Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi İnebolulu hemşehrimiz Prof. Dr. Vefa Taşdelen, mezun olduğu İnebolu İmam Hatip Lisesi’nde konferans verdi.
İnebolu İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği tarafından düzenlenen “Din ve Bilim Tartışmaları” konulu konferans İnebolu Şehit Arif Demirel Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını okul müdürü Şakir Peker yaptı.
Programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Vefa Taşdelen, konferansa katılımın umduğundan yüksek olduğunu belirterek bunun kendisini hem sevindirdiğini, hem heyecanlandırdığını söyledi.
VEFA HOCA’NIN VEFASI…
İnebolu’da olmaktan mutluluk ve gurur duyduğunu belirten Vefa Taşdelen, “Böyle bir konferans fikri ortaya çıktığında aslında benim müsaitlik durumum da yoktu, çünkü bizim derslerimiz başlıyor pazartesiden itibaren. Hummalı çalışmalarımız var, müsait durumda değildim ama bu beni çok heyecanlandırdı, gerçekten mezun olduğum yerde konuşma yapmak, 7 yılımızın, acı tatlı günlerimizin geçtiği kalıcı dostluklar edindiğimiz ruhumuzun, zihnimizin, kalbimizin buluştuğu bir ortamda bulunmak tabii ki istedim ve severek kabul ettim.”
Konferansın konusu olan “Din ve Bilim Tartışmaları” başlığının tüm dinleri kapsadığını belirten Taşdelen, sözlerini şöyle sürdürdü:
Buradaki kitleye ne anlatabiliriz diye kendi aramızda müzakere ettik. Din tartışması konusunun önemli olduğunu düşündük. Din ve bilim tartışması geniş kapsamlı bir konu. Felsefi bağlamda, felsefe tarihi bağlamında ve bilim tarihi bağlamında bu konular üzerinde konuşabiliriz. Önemli bir konu bu. Yani bilim ve din konusu çok önemli bir konu. Zira insanoğlu yeryüzünde ilk varoluşundan beri dinle karşı karşıya, bir inancı olmuş sürekli. Bir inancı olmuş, Allah’a inanmış, Tanrı’ya inanmış. Bu inandığı şeyler çeşitlenmiş. Farklı şeylere de inanmaya başlamışlar. Mesela bugün Urfa Göbeklitepe’de baktığınız zaman, veya Grek uygarlığına baktınız zaman farklı şeyler de eklenmiş. İnsanlık tarihi boyunca felsefe ve bilim ve din konuları arasında bir problem yaşanmış. Bir problem olmuş, Orta Çağ’da, Yeni Çağ’da, hatta günümüzde. Bir yerde otururken bile bu konularda tartışmalar yaşandığını görebilirsiniz. “
Prof. Dr. Vefa TAŞDELEN Kimdir?
1966 yılında Kastamonu İnebolu’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu (1989). Aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Varoluşçuluk ve Edebiyat Etkileşimi” adlı teziyle yüksek lisansını (1992), Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Sören Kierkegaard’ın Varoluş Alanlarında Benliğin Oluşamaması Sorunu ve Bir Çözüm Önerisi Olarak Sevgi Alanı” adlı teziyle doktorasını (2004) tamamladı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde doçent oldu. Halen Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğretim üyesidir. Kitapları: Kierkegaard’da Benlik ve Varoluş (2004); Hermeneutiğin Evrimi, Kesitler (2008); Felsefeden Edebiyata (2013); Felsefe Kültürü (2015); Kaygıdan Umuda Varoluşun Renkleri (2017); Edebiyat Dili (2018); Söz Durumları (2024).