İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
HACI HASAN KURUTarih 10 Nisan 2021, 17:10 Editör: Editör

HACI HASAN KURU

İnebolu'da bir döneme damgasını vuran, renkli bir kişilikti O...

Girişimcilik ruhu olan, pek çok iş kolunda ticaretle uğraşan, siyaset yapan, hayır işleri için koşuşturan, yemeyi ve yedirmeyi çok seven cömert bir insandı.

Çocukluk ve gençlik yıllarımda adını çok duyar, hayırlı hizmetlerde en ön saflarda yer aldığına şahit olurdum.

Babası Gülcü Hüseyin'in yoluydu o yol...

İman, Kuran hizmetine adanmıştı o beden.

İnebolu Kahramanları unvanına layık görülen babası Hüseyin Kuru semercilik işiyle iştigal ederken "Gülcü" lakabına da kavuşmuştu bizzat Bediüzzaman tarafından. Hatta Gül yetiştiriciliğini teşvik ve bırakmaması konusunda telkinlerine  maruz kalmış, bahçesinde seksenin üzerinde gül çeşidiyle, İnebolu'ya gelen özel misafirlerin ziyaret etmeden gitmediği bir yer olmuştu.

Gülcü Hüseyin ismi defalarca Risalelerde zikredilmiş, Üstad Bediüzzaman tarafından tashihli, dualı, renkli, tevafuklu Külliyattan Mu'cizat-ı Ahmediye Risalesinin son sayfasında çok güzel bir duayla şereflendirilmişti.

Hasan Kuru'da daha 18 yaşında Isparta yollarına düşmüş, ziyaretçilerin kabul görmediği o günlerde İnebolu'dan gelmiş olmasının ayrıcalığıyla Bediüzzaman'ı ziyaret ederek ellerini öpmüştü.  

Risalelerin çoğaltılması için yoğun gayret sarfedilen ve küçük Isparta olarak bilinen İnebolu'da ki teksir makinasının kollarını çevirenlerden biriydi Hasan Kuru.

Din hizmetinde bulunmaktan inanılmaz haz alıyor, çoğaltılan yüzlerce-binlerce eserden Anadolu insanının istifade edeceği düşüncesi onun hizmet azmini  daha da artıyordu.

Yorulupta evinin yolunu tuttuğunda bazı insanların "hu çekmekten mi geliyorsun" söylemlerine maruz kalsa da onları dert etmiyordu.

Gerçekten meşakkatli ve sıkıntılı günler yaşanmıştı. 1960 ihtilalinden sonra hiç suçu olmadığı halde bir komplo sonucu Hasan Kuru hapishaneye atılmış, üç kişinin bir yatakta yattığı tıka basa dolu İnebolu hapishanesinde 15 gün suçsuz yere tutulmuştu. 

Fakat bu çileli günlere rağmen Hacı Hasan Kuru, İnebolu İmam Hatip Lisesi, Yahya Paşa Cami restorasyonu ve ismini sayamadığım pek çok hayır hizmetlerinde öncü olmuştu.

Hasan Kuru ağabeyimiz çok cesurdu. Sağlam olan tek kolu ve tek şoför olarak  kullandığı Renault taksiye iki arkadaşını alıp Hac vazifesini yerine getirmişlerdi. O zaman ve şartlarda herkesin cesaret edemeyeceği bir davranıştı bu...

Evet Hasan Kuru 1990 yılı Eylül ayında, İnebolu'dan İstanbul'a taşınsa da gönlü İnebolu'daydı. Evi ve bahçesinin bakımına ayrı bir ihtimam gösterir, yazları mümkün olduğunca İnebolu'da geçirir, eski günler, eski dostluklar unutulmaz, hayırla yad edilirdi. Evinin balkonunda babasının ruhuna ithâfen Risale-i Nur dersleri okuttururdu.

İstanbul'da yaşadığı dönemde sık sık  işyeri telefonumdan arayıp hal hatır sorardı. Hacı Hasan Kuru büyüğümü ses tonundan hemen tanırdım, inanılmaz mutlu olurdu. 

29 Mart 2013 Cuma günü Hakkın rahmetine kavuşan ve ertesi günü Boyran mezarlığına babasının yanına defnedilen Hasan Kuru'ya, Allah-ü Teala rahmetiyle muamele etsin İNŞALLAH. İnanıyorum ki ömrü boyunca yaptığı din hizmeti amel defterinin kapanmamasına vesile olacaktır.


  |  Bu haber 5790 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK

TURİZM İÇİN, ÇEVRE İÇİN, KALKINMAK İÇİN HEYAMOLA DEDİK İnebolu'da turizm derneği vardı bir zamanlar!

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER

HARÇLIKLARINI GAZZE'YE GÖNDERDİLER İnebolu Müftülüğüne bağlı Ömer Kabadayı 4-6 Yaş Kur’an Kursu öğrencileri, biriktirdikleri harçlıklarını Gazze’de yo...

NURLAR İÇİNDE UYU "CANIM ANNEM"...

NURLAR İÇİNDE UYU Duygularım karmakarışık...

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125638

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111192

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130164

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116396

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign