye desteği her geçen yıl artarak devam ediyor. OGM 2024 yılı ORKÖY Programı ka...

İNEBOLU TSM, ASM VE 112 ACİL SERVİS BİNASI İHALE EDİLDİ

İNEBOLU TSM, ASM VE 112 ACİL SERVİS BİNASI İHALE EDİLDİ İnebolu’da farklı yerlerde hizmetini sürdüren Toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezleri ile112 Acil Servis ...

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125750

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111284

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130278

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116486

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign