İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
18 MART’IN ARDINDANTarih 24 Mart 2017, 14:02 Editör: Editör

18 MART’IN ARDINDAN

Geçtiğimiz hafta ecdadımızın destan yazdığı, Çanakkale’nin geçilemeyeceği ve Türk’e kefen biçilemeyeceğini tüm dünyaya kanıtladığı, Çanakkale Zaferi’nin 102. yıl dönümü Türkiye’nin dört bir yanında çeşitli etkinliklerle ve şehitlerimizin ruhlarına gönderilen dualarla idrak edildi.

                Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasında ülkemizin her köşesinden olduğu gibi, Kastamonu havalisinden de gidip geri dönemeyen şehitlerimizin unutulmaması ve unutturulmaması adına bu haftaki yazımı kaleme aldım.

                Kastamonu, Çanakkale Savaşı’nda nüfus bazında en fazla şehit veren ilimizdir. İnebolu’nun kayıtlara geçen 138 şehidi vardır.

                İnebolu – Küre arasında şimdiki adı Ersizlerdere olan köyümüzün eski adı Dere köyüdür. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nda köy bütün erkeklerini şehit vermiştir. Acılarını vatanın kurtuluşuna değişmeyen bu köyün kadınları da kağnı denilen öküz arabalarıyla cepheye ulaştırmak amacıyla İnebolu’dan cephane taşımışlardır.

                Araç ilçesi Güzlük Köyü, Çanakkale de en fazla şehit veren köy olarak tescillenmiştir. 25 şehidi olan köyde her hanede farklı hikayeler vardır.

                Çatalzeytin, Hamidiye köyü savaşa gidip geri dönmeyen 18 şehidi için şehitler anıtı yaptırmıştır.

                Kastamonu’ya bağlı Duruçay Köyü’nden halime isminde 14 yaşında ki kız çocuğu erkek kılığına girerek, saçlarını kazıtarak savaşa katılır. Erkek görünümü ile cepheden cepheye koşar, bacağından yaralanınca köyüne döner. Atatürk’ün davetiyle Ankara’ya gider, hem İstiklal Madalyası hem de gazilik ünvanı alır.

Kastamonu havalisinin, Çanakkale Savaşı’nda verdiği şehitlerin anlatıldığı ‘’ Çanakkale içinde vurdular beni, ölmeden mezara koydular beni’’ dizeleriyle başlayan türkü Kastamonu’lu İhsan OZANOĞLU tarafından yazılmış ve tüm Türkiye’ye mal olmuştur.

Bizim bölgemiz kayıtlara göre İstiklal Harbi’nde ve Birinci Dünya Savaşı’nda hiç işgal görmediği halde en çok şehit vermiş bir bölgedir. Bu bölgenin insanı hiçbir ayaklanmaya ve isyana katılmamış, inadına vatan savunmasında üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Bizim insanımız tek kelimeyle ‘’VATANSEVERDİR’’. Bunun aksini hiç kimse iddia edemez. 



  |  Bu haber 6380 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

ÖYLE BİR DİNİN MENSUPLARIYIZ Kİ...

ÖYLE BİR DİNİN MENSUPLARIYIZ Kİ... Mecusi bir adam Hz. İbrahim'(A.S)a misafir olmak istedi.

KASTAMONU GAZETECİLER DERNEĞİ'NDEN KINAMA

KASTAMONU GAZETECİLER DERNEĞİ'NDEN KINAMA Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Sinan Kacır, Çankırı’da Arı Ürünleri ve İ...

MİLLİ YÜZÜCÜMÜZ ZEYNEP İNEBOLU'YU GURURLANDIRMAYA DEVAM EDİYOR

MİLLİ YÜZÜCÜMÜZ ZEYNEP İNEBOLU'YU GURURLANDIRMAYA DEVAM EDİYOR Yüzme yarışlarında ilçemizin gururu olan ve dünya çapındaki başarılarıyla adını duyuran hemşehrimiz Zeynep Elbir, P...

İNEBOLUSPOR'UN SOL AYAĞIYDI ÖMER ÇINAR...

İNEBOLUSPOR'UN SOL AYAĞIYDI ÖMER ÇINAR... Futbol aşığıydı...

İNEBOLU'DA ORKÖY KREDİSİYLE ORMAN KÖYLÜSÜNE TRAKTÖR VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLDİ

İNEBOLU'DA ORKÖY KREDİSİYLE ORMAN KÖYLÜSÜNE TRAKTÖR VE EKİPMAN DESTEĞİ VERİLDİ Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) köylüye desteği her geçen yıl artarak devam ediyor. OGM 2024 yılı ORKÖY Programı ka...

İNEBOLU TSM, ASM VE 112 ACİL SERVİS BİNASI İHALE EDİLDİ

İNEBOLU TSM, ASM VE 112 ACİL SERVİS BİNASI İHALE EDİLDİ İnebolu’da farklı yerlerde hizmetini sürdüren Toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezleri ile112 Acil Servis ...

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125750

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111284

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130278

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116486

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign