İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
KEL SEYMEN TEPESİ TURİZME AÇILIYORTarih 01 Mart 2024, 09:02 Editör: Editör

KEL SEYMEN TEPESİ TURİZME AÇILIYOR

Milli Mücadele döneminde İnebolu’yu bombalayan Kılkış ve Panter zırhlılarına karşı ilçemizi savunan Türk birliğinin konuşlandığı Kel Seymen Tepesi turizme açılıyor.

İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan Karaca Mahallesi sınırları içerisindeki Kel Seymen Tepesi’ni Orman Parkı olarak 20 yıllığına işletilmesi için kiralama ihalesi açtı.

“Konaklamasız Seymen Tepesi Orman Parkı” için 4 Mart Pazartesi günü İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü ihale salonunda açık ihale gerçekleştirilecek.

Seymen Tepesi mevkiindeki yaklaşık 6 dönümlük arazi üzerinde işletmeci tarafından kafeterya binası ile kamelyalar, yürüyüş ve dinlenme alanları yapılacak.

İlk yıl işletme hakkı kiralama bedeli 30.361,50 TL olarak belirlenen ihaleye katılmak isteyenler 9.108,45 TL’lik geçici teminatı yatırmaları ve ihale şartnamesini satın almaları gerekiyor.

TARİHTE KEL SEYMEN TEPESİ

Karaca Mahallesi sınırlarında ilçemize hakim bir noktada bulunan Kel Seymen Tepesi’nde 100 yıl önce büyük bir kahramanlık hikayesi yazıldı. Gemilerle İnebolu’ya külliyetli miktarda silah ve cephane geldiğini haber alan işgal kuvvetleri harekete geçti. 9 Haziran 1921 günü Kılkış ve Panter adlı Yunan savaş gemileri İnebolu açıklarında demirledi. İnebolu’daki cephanenin teslimi için Türk yetkililere nota veren düşman gemileri bu talepleri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla reddedilince savaş flamalarını çekerek bombardımana başladı.

İnebolu sahilini harap eden, cephane taşıyan denk kayıklarını parçalayan düşman gemileri hiç beklemedikleri bir direnişle karşılaştı. Bir avuç Türk askeri, Kel Seymen Tepesi’ne konuşlandırdıkları 8.7’lik top ile Yunan gemilerine karşı ateşe başladı.

Kel Seymen Tepesi’nden ateşlenen 8.7 lik toptan çıkan ilk gülle Kılkış’ın arka tarafına yakın düşünce, Kılkış hemen top menzilinin dışına yöneldi. Bu sırada Panter torpidosu sahildeki denk kayıklarını parçalamakla meşguldü. Daha sonra Panter top menziline girince topun başındaki Ayaşlı Onbaşının marifetiyle atılan gülle adeta Panter’in bacasına değerek hemen yanındaki bir su kütlesini havaya kaldırdı. Bunun üzerine iki gemi de İnebolu önlerinden Kayran-Mesed önlerine kadar uzaklaştılar. İstanbul ile telsizle görüşüp tekrar geldiler. Tam bu sırada öğle ezanı okunmaktaydı. Halk, namaz için Yahya Paşa Camii’ne girerken ikinci bombardıman başladı fakat top seslerinden kimse ürkmedi. Ürkmediği gibi yetkililerin uyarılarına rağmen kimse camiyi de terketmedi. Sonuna kadar namazı kılıp duasını ettikten sonra çıktıklarında, bir merminin cami önüne kadar patlamadan gelip durduğunu gördüler. Bu olay onların düşmanla mücadelede manevi güçlerini artırdı.

Bombardımanda yaklaşık 100 civarında gülle atıldı. Hükümet binası, Osmanlı Bankası ardiyesi, çarşı içindeki mağaza ve depolar 40 tane denk kayığı isabet aldı. Bunun üzerine Kastamonu valisi Muhittin Paşa silahlı ne kadar asker varsa onlarla birlikte İnebolu’ya gelmiştir. Derhal halkı toplayıp konuşma yapmış,çarşı içinde yığılı cephaneyi iki çaya taşıtmıştır. Milli müdafa vekaleti Sahil topçu Muhafız batarya Komutanı İsmail Hakkı Beyi, Binbaşılığa, Panter torpitosuna gülle değdiren Ayaşlı onbaşıya (50 lira ödül verilip) çavuşluğa terfi ettirilmiştir.



  |  Bu haber 1904 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

İNEBOLU'DA ORKÖY KREDİSİYLE ORMAN KÖYLÜSÜNE TRAKTÖR VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLDİ

İNEBOLU'DA ORKÖY KREDİSİYLE ORMAN KÖYLÜSÜNE TRAKTÖR VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLDİ Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) köylüye desteği her geçen yıl artarak devam ediyor. OGM 2024 yılı ORKÖY Programı ka...

İNEBOLU TSM, ASM VE 112 ACİL SERVİS BİNASI İHALE EDİLDİ

İNEBOLU TSM, ASM VE 112 ACİL SERVİS BİNASI İHALE EDİLDİ İnebolu’da farklı yerlerde hizmetini sürdüren Toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezleri ile112 Acil Servis ...

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125700

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111242

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130226

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116442

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign