İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
PLAJIMIZ YOK Kİ MAVİ BAYRAĞIMIZ OLSUN!Tarih 07 Temmuz 2017, 13:25 Editör: Editör

PLAJIMIZ YOK Kİ MAVİ BAYRAĞIMIZ OLSUN!

İnebolu halkı olarak eskiden sahip olduklarımızla ne kadar öğünsek azdır. Övünç kaynağı değerlerimiz saymakla bitmez. Fakat bu değerlerin kıymeti kaybedildiği zaman anlaşılır ve tekrar kazanmak hiç de kolay değildir.

Eskiden gerçekten şimdi öğünerek anlattığımız plajlarımız vardı. İnebolu Limanı içindeki plajlar 60'lı yıllardan itibaren hizmete girmiş, soyunma kabinleri ve duşları olan, ince kuma sahip, yüzme bilmeyenlerin kolayca yüzme öğrendikleri, sığ tabir edilen, boyu aşmak için metrelerce gidilen yerlerdi. Kastamonu sadece İnebolu'yu bilir, İnebolu'ya akardı.

Maalesef plajlarımız korunamadı. 80'li yılların sonlarında başlayan liman inşaatı çalışmaları sırasında plajımız dalgakıran olarak kullanılması amaçlanan büyük taşların imal edildiği alan haline geldi. O dönemde halkın dilinde dolaşan bir dedikoduyu yazmadan geçemeyeceğim.

O yıllarda milletvekili olan Çatalzeytinli Nurhan Tekinel'e hemşehrileri şöyle dert yanar: "Sayın vekilim, milletvekilliği yaptığın dönemde Çatalzeytin'e hiçbir hizmetin olmadı" derler.

Nurhan Tekinel'in cevabı çok manidar ve düşündürücüdür: "İnebolu plajını taşlarla doldurduk ya!"

Bu cümleyi biraz anlaşılır hale sokarsak, "Turizmde Çatalzeytin'in önünü açmak için İnebolu'da turizmi bitirdik" anlamına geliyor anlayana!..

Evet bu konuşulanların doğru olup olmadığını Allah bilir. Ama bir gerçek var ki, o da yaklaşık 25 yıldır plajı olmayan İnebolu'da denize girmek isteyenler mecburen çakıl taşlarıyla kaplı ve 2-3 metre sonra derinleşen Boyranaltı sahilini tercih etmek zorundalar. Bu mecburiyeti ortadan kaldırıp altın sarısı kumu olan ve yüzme bilen ya da bilmeyenlerin kullanabileceği plajların en kısa zamanda tekrar İnebolu halkıyla ve İnebolu'yu ziyaret eden misafirlerle buluşması en büyük temennimiz.

Geçtiğimiz günlerde 2017 Mavi Bayrak ödülleri açıklandı. Türkiye Çevre Eğitim Vakfınca açıklanan Mavi Bayraklı plaj sayısı 454,  Mavi bayraklı marina sayısı 22, Mavi Bayraklı yat sayısı 13'dür.

Mavi bayrak programı 46 ülkede uygulanan, tatil programı yapanların ve tur operatörlerinin aradığı, ilgilileri tarafından dünya çapında en çok kabul gören eko-etiket ünvanıdır.

Deniz suyunun temizliği, plaj ve marinayı kullananların ihtiyaçlara cevap verecek donanımda ve güvende olup olmadığı, mavi bayrak ile ölçülüyor.

Yoksa Mavi Bayrağın geçmiş olsun.

Bu konuda Kastamonu sahili sınıfta kalmış durumda. Denize kıyısı olmayan Van, gölü sayesinde Mavi Bayrak aldı mesela. Sanayi bölgesi Kocaeli'de 4 adet Mavi Bayraklı plajın ödül aldığı görünüyor listede. Ağır sanayinin bile turizme engel olmadığı kolayca anlaşılıyor.

Mavi Bayraklı plajları gösteren haritayı incelediğimizde Zonguldak ve Samsun arasında kalan Bartın, Kastamonu ve Sinop sahilinde tek Mavi Bayraklı plaj yok. Samsun'da 6, Ordu'da 4 plaj Mavi Bayraklı.

Maalesef turizmde Mavi Bayrak kriteri esas alındığına göre İnebolu'nun deniz turizminde esamesi okunmuyor. Gerçeklerle yüzleşmek pek iç açıcı değil ama İnebolu'da denizimizi gururla anlattığımızda Mavi Bayrak sorarlarsa eğer,

"PLAJIMIZ YOK Kİ, MAVİ BAYRAĞIMIZ OLSUN" desek yeridir herhalde. Bunun üzerine başka söz söylemeye gerek yok.



  |  Bu haber 9806 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ İlçemiz Evrenye Köyü’nden Karadeniz’e dökülen Evrenye Çayı’nda taşkın koruma ve dere ıslah projesi kapsamında çalış...

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ?

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ? Okulunu okumuş ve meslek sahibi olmuş, pek çok insan vardır sağımızda solumuzda...

HAYATIMIZ İMTİHAN !

HAYATIMIZ İMTİHAN ! İnsanlar senden hiç sebepsiz yere nefret ediyorlarsa, bil ki bu senin değil onların imtihanıdır.

HANİFE TEYZE...

HANİFE TEYZE... İnebolu Avra mahallesinde 97 yaşında bir teyze var adı Hanife…

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN!

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN! Günümüzde yaşanan her durum, insanlık tarihinin başladığı günden itibaren varlığını sürdürmektedir.

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 50 hibe desteği ile Kastamonu genelinde 780, İnebolu’da ise 250 çiftçiye sera na...

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR 1983 yılı son çeyreğinde Türkiye Basın Birliği Kastamonu şubesi tarafından bir yazı yarışması düzenleniyor.

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR Tarihin akışını değiştiren günler vardır; 23 Nisan 1920, işte o günlerden biridir.

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK Yarın 23 Nisan...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:127798

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:113102

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:132926

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:118572

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign