İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU'NUN GELİŞİMİ İÇİN 3 'T' TARIM-TURİZM-TİCARETTarih 26 Haziran 2018, 17:20 Editör: Editör

İNEBOLU'NUN GELİŞİMİ İÇİN 3 'T' TARIM-TURİZM-TİCARET

Yıl 1982 Eylül ayı…

14 yaşımda, Çankırı Ziraat Okulunun sınavını kazanarak başlayan tarım eğitimi serüvenim, 1986 yılı Haziran ayına kadar acı-tatlı hatıralarla dolu dolu geçmişti…

Yaşımın küçük oluşu, aile hasreti ve gurbet çilesini bir kenara bırakırsak, tamamen yabancı olduğum ziraat konusunu hem kitaptan öğreniyor hem de uygulamalı olarak bazen tarlada-bahçede, bazen tavuk çiftliği ya da mandırada verilen eğitimle hayata hazırlanıyorduk.

Okulumuzda, öğrencilerin en üst düzeyde meslek sahibi olmalarını sağlamak adına hem okul hem de bir tarım işletmesi statüsünde eğitim veriliyordu.

Hocalarımız derslerde sık sık “Türkiye dünyada kendi kendine yetebilen 7 ülkeden birisidir” diyerek ülkemizin “TARIM ÜLKESİ” hatta Konya ilimizin de “TAHIL AMBARI” olduğunu gururla dile getiriyorlardı.

Geçmişte İnebolu da Türkiye'nin en önemli elma üretim merkezlerinden biriydi. Bunun yanında yumurtanın da en önemli ihraç kapılarındandı. İnebolu Limanına yanaşan gemilerle her yıl binlerce ton elma, milyonlarca yumurta çeşitli ülkelere ihraç edilirdi. Bu iki ürün sadece İnebolu'nun değil, çevremizdeki ilçelerin de en önemli gelir kaynaklarındandı.

Elma ve yumurtanın ihracatın yanında iç piyasada da büyük bir yeri vardı. İhracata ilişkin rakamları elimizdeki kaynaklardan öğreniyoruz.

Sadece elma ve yumurta mı, İnebolu'da buğday başta olmak üzere diğer tarım ürünleri, lezzetli sebzeleri de bol miktarda üretiliyordu. O yıllarda teknoloji olmasa da her köyümüzde hemen hemen her evin bahçesinde harman yerlerinde harman koşulurdu.

Maalesef bütün bunlar artık mazide kaldı. Türkiye'deki gelişimin gerisinde kalan bölgemizde göç başlayınca, tarlalar bir bir orman oldu. Meyve ağaçları kurudu ve sobalarda odun oldu.

Eski fotoğraflara baktığımızda dağların tepelerin ekilip biçilen tarla ve bahçelerle kaplı olduğunu görüyoruz. Aynı dağların tepelerin şimdiki görüntüsü balta girmemiş ormanlardan farksız durumda.

Bölgemizin belki 60-70 yıldır değişmeyen kaderi olan göç her alanda olduğu gibi tarımda da olumsuz etkisini acı bir şekilde bize gösteriyor.

Bu duruma ne zaman dur denilir bilemeyiz ama bildiğimiz bir şey var ki; İnebolu eskiden olduğu gibi hala coğrafi konumu ve iklim göstergeleri bakımından çok çeşitli tarım ürünleri yetiştirmeye müsait bir toprak yapısına sahiptir.

Son yıllarda bölgemizde üretilen organik ürünlerin İnebolu Pazarı adı altında özellikle İstanbul’da piyasa oluşturması ve pazar elde etmesi değerlendirilmelidir.

Üretimin daha profesyonel ve bilinçli yapılması durumunda İstanbul’a yapılan sevkiyat haftada 1’den, haftada 3 ya da 4’e çıkarılmalıdır.

İnebolu Pazarına gelen ürünlerin fiyat dengesini oluşturmak ve üreticilerin hakkını savunmak üzere ticaret borsası kurulmalıdır.

Yazımın başlığında İnebolu'nun gelişimi için saydığım 3 'T'nin bir diğeri olan turizm için de birkaç söz söylemek gerekirse, turizm sezonu 2-3 ayla sınırlı olan ilçemizde turizm yatırımlarına hız verilerek tesisleşmede ve yatak kapasitesinde kaliteyi ön planda tutarak artış öngörülmelidir.

İnebolu-Kastamonu yolunun bitmesiyle Ankara'dan İnebolu'ya turistik akın yaşanacağını tahmin etmek çok zor değil. Yol tamamlanıncaya kadar turizme dönük planlamalar yapılarak hayata geçirilmesi için vakit kaybetmeden ilk adımlar atılmalıdır.

İnebolu’nun gelişmesi için TARIM-TURİZM-TİCARET ön plana çıkartılmalı, ilgili kurumlarca masaya yatırılmalı ve acil olarak halk bilinçlendirilmelidir.



  |  Bu haber 6084 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ İlçemiz Evrenye Köyü’nden Karadeniz’e dökülen Evrenye Çayı’nda taşkın koruma ve dere ıslah projesi kapsamında çalış...

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ?

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ? Okulunu okumuş ve meslek sahibi olmuş, pek çok insan vardır sağımızda solumuzda...

HAYATIMIZ İMTİHAN !

HAYATIMIZ İMTİHAN ! İnsanlar senden hiç sebepsiz yere nefret ediyorlarsa, bil ki bu senin değil onların imtihanıdır.

HANİFE TEYZE...

HANİFE TEYZE... İnebolu Avra mahallesinde 97 yaşında bir teyze var adı Hanife…

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN!

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN! Günümüzde yaşanan her durum, insanlık tarihinin başladığı günden itibaren varlığını sürdürmektedir.

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 50 hibe desteği ile Kastamonu genelinde 780, İnebolu’da ise 250 çiftçiye sera na...

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR 1983 yılı son çeyreğinde Türkiye Basın Birliği Kastamonu şubesi tarafından bir yazı yarışması düzenleniyor.

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR Tarihin akışını değiştiren günler vardır; 23 Nisan 1920, işte o günlerden biridir.

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK Yarın 23 Nisan...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:127798

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:113102

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:132926

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:118572

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign