İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
ESKİ MESCİDİN YIKILMASI KÖYLÜYÜ AYAĞA KALDIRDITarih 19 Ağustos 2016, 10:55 Editör: Editör

ESKİ MESCİDİN YIKILMASI KÖYLÜYÜ AYAĞA KALDIRDI

İlçemize bağlı Karabey Köyü Akpınar Mahallesinde (Cıhna) eski mescidin köyden kimseye haber verilmeden yıkılması köy halkını ayağa kaldırdı.

Yaklaşık 60 yıl önce yaptırılan mescidin 100 metre yakınına hayırseverlerin katkılarıyla yeni bir cami yaptırıldı.

Bayram şenliklerinde mutfak olarak kullanılmaya devam edilen eski mescit, iddiaya göre köy muhtarı İsa Öz’ün girişimleri sonucu içindeki eşyalarla birlikte özel bir kepçe ile orman muhafaza memurunun gözetiminde yıkıldı.

Yaklaşık 30 köylü yıkılan mescidin önünde toplanarak muhtar İsa Öz’e tepki gösterdi.

Bayramlarda mutfak olarak kullandıkları mescidi aynı zamanda köy konağı olarak ve ihtiyaç anında evi yanana, bir afete uğrayana tahsis edilmesi amacıyla da kullanmak istediklerini ancak yıkıldığını görünce şok yaşadıklarını belirten köylüler, muhtar İsa Öz’ün mescidin arsasını başkasına usulsüz şekilde kullandıracağını iddia ederek, konuyu Kaymakamlık ve Cumhuriyet Savcılığı makamlarına taşıyıp şikayetçi olacaklarını ifade ettiler.

Olayın görgü tanıklarından 77 yaşındaki Şevket Eren, mescidin yıkılmasından çok etkilendiğini belirterek, “Kendi evim yıkılsa bu kadar üzülmezdim. O günden beri tansiyonum bir iniyor, bir çıkıyor” dedi.

DUYUNCA YALINAYARAK EVDEN FIRLADI

Mescidin yıkıldığını duyunca evinden yalınayak fırlayarak koşup geldiğini anlatan Eren, “Geldiğimde burada bir kepçe mescidi yıkmaya başlamıştı. Yanında da bir orman muhafaza memuru vardı. Muhtarın izin aldığını ve mescidi yıkacaklarını söylediler. Yapmayın etmeyin dedimse de mescidi yıkıp gittiler. Allah bana bir sabır verdi, yoksa burada başım derde girecekti” dedi.

Mescidin kendisi askerdeyken yapıldığını belirten Eren, “Askerden gelince burada biz de çalıştık. Burayı atalarımız ben askerdeyken yapmışlar. Sonra Cenabı Allah kolay getirdi, biz burayı arkadaşlarımla birlikte çalışır vaziyete koyduk. Üstünü, içini dışını yaptık. Tuvaleti var, banyosu var, lavaboları var. Burası toprak için yıkıldı. Ben buranın toprağı için kendi toprağımdan verecek oldum” diye konuştu.

Köy mescidinin yıkılmasına diğer tepkiler şöyle:

MEHMET EREN (57)

Bu mescidin geçmişi 60 seneye dayanıyor. Biz hayırseverler ve köylünün yardımıyla bir cami inşaatına başladık. Bu cami inşaatı bitmek üzereyken muhtarımız buraya gerek olmadığını, yıkımına karar verildiğini söyledi. Biz buna karşı çıktık. Ama gene de Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında olmayan bir gerekçeyle burayı bu hale getirdiler. Bizim sorunumuz sadece muhtarla, başka kimseyle bizim sorunumuz yok. Burayı köy konağı olarak ve köy odası olarak bir yangında bir felakette kullanmak için biz buranın çabasını sarf ettik ama başaramadık. Bayramlarda altını mutfak olarak kullanıp buraya gelen misafirlerimize ikramda bulunuyorduk. Ama şu an bayram yapacak, ikram yapacak bir yerimizi bırakmadılar. Ramazan aylarında da teravih namazı için bu mescidi kullanıyorduk.  Biz burayı köy konağı olarak kullanmak istiyorduk. Yıkılan mescidin yerine köy konağı yapılmasını veya köy muhtarının görevden alınmasını istiyoruz.”

MEHMET EREN (40)

“Atalarımızdan kalan bir mescit. Bizim sanki evimiz yıkılmış gibi üzüldük. Artık buraya yenisinin yapılmasını istiyoruz. Köy halkı olarak bayramlarda yine burada bayramımızı yapmak istiyoruz. Bu mescidi bizim dedelerimiz yapmış. Ben buranın yapılışını bilmiyorum.”

SALİH EREN (75)

“Mahalle halkımıza 60 yıldan beri hizmet veren, halkın gücüyle yaptırılan iki katlı binayı bu kadar insana veya muhtar heyetinin hiçbirine bilgi vermeden, hiç kimseye içini boşaltın bina yıkılacaktır diye tebligat yapmadan bu binayı bizim de haberimiz olmadan yıktılar. Bunu yapanlar köylü halkın haysiyet ve şerefiyle oynamıştır. Görülen manzara vahşet değil de nedir. Halk duysaydı kepçecinin elinden kepçesini alır gerekeni yapardı. Millet olarak cesur millet olduğumuzu kanıtladık. Millet malına zarar verenlerden, sebep olanlardan mutlaka hesap sorulmasını istiyoruz.”

KEMAL BOLAT (40)

“Biz burada büyüdük, namazımızı burada kıldık, Kur’an-ı Kerim’i burada öğrendik. Bayram şenliğimizi, Ramazanda ibadetimizi burada yapıyorduk. Şimdi biz buradaki köy halkı olarak bize babalarımızdan, dedelerimizden yadigar olduğu için mescidimizi bu şekilde görmekten çok büyük üzüntü duyuyoruz, bu içler acısı bir şey. En azından yaramıza bir merhem olması için biz bunun yerine bir köy konağı yapılmasını istiyoruz.”

ABDULLAH EREN

“15 Temmuz’da darbeye kalkışanlar gibi bu mescidi kaç defa yıkmaya kalkıştılar ama yıkmaya fırsat bulamadılar. Nihayet darbe ortamının halkımızda yarattığı çöküntüden ve demokrasi nöbetlerinde halkımız vatan savunması düşünürken onlar da aynen Feto gibi şeytanlık düşünmüşler ve bir kepçe kiralayıp tarihi mescidimizi yıkmışlar. Biz mahalle halkı olarak bu mescidimizi yıkanlardan şikayetçiyiz. Tekrar mescidimizin inşa edilmesini ve bu kişiler hakkında gereken işlemin yapılmasını arz ediyoruz.”

MUHTAR İSA ÖZ’ÜN AÇIKLAMASI

Köy muhtarı İsa Öz ise, yeni caminin yapılmasıyla eski mescide ihtiyaç kalmadığını, kendi talepleri üzerine izin alınarak Orman İşletme Müdürlüğünce mescidin yıkıldığını öne sürdü.

Eski mescidin tehlike arz ettiğini belirten Muhtar Öz, “Bu mescitte yangın veya başka olay çıkabilir. Diyanette zaten kaydı yok. Burada bazı kişilerin oturup içki içtiklerini duydum. Buraya köyün ihtiyacı da kalmayınca yıkılması için başvurdum” diye konuştu.



  |  Bu haber 10222 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

İNEBOLU'DA ORKÖY KREDİSİYLE ORMAN KÖYLÜSÜNE TRAKTÖR VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLDİ

İNEBOLU'DA ORKÖY KREDİSİYLE ORMAN KÖYLÜSÜNE TRAKTÖR VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLDİ Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) köylüye desteği her geçen yıl artarak devam ediyor. OGM 2024 yılı ORKÖY Programı ka...

İNEBOLU TSM, ASM VE 112 ACİL SERVİS BİNASI İHALE EDİLDİ

İNEBOLU TSM, ASM VE 112 ACİL SERVİS BİNASI İHALE EDİLDİ İnebolu’da farklı yerlerde hizmetini sürdüren Toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezleri ile112 Acil Servis ...

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125690

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111234

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130218

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116434

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign