İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
KURAKLIĞIN EŞİĞİNDENTarih 13 Aralık 2020, 11:49 Editör: Editör

KURAKLIĞIN EŞİĞİNDEN

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde paylaşılan bir harita vardı. Bu haritada, geçen üç ay boyunca meteorolojik kuraklık oranları paylaşılmıştı.

Haritada bizim için en dikkat çekici veri, İnebolu’nun olağanüstü kuraklık bölgesinde yer almasıydı.

Bu verilerden kaynaklı kısa zamanda bir etki olmasa bile uzun vadede bizleri büyük riskler bekliyor. Aklımıza ilk olarak tarımda yaşanabilecek sıkıntılar geliyor. Kuraklığın ve kuraklıkla meydana gelebilecek su sıkıntılarının özellikle pandemi döneminde daha da çok önemini fark ettiğimiz üretim sektörünü de derinden etkileyebilecek nitelikte.

Batı ve Orta Karadeniz bölgelerinin çoğu kısmı riskli bölge olarak gösterilen haritada, riskli bölgelerin yerel yönetimleri önlemler almaya çalışıyor. Samsun’da 3 aylık su rezervinin kaldığı belirtilirken, gerekli tedbirleri almaya çalıştıklarını da ifade ediyorlar.

Kuraklığın başlıca temel faktörü yağışların yeteri düzeyde olmamasıdır. Kuraklığa tamamen engel olamasak da çeşitli önlemler alabiliriz.Bunun için kuraklıktan en az etkilenmek amacıyla Kastamonu Valiliğinin 2018 yılında hazırlandığı “Kuraklık Eylem Planı” adlı dosyayı incelemekte fayda var. 2018-2022 yıllarını kapsayan bu eylem planında; sulama tekniklerinin geliştirilmesi,mera alanlarının korunması,su kullanımının eğitimi gibi çeşitli alanlarda yapılması istenen ve hedeflenen maddeler yer alıyor.

Peki bizlerin bilimsel açıdan da onaylanmış şekilde alabileceği önlemler de vardır. Bir insanlık sorunu olan ve tüm toplumu etkileyen bu sorun için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Çünkü biz bir şeyler yapmazsak, şu an köy muhtarları tarafından da doğrulanan suların azaldığı gerçeği, gitgide azalmaya devam edecektir.

İlk olarak herkesin bildiği ama çoğu kimsenin de dikkat etmediği su israfından bahsetmekte fayda var. Köylerimizde çoğu yerde su saati olmadığı için maddi bir kaygı da söz konusu olmuyor. Bunun için hiç düşünmeden gereksiz bahçe sulamaları başta olmak üzere bir çok israfa yol açılıyor. Kuraklık için başlıca alacağımız önlem su kullanımını en olanaklı düzeye getirmeliyiz. Az suyla çok iş yapabildiğimizde bu sorunun üstesinden gelebiliriz.

Atık su kullanımında yeni gelişmelerin de yaşanması gerekir.Suların geri dönüşümü olarak adlandırabileceğimiz atık su kullanımı, tüketim dışında çoğu alanda kullanılabildiği görülüyor. Peyzaj alanlarının sulanması buna bir örnek olarak gösterilebilir.

Uzmanlar tarafından ifade edilen bir başka şey ise yanlış toprak kullanımıdır. Toprak işlenirken yanlış yöntemlerin kullanılması sonucu toprağa zarar verilmekte bu da kuraklığa neden olabilmektedir. Yine çok az bir miktarla sulanabilecek arazilerin katbekat daha fazla suyla sulanması sonucu da büyük israflar meydana gelebilmektedir.

Kuraklıkla mücadelede tabi ki yöneticilerin de sorumluluğu büyüktür. Su havzalarının korunması, gerekli yatırımların doğru yer  ve zamanda yapılması gibi temel görevleri vardır. Bu süreçte herkes kendi payına düşen görevini yaparak bu sorundan arınabilmemizi sağlayabilir. Yoksa bir felaket yılı olarak geçen 2020 yılından çıkarken 2021 yılında tek sorunumuz Covid-19 kalacak gibi görünmüyor. Bir şeyin değerini sadece yokluğunda anlamamamız gerekirken, su bilincini de tüm toplumda oluşturmalıyız.



  |  Bu haber 25916 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125686

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111228

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130214

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116430

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign