İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
DENK KAYIKLARININ KADERİ!Tarih 20 Ekim 2017, 13:27 Editör: Editör

DENK KAYIKLARININ KADERİ!

DENK KAYIKLARININ KADERİ!

Çocukluk ve gençlik yıllarımızda, yazın güneşli günlerinde denizin keyfini çıkarmak için şimdiki liman içi olan, o zaman herkesin “MOLOZ” diye adlandırdığı yere giderdik büyüklerimizden izin kopardıkça…

O yıllarda yüzme öğrendiğimiz, denize girdiğimiz, kumsalında da güneşin tadını çıkardığımız yerde yıllara meydan okurcasına kıyıda duran onlarca denk kayığının akibeti düştü aklıma bir anda…

Çocukken belki bize hiç anlatılmamış belki de pek ilgimizi çekmemişti.

Evet yağmura, kara, rüzgara, güneşe, fırtınaya inat gururla ama mahzun bir şekilde yok olmamak için kendilerine uzanacak bir el aradılar.

Kurtuluş Savaşı’nda kahramanlık destanı yazan, Karadeniz’in hırçın dalgalarıyla boğuşmaktan zevk alan, tarihe İnebolu isminin altın harflerle yazılmasında büyük pay sahibi olan Denk Kayıkları, Piyade Kayıklarıydı onlar.

Sahiplerine İstiklal Madalyası kazandırmıştı, kayıkla kağnının mucizeler yarattığı İnebolu’nun tarihi simgesi olmuştu.

1980’li yıllara kadar Molozda kumsalda bekledi. Bazen denize girenlere soyunma kabini oldu, bazen ise tuvalet vazifesi gördü. Maalesef sonunda bir tarih çürüyerek yok oldu.

Gelecek nesillere, genç kuşaklara kendilerini gösterecek, görücüye çıkaracak ve gururla anlatılarak ziyaretçilere tanıtılacak kapalı bir mekan çok görüldü.

Oysa pekala sonradan aslına uygun denk kayığı yaptırma çabalarına gerek kalmadan, gerçek kahraman denk kayıklarından üç beş tanesi restore ettirilip kapalı bir mekanda saklanabilir, hatta “Denk Kayığı Müzesi” bile oluşturulabilirdi.

Değerini şimdi daha iyi anlasak da iş işten çoktan geçti, tarih yok oldu, yok edildi.

Onlar birer tahta parçasından ibaret değildi.

İstiklal Savaşının kazanılmasında en büyük pay sahipleriydi.

Milli Mücadelenin en önemli lojistik merkezi olan İnebolu limanına üç yıl boyunca İstanbul’dan kaçırılan binlerce ton cephanenin gemilerden alınarak kıyıya ulaştırılmasında kullanılan yegane vasıtaydı.

Kahraman ecdadımızın bizlere miras olarak bıraktığı en önemli tarihi semboldü her biri.

Günümüzde en azından aslına uygun yaptırılan iki adet piyade kayığından bir tanesi İstanbul Beşiktaş’taki Deniz Müzesinde sergilenirken bir diğeri ise İnebolu’da Tarihi Türk Ocağı binasının önüne yerleştirilmiştir.

Yine geçtiğimiz günlerde ziyarete açılan İnebolu Kent Müzesinin en göz alıcı bölümünde aslına uygun bir piyade kayığı sergilenmektedir.

Denk kayığı maketlerinin belli bir standarda oturtularak bir sektör oluşturulmasına gayret gösterilmelidir. İnebolu Cezaevi İşyurdunda hükümlü ve tutukluların el emeği ve göz nuruyla ürettikleri denk kayığı maketleri büyük beğeni toplamaktadır.

Ek olarak, denk kayığı maketlerinin ilçe ekonomisine katkı vermek amacıyla seri bir şekilde üretilmesi ve hediyelik eşya satıcılarının vitrinlerinde yerini alması turistik amaçla ilçemizi ziyaret eden misafirlerimize önemli bir hizmet olacaktır.



  |  Bu haber 7258 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ İlçemiz Evrenye Köyü’nden Karadeniz’e dökülen Evrenye Çayı’nda taşkın koruma ve dere ıslah projesi kapsamında çalış...

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ?

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ? Okulunu okumuş ve meslek sahibi olmuş, pek çok insan vardır sağımızda solumuzda...

HAYATIMIZ İMTİHAN !

HAYATIMIZ İMTİHAN ! İnsanlar senden hiç sebepsiz yere nefret ediyorlarsa, bil ki bu senin değil onların imtihanıdır.

HANİFE TEYZE...

HANİFE TEYZE... İnebolu Avra mahallesinde 97 yaşında bir teyze var adı Hanife…

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN!

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN! Günümüzde yaşanan her durum, insanlık tarihinin başladığı günden itibaren varlığını sürdürmektedir.

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 50 hibe desteği ile Kastamonu genelinde 780, İnebolu’da ise 250 çiftçiye sera na...

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR 1983 yılı son çeyreğinde Türkiye Basın Birliği Kastamonu şubesi tarafından bir yazı yarışması düzenleniyor.

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR Tarihin akışını değiştiren günler vardır; 23 Nisan 1920, işte o günlerden biridir.

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK Yarın 23 Nisan...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:127798

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:113102

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:132926

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:118572

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign