İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU ÇAYI SİL BAŞTANTarih 18 Şubat 2024, 10:06 Editör: Editör

İNEBOLU ÇAYI SİL BAŞTAN

Bölgemizde 3 yıl içerisinde 3 kez ardı ardına yaşanan sel felaketleri İnebolu Çayı içerisinde de proje değişikliklerini beraberinde getirdi. Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürlüğü son yaptığı ihalelerle İnebolu Çayı’nda sil baştan çalışma başlattı. DSİ’nin bu yıl İnebolu Çayı’nda yaptığı 2 ihalenin toplam bedeli 412 milyon 252 bin 500 TL olarak gerçekleşti.

Bozkurt ilçesinin merkezinde olduğu ve onlarca vatandaşımızın can kaybına neden olan 11 Ağustos 2021 sel felaketinde İnebolu Çayı taşma noktasına geldi. Çay içinde biriken rüsubat DSİ ekipleri tarafından aylar süren çalışmayla temizlendi.

İnebolu ve çevresinde 27 Haziran 2022 tarihinde ikinci kez sel felaketi yaşandı. Şiddetli yağışların ardından İnebolu Çayı taştı. Çay üzerindeki iki yaya köprüsü yıkıldı. İlk felaketin üzerinden 1 yıl geçmeden yaşanan ikinci sel olayından sonra DSİ İnebolu Çayı’nda yeniden düzenlemeye gitti. Pazaryerinden denize doğru dere yatağındaki dolgu alanlarının büyük bölümü kaldırıldı. Müteahhit firma tarafından sürdürülen çalışmayla dere yatağı bir miktar genişletildi. Köprü başından itibaren iki köprü arasındaki otopark alanları da kaldırıldı.

DSİ milyonlar harcayarak bu  çalışmayı tamamladıktan sonra 5 Haziran 2023 tarihinde üçüncü sel felaketi yaşandı. İnebolu Çayı’na sığmayan sel suları ilçemiz halkına korkulu anlar yaşattı. Karayolları ve DSİ’nin ortak eseri Terminal Köprüsü de bu korkunun haklı gerekçesi oldu.

KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK

Devlet Su İşleri (DSİ) ardı ardına yaşanan 3 sel felaketinin ardından İnebolu Çayı içinde köklü değişikliğe gitti. İnebolu Çayı’nda taşkın riskini ortadan kaldırmayı amaçlayan DSİ Bölge Müdürlüğü 26 Ekim 2023 tarihinde ivedi olarak pazarlık usulü büyük bir ihale gerçekleştirdi. İhaleye katılan 5 firmadan en düşük teklifi Kuzey Yapı İnşaat – Royal İnşaat İş Ortaklığı verdi. İhaleyi 249 milyon 874 bin 187 TL bedelle kazanan Kuzey Yapı İnşaat – Royal İnşaat İş Ortaklığı ile 17 Kasım 2023’te sözleşme imzalanarak yer teslimi gerçekleşti.

BAKANLIK “GEREKİRSE GECE DE ÇALIŞIN” DEDİ

Yaklaşık 250 milyon liralık ihaleyi kazanan müteahhit firmaya çalışmaları tamamlaması için 10 aylık süre verildi. Projeye büyük önem veren Bakanlık, firmadan gerekirse gece 22.00’ye kadar çalışarak çalışmaları süre bitimi olan 21 Eylül 2024 tarihine karar tamamlamasını istedi.

2022’DE YAPILAN BETON DUVARLAR KIRILDI

Çalışmalarını sürdüren firma, DSİ tarafından 2022 yılında yaptırılan İnebolu Çayı içindeki beton duvarları kırdı. Kırılan duvarların beton parçaları bir yandan kaldırılırken yeni duvarlar için kazı yapılmaya başlandı.

DERE YATAĞININ GENİŞLİĞİ 40 METREYE ÇIKACAK

Proje kapsamında İkiçay mevkiinden denize kadar İnebolu Çayı kenarında bulunan tüm dolgu alanlarının kaldırılacağı, dere yatağının genişliğinin ise 40 metreye çıkartılacağı bildirildi. Dere yatağının her iki tarafına yer yer 5-8 metre yüksekliğinde perde beton duvarlar inşa edileceği ve hız düşürücü britler yapılacağı belirtildi.

ÜST HAVZA TEDBİRLERİ DE UNUTULMADI

Müteahhit firma çalışmaları süresi içinde bitirebilmek için İnebolu Çayı içinde yoğun şekilde çalışmalarını sürdürürken DSİ 23. Bölge Müdürlüğü bir ihale daha gerçekleştirdi.

DSİ’nin 15 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirdiği İnebolu İlçesi Üst Havza Tedbirleri işi kapsamında; Çorakçay Deresinde; 300 m çift taraflı ve 900 m tek taraflı beton/betonarme ağırlık duvarı, 1 adet geçiş yapısı (menfez), 40 adet betonarme brit ve duvar üstlerine korkuluk-uyarı levhası imalatları yapılacaktır. Çorakçay Deresinin Üst Havzasında ise; 1 adet beton tersip bendi, İnebolu Çayında 750 metre çift taraflı betonarme duvar ve duvar üzeri korkuluk yapılması planlandı.

Açık teklif usulü ile yapılan ikinci ihaleyi de merkezi Trabzon’da bulunan Kuzey Yapı İnşaat – Royal İnşaat İş Ortaklığı kazandı. İhale bedelinin 164 milyon 872 bin 500 TL olduğu açıklandı. Bu çalışmanın ise 500 günde tamamlanması planlandı.

İKİ İHALE İLE İNEBOLU ÇAYI’NDA 412 MİLYON 252 BİN LİRALIK ÇALIŞMA YAPILACAK

DSİ Kastamonu Bölge Müdürlüğü geçen yıl Ekim ve Kasım aylarında İnebolu Çayı’ndaki sel hasarlarının onarımı ve üst havza tedbirleri için iki ayrı ihale gerçekleştirmiş oldu. Ekim ayındaki ihale 247 milyon 380 bin TL, Kasım ayındaki ikinci ihale ise 164 milyon 872 bin 500 TL olarak gerçekleşti. Bu iki ihalenin toplam tutarı ise KDV hariç 412 milyon 252 bin 500 TL oldu. KDV ile birlikte bu rakam 500 milyon liraya yaklaştı.

GEÇEN YIL DA 28 MİLYON LİRA HARCANMIŞTI

Öte yandan, DSİ’nin 9 Ağustos 2022 tarihinde gerçekleştirdiği İnebolu Çayı 2. Kısım İnşaatı için de müteahhit firma Tuna İnşaat’a 27 milyon 970 bin TL ihale bedeli ödenmişti. Ancak bu proje kapsamında yapılan beton perde duvarlar yapımından 1 yıl sonra tamamen yıkılarak harcanan para da boşa gitmiş oldu.



  |  Bu haber 1238 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

İNEBOLU'DA ORKÖY KREDİSİYLE ORMAN KÖYLÜSÜNE TRAKTÖR VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLDİ

İNEBOLU'DA ORKÖY KREDİSİYLE ORMAN KÖYLÜSÜNE TRAKTÖR VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLDİ Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) köylüye desteği her geçen yıl artarak devam ediyor. OGM 2024 yılı ORKÖY Programı ka...

İNEBOLU TSM, ASM VE 112 ACİL SERVİS BİNASI İHALE EDİLDİ

İNEBOLU TSM, ASM VE 112 ACİL SERVİS BİNASI İHALE EDİLDİ İnebolu’da farklı yerlerde hizmetini sürdüren Toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezleri ile112 Acil Servis ...

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125700

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111244

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130226

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116444

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign