İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
Tarih 09 Eylül 2016, 10:10 Editör: Editör

"TEPKİ GÖSTERENLER ŞİMDİYE KADAR NEREDEYDİ?"

Karayolları Bölge Müdürü Özendi, Zafer Yolu Caddesi’nde denizi kapattığı için eleştirilerin hedefi olan duvarla ilgili basın açıklaması yaptı.

Kaymakamlık Toplantı Salonu’nda Kaymakam Abdullah Atasoy ve AK Parti İlçe Başkanı İsa Karamehmetoğlu ile birlikte açıklamalarda bulunan Özendi, yıkılan köprünün yerine yapılan yeni köprülerin eskisinden daha düşük yapmak için mücadele ettiklerini, ancak DSİ’nin itirazıyla karşılaştıklarını söyledi. Yeni köprüleri eski köprüden 26 santim daha yüksek yapmak zorunda kaldıklarını belirten Özendi, Kaymakam Atasoy’un önerisi üzerine duvarı bir miktar kısaltmak için yeniden projeyi inceleyeceklerini açıkladı.

GURBETÇİ HEMŞEHRİMİZİN TALEBİ KARŞILIK BULDU

Vali Mesut Yıldırım’ın 25 Ağustos’taki İnebolu ziyareti sırasında gurbetçi hemşehrimiz Ahmet Alibaş’ın Zafer Yolu Caddesinde yapılan duvarla ilgili şikayeti çok geçmeden karşılık buldu. Konuyu inceleyeceğini söyleyen Vali Yıldırım bu sözünü tutarak Karayolları Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi ile görüştü. Proje hakkında bilgi alan Vali Yıldırım, Özendi’ye İnebolu halkını da bilgilendirmesi talimatını verdi.

“YOLU KORUMAK İÇİN YAPILDI”

Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy’un davetiyle İnebolu’ya gelen Karayolları Bölge Müdürü Özendi, yaptığı basın açıklamasında, maksatlarının İnebolu’ya bir eser kazandırmak olduğunu söyledi. Özendi, söz konusu duvarı dalgaların yola yayılmasını önlemek ve yolu korumak için yapıldığını kaydetti.

“BİZE HERHANGİ BİR TEPKİ GELMEDİ”

Bugüne kadar kendilerine duvarla ilgili Kaymakamlık, Belediye, sivil toplum kuruluşları, basın veya İnebolu halkından herhangi bir tepki gelmediğini belirten Özendi, “Karayolları Bölge Müdürlüğü projeyi hazırlamış. Bu projeyi A’dan Z’ye kadar defalarca gitmiş gelmiş incelemişler. Bütün bu aşamalarda İnebolu Belediyesi de varken 2014’ten itibaren İnebolu Belediyesinin de katkılarıyla proje 2015 yılında onaylanmış ihalesi yapılmış alan firma belli işin fiziki olarak yüzde 50’sini gerçekleştirmiş durumdayız. Birkaç tane tarihi eser var. İşin içine Anıtlar Yüksek Kurulu da var. 1 Nolu Anıtlar Yüksek Kurulunda 1,5 yıllık mücadeleden sonra proje aynen onaylanmış. İşi neredeyse biz bitirme aşamasındayız” dedi.

“BELEDİYE BAŞKANI’NIN SANIRIM KASTAMONU’YA YOLU DÜŞMEDİ”

Kastamonu’da 7 ay önce göreve başladığını ve iki gün sonra İnebolu’ya gelerek Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy ve Belediye Başkanı Engin Uzuner’i ziyaret ettiğini ifade eden Özendi, “Sayın Belediye Başkanının makamında oturduk, çay içtik, sohbet ettik. Kartımı verdim, 24 saat telefonumun açık olduğunu söyledim, bizim karşılıklı yerel yönetimle işbirliği içinde olmamızın şart olduğunu söyledim, fakat bakın tam 7 ay geçti, sayın Belediye Başkanının sanırım hiç Kastamonu’ya yolu düşmedi. Veya düşmüştür de unutmuştur öyle tahmin ediyorum. Uğramadı ama bir kere telefon da edebilirdi. Bir kere telefon da etmedi bana. Madem burada İnebolu’da bir serzeniş var, projeye itiraz var bundan bizim haberimiz olması gerekmiyor mu? Ama burada duvar yüksek, görüntümüz kapandı veya bu işi niye böyle yapıyorsunuz tarzında bize bu güne kadar intikal etmiş gerçekten hiçbir şey yok. Sayın Valim bize olayı söylediği zaman ben şaşkınlık içinde kaldım” diye konuştu.

“YENİ KÖPRÜLER ESKİSİNDEN 26 SANTİM YÜKSEK”

Bu projeyi yaparken tamamen teknik gereksinimlere ve ihtiyaçlara göre projelendirildiğini kaydeden Özendi, duvarların yüksek olmasında püf noktanın köprü kotları olduğunu söyledi.

Projenin uygulanmasında DSİ’nin de uygun görüşünün alınması gerektiğini dile getiren Özendi şunları söyledi:

“Bizim projemizin bağlangıç noktası bu köprülerin kotu. Bu köprülerin kotunu DSİ vermiş bize. Dereden gelen 500 yılda bir olabilecek veriye göre eski köprünün kesiti ile yeni köprünün kesiti belirlenmiş. Biz yeni yapacağımız köprüyü çok daha aşağı kota düşürmek için çok kavga vermişiz DSİ ile.  Bu serzenişe konu olan önümüz kapanıyor konusunu aşmak adına projenin en başında DSİ kesinlikle cevaz vermemiş. Buradan gelecek selin İnebolu’yu basmadan denize aktarılması için eski köprünün kotu neyse yeni yaptırılacak köprünün kotu da aynı olmaz zorunda diye bize resmi yazı yazmış. Bizimkiler de mecburen aynı kotta yapmışlar köprüleri. Yani yıkılan köprüyle yeni yapılan köprüler arasında 26 santim fark var.”

“AŞAĞI TÜKÜRSEK SAKAL, YUKARI TÜKÜRSEK BIYIK”

Vali Yıldırım’ın talimatı üzerine Karayolları teknik ekibinin proje üzerinde bir haftadır çalışma yaptığını dile getiren Bölge Müdürü Özendi şöyle konuştu:

“Geçen kış burada çok şiddetli bir fırtına oluyor, denizdeki bütün taşlar yola geliyor. Yani buna nasıl bir çözüm getirirler eleştiren arkadaşlar. Biz üst taraf bıyık, alt taraf sakal öyle bir haldeyiz ki hem gelen seli sağlıklı bir şekilde denize aktaracağız, hem denizden gelen dalgadan yolumuzu koruyacağız, hem de şu evlerin bahçesinde ayak ayak üsten atan vatandaş denizi seyredecek. Şimdi biz bu işin içinden çıkamadık. Yani teknik olarak bunun bir imkanı yok. Biz mecburen köprünün kotuna bu yolu uydurmak zorundayız. Burada bunu yaparken de mümkün olduğu kadar Trafik Kanununa, estetiğe uyarak bu projeyi yapmış arkadaşlar. Ama geçen hafta Sayın Valimizin huzursuz olduğu bu olaydan sonra ben arkadaşlara talimat verdim, bir haftadır oturuyorlar çalışıyorlar.”

“KARŞI ÇIKANLARIN ÖNERİSİ VAR MI?”

Bölge müdürü Özendi, projeye karşı olanların önerilerini de duymak istediklerini belirterek, “Bu imalatlar vatandaşın mutluluğu için daha rahat yaşaması için yapılıyor. Biz İnebolu’nun tamamını düşünüyoruz. Buradaki 7 tane binanın manzarası kapanabilir ama İnebolu’nun tamamını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“YERİN ALTI ÖRÜMCEK AĞI GİBİ”

Şerife Bacı Anıtı’nın bulunduğu kesimde yer altının örümcek ağı gibi olduğunu dile getiren Özendi, “Bu projenin en büyük hantikaplarından biri şu Anıtın olduğu yerde yerin altı örümcek ağı gibi. İçme suyu borusu var, elektrik hatları var, telefon kablosu var. Onların tamamının deplase edilmesi lazım ki biz burayı yapalım. Biz o deplaseleri beklersek en az 1 yıl daha beklemek zorundayız. Ne varsa şimdiye kadar nasıl yolun altındaysa yine yolun altında kalacak. Buna mecburuz. Çünkü o deplaseleri yapmaya belediyenin ne niyeti var, ne gücü var. Zaten yapsaydı şimdiye kadar yapardı. Defalarca söyledik ama biz mecburen doldurup geçeceğiz üstünü” dedi.

“ADNAN KAHVECİ CADDESİNİN ÖNÜ KAPANIYOR”

Köprü ve kavşak projesi hakkında detaylı bilgi veren Karayolları Bölge Müdürü Özendi, PTT yanındaki Adnan Kahveci Caddesinin önünün kapanacağını, Cumhuriyet Caddesi ve Hacı Numan Caddesi’nin ise yola çıkışının olduğunu söyledi.

Kastamonu yönünden geliş güzergahında bir yan yol yapmayı da düşündüklerini dile getiren Özendi, “PTT’nin yanındaki yolun ana yola bağlanma şansı yok kottan dolayı. Kavşak mesafesi de kurtarmıyor. Belediye Başkanımız teknik ekibini alsın gelsin veya biz buraya gelelim belediye ile karşılıklı görüşelim. Burada 2014 yılında onaylanmış yüzde 50’ye geliş bir işten bahsediyoruz. Diyelim ki şimdi belediye başkanımız dedi ben bu köprünün kotuna karşıyım. Bu saatten sonra ne yapabiliriz” ifadesini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN TAMAMINI İLGİLENDİREN BİR PROJE”

Karayolları Bölge Müdürü Özendi, yeni köprülerle kavşak ve yol çalışmasının İnebolu-Kastamonu yolu projesinin başlangıç noktası olduğunu söyledi.

Şikayetlere konu olan projenin aslında İnebolu-Kastamonu yolunun tamamlayıcısı olduğunu dile getiren Özendi, “Bu proje sadece İnebolu’yu değil Türkiye’nin tamamını ilgilendiren bir proje. İnebolu’yu Ankara’ya, Ankara’yı Manavgat’a indiren ana aksın başlangıç noktası burasıdır” diye konuştu.        

“KARADENİZ’İ AKDENİZ’E BAĞLAYACAĞIZ”

Proje tamamlandığında İnebolu-Kastamonu arasının 35-40 dakikaya düşeceğini söyleyen Bölge Müdürü Özendi sözlerini şöyle sürdürdü:

Malumunuz olduğu üzere İnebolu önemli bir liman kendi. Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayacak ana güzergahların en önemlilerinden bir tanesi İnebolu-Kastamonu-Ilgaz-Çankırı-Ankara ve oradan Manavgat’a inen ana aks. Bu aks bin 760 kilometre uzunluğunda, bu aksın üzerinde en önemli proje Ilgaz Tüneli ve bitmek üzere. Bu aksın üzerinde bizim kılcal damarlarımızdan olmazsa olmazımız Kastamonu ile İnebolu arasını bölünmüş yolla birbirine bağlamak. Şu anda Seyriler Kavşağından Kastamonu’ya kadar bitmiş durumda. Seydiler kavşağından İnebolu’ya kadar olan kısmın da projesi bitmek üzere. Ersizlerdere’yi 500 metrelik viyadükle geçiyoruz. Onun projesi bitmek üzere. Onun dışında 5 çarpı 2 toplam 10 tane tünelle sağ tüp 14 kilometre sol tüp 14 kilometre olmak üzere 28 kilometre de tünel yapacağız Seydiler kavşağı ile İnebolu arasında. Bu yaptığımız da o projenin ayrılmaz bir parçası ve tamamlayıcısıdır. Bahsettiğimiz proje gelip bu kavşağa bağlanacak. Dolayısıyla bu sadece İnebolu’nun içini etkileyen bir proje değil. Yani uluslararası bir güzergahın İnebolu’ya yapılacak büyük limanı Ankara’ya aktaracak bir numaralı kavşağımız bu kavşak. Sondaj çalışmaları sürüyor zemin sert çıkarsa daha ucuza, zemin yumuşak veya balçık çıkarsa çok daha pahalıya mal olacak ama mecburen yapılacak. Projenin güzergahı belli, uzunluğu belli. Teknik detaylardayız şu anda. Yani projenin ana damarı bitti, asıl karar vereceğimiz noktadayız şimdi. Önümüzdeki sene büyük bir aksilik olmazsa ihale ediyoruz.”

“BELEDİYE BAŞKANININ DOLGU PROJESİNİ DESTEKLİYORUZ”

Karayolları Bölge Müdürü Özendi, Belediye Başkanı Engin Uzuner’in liman ve köprü arasındaki alanda yapmayı planladığı dolgu çalışmasını da sonuna kadar desteklerini anlatarak şunları söyledi:

“Sayın Belediye Başkanımızın da burada bir projesi olduğunu başkasından duyduk, burada bir dolgu düşüncesi varmış ve buraya park düşünüyormuş. Biz de sonuna kadar destekliyoruz bu projeyi. Eğer Sayın Belediye Başkanımız bu dolgu işini yapar da bizim yolumuz denizin zararlı tahribatlarından koruma noktasına gelirse ben burada sizin huzurunuzda söz veriyorum, biz burada yaptığımız duvarı tamamen tıraşlarız dolgunun seviyesine kadar indiririz bu sorun ortadan kalkar. Ama bu dolguyu ne zaman yapar Başkan. O dolgu yapılmadan bizim o duvarı tıraşlama şansımız maalesef yok. Dolgu yapılıncaya kadar yolumuzu korumak zorundayız.”

KAYMAKAM ATASOY: “BU PROJE İNEBOLU-KASTAMONU YOLUNU MÜJDELİYOR”

Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy, şikayetlere konu olan kavşak çalışmasının aslında İnebolu-Kastamonu yolunun müjdeleyicisi olduğunu söyledi.

Konunun kimi zaman speküle edildiğini dile getiren Kaymakam Atasoy, “Bunun mutlaka olması gerekiyor. Bunun bilinmesi gerekiyor. Teknik olarak yapılması gerekiyor. Ama sonuçta vatandaşlarımızın görüşlerini, düşüncelerini göz ardı edemeyiz” dedi.

Duvarın bir miktar kısaltılması için projenin yeniden değerlendirilmesini talep eden Kaymakam Atasoy, “Bazı fiziki şartları, iklim şartlarını, yola zarar verme şartlarını belli düzeyde tutarak duvarın belli bir kısmını tıraşlayabiliriz. Öğretmenevinin önünden bahsediyorum, en aza düşürelim. Tabii ki yolu zarar vermesini istemeyiz. Sonuçta devletimiz hükümetimiz buraya ciddi bir yatırım yapıyor, bu yatırımın da heba olmasını hiç kimse istemez. Ama belli bir kısmını teknik açıdan bir kez daha gözden geçirilebilir. Biz o vatandaşın hassasiyetini göz ardı etmemiş oluruz” diye konuştu.

“VATANDAŞIN KÜÇÜK BİR RİCASI BİLE ÖNEMLİDİR”

Kaymakam Atasoy, bir vatandaşın küçük bir ricasının bile kendileri için önemli olduğunu dile getirerek şunları söyledi:

“Vatandaşımızın sitemi üzerine sayın bölge müdürümüz buraya teşrif ettiler. Diğer alternatif olan çalışmalarla alakalı belediye başkanımızın da katılacağı toplantıda değerlendirilecektir. Vatandaşımızın böyle bir beklentisi var, yüksek oldu. Vatandaşın denize bakarak geçmesi söz konusu. Bunu minimum düzeyde tekrar gözden geçirilebilir mi biz bunun ricacısı olduk. Biz ricacı oluruz ama buna karar verecek olan teknik ekiptir. Vatandaşın can ve mal güvenliği açısından, ilçemizde herhangi bir olumsuz hava şartlarında ilçemizi bu zarardan minimum geçiştirme açısından önemli diye düşünüyorum.”

PROJE YENİDEN DEĞERLENDİRİLECEK

AK Parti İlçe Başkanı İsa Karamehmetoğlu’nun da çarşıdan geçen caddelerin çıkışlarının kapatılmaması gerektiğini dile getirdi.

Karayolları Bölge Müdürü Özendi, toplantının sonunda yol kotunun düşürülmesi ve duvarın bir miktar kısaltılabilmesi için projenin yeniden değerlendirileceğini kaydetti.

 “TEPKİ GÖSTERENLER ŞİMDİYE KADAR NEREDEYDİ”

Karayolları Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi ve Kaymakam Abdullah Atakan Atasoy, basın toplantısının ardından, duvarın kaldırılması için İnebolu Kaymakamlığına dilekçe ile başvuran sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

“OOO, GÜNAYDIN!”

Karayolları Bölge Müdürü Özendi, basın toplantısında verdiği bilgileri STK temsilcileriyle de paylaştı. Projenin 2014 yılında onaylandığını dile getiren Özendi, “Belediyemizin haberi var. Kotlar belli, defalarca konuşulmuş, görüşülmüş. Müteahhit firma işi neredeyse bitirme aşamasına gelmişken bu tepkinin gelmesi açıkçası bizi şaşırttı. Ben resmen ‘Ooo günaydın’ dedim. Tepki gösterenler şimdiye kadar neredeydi. Bu iş proje aşamasında, ihale edilmeden evvel tepki koyulacaksa koyulmalıydı” dedi.

TOPU DSİ’YE ATTI

Köprülerin kotunu düşürmek için DSİ ile kavga verdiklerini dile getiren Özendi, Bu köprülerin kotunu DSİ vermiş bize. Dereden gelen 500 yılda bir olabilecek veriye göre eski köprünün kesiti ile yeni köprünün kesiti belirlenmiş.

İnebolu Deresi’ne “Q500” yani 500 yılda bir sel tehlikesi yaşanabilir riski verildiğini anlatan Özendi, buna rağmen DSİ’nin köprü kodunu yüksek tutmasının son yıllardaki küresel ısınmayla ilgili olduğunu söyledi. Şu anda küresel ısınmadan dolayı eskiden 50-100 yılda tekrarlanan yağış periyotları bundan sonra hemen hemen 2-3 yılda bir bekleniyor. Bu şu demek, 2-3 yılda bir çok şiddetli sel hadiseleri yaşayacağız. DSİ de buna göre yeni yapılacak tüm köprülerde bunu arıyor” dedi.

“1,5 YIL OYALANDIK”

Kavşak ihalesinin 2015 yılında yapılmasına rağmen Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan 1,5 yılda izin alabildiklerini ifade eden Özendi, “Dolayısıyla biz ihalemizi 2015 yılında yapmamıza karşın Anıtlar Kurulu’nun bize bir türlü onay vermemesi neticesinde biz 1,5 sene oyalanmışız. Sadece köprüleri yapabilmişiz ondan sonra herhangi bir imalata başlayamamışız. En son 12 Mayıs 2016’da Anıtlar Kurulu bir heyet olarak gelmiş buraya incelemelerini yapmış ve projemizi onaylamış” ifadesini kullandı.

“NE OLUR KÖSTEK OLMAYIN”

Dile getirilen şikayetlerin çözümü için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Özendi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu konu için elimizden geleni yapacağız. O duvarı tıraşlamak konusunda da, belediyenin oraya dolguyu yaptıktan sonra da duvarı tamamen kaldırmak konusunda da tamamen hemfikiriz. Cumhuriyet Caddesinin Adnan Kahveci Caddesinin yola çıkabilmesi noktasında yapabileceğimiz ne varsa bu konuda da çalışıyoruz yani mevcut kotumuzu ne kadar aşağı düşürebilirsek estetik açıdan, teknik açıdan mümkün olan ne varsa yapacağız. Aralık ayı itibariyle biz bu işi bitireceğiz. Sizlerden ne olur destek bekliyoruz. Ne olur köstek olmayın. Diyelim ki engel oldunuz, bu iş seneye sarkacak, ondan sonraki seneye sarkacak. Ben tayin olacağım başka birisi gelecek, o devam ettirecek. Yani tozdan durulmaz.”

ÇEÇEN’DEN SEL UYARISI

Toplantıya katılan STK’ları temsilen inşaat mühendisi Ahmet Çeçen köprü kotunun yüksek tutulması ve yol kenarlarına yapılacak duvarların çarşı içine sel basmasına neden olacağını söyledi. Projede hatalar bulunduğu ifade eden Çeçen’in savunduğu görüşlere Karayolları teknik ekibi karşı çıkarak, aksine projenin seli engelleyeceğini öne sürdü.

Karayolları Bölge Müdürü Özendi’ye Etüd ve Proje Başmühendisi Ali Başak, Sanat Yapıları Başmühendisi Ali Polat, kontrol şefi Fatih Altınsoy ve İnebolu Şube Şefi Selçuk Kısmet eşlik etti.



  |  Bu haber 8644 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

"SAĞLIK DESTEK HATTI" KURULDU

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Sağlık Destek Hattı’ hizmete sunuluyor. Randevu konusunda yaşanan sıkıntı...

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR Halkımızın ince hiciv ve zengin benzetme kabiliyetlerinin bir tezahürü olan lakaplar, kimseyi rencide etmek ve ya o...

YAZANDAN-YAZDIRANDAN "ALLAH RAZI OLSUN"

YAZANDAN-YAZDIRANDAN Kaç kişinin dikkatini çekiyor acaba?

RAMAZAN BİLİNCİ

RAMAZAN BİLİNCİ “Ey iman edenler, oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi,size de farz kılınmıştır. Umulur ki sakınırsınız”

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK İŞKUR, TYP kapsamında Kastamonu İl Özel İdaresi’nde 5,5 ay süre ile çalıştırılmak üzere 210 personel alımı yapacak....

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU "HASAN KURU"

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU İnebolu'da bir döneme damgasını vuran, renkli bir kişilikti O...

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Kitap Kurdu Yarışması”nın 6’ncısı 28 Nisan 2...

RAMAZAN AYINA ÖZEL "İSRAF" !

RAMAZAN AYINA ÖZEL Allah'ımıza binlerce şükürler olsun ki, Onbir ayın sultanı Mübarek Ramazan-ı Şerif'e, rahmet-mağfiret ve gü...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125542

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111102

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130052

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116290

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign