İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
EKMEK MEYVESİ KESTANETarih 06 Mayıs 2020, 09:47 Editör: Editör

EKMEK MEYVESİ KESTANE

Hemşehrilerimizden Mustafa Karatay ve arkadaşlarının oluşturduğu İstanbul İnebolu'yu Sevenler Platformu, "İnebolu Kuzu Kestanesi" için 2 hedef ortaya koyarak çağrı yaptı:

1) 5 yıl sonra mevcut rekolte yüzde 50 artmış olmalı.

2) İnebolu Kuzu Kestane marka imajı oluşturulmalı.

İstanbul İnebolu'yu Sevenler Platformu'nun hazırladığı "EKMEK MEYVESİ KESTANE" başlıklı yazı şöyle:

İçerisinde bulunduğumuz Covid -19 salgını dolayısıyla sosyal mesafeyi korumak adına evlerimize çekilmemiz gerekti. İnsanlık teknoloji ve bilimin ilerlemesinin bize sağladığı kolaylıklar sayesinde belki de ilk defa düşünmediği bir zamanda zorunlu olarak karantinaya alındı.

Hal böyle olunca işler ilk başta vakit bulamadığımız aktiviteleri yaparak evde geçen zamanı değerli kılmaya çalıştık. Ancak insanoğlu her şeyde olduğu gibi bunları da hızlıca tüketti ve karantina süresinin uzaması ile yapacak aktivitelerin azalması insanoğlunu ister istemez biz neler yapıyoruz diye sorgulatmaya başladı. 

Bu dönemlerde insanlığın en çok düşündüğü konular arasında insanlık ve doğa ilişkisi ön plana çıkmış gibi görünüyor. Özellikle birkaç ay gibi kısa sürede insanlığın aktivitesinin azalması ile atmosfere yaydığımız zararlı gazların kayda değer bir şekilde azalması doğa ve insan ilişkisini sorgulamamızda büyük payı vardır.

Tüm dünyada genel söylem bundan sonra dünya böyle olmayacak! Yeni söylemler, yeni iş alanları doğacak! Bunları söyleyenlerin diğer ortak söylemi de doğanın kıymetini ve tarımsal üretimin değerini bilememişiz demek oldu.

Aslında insanoğlu bunu hep unutuyor!  Kızılderili Şef Seattle 1854 yılında yazdığı mektupla bunu haykırmış idi: “Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık tutulduğunda; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.”

Biz de modern çağın karmaşasında bize ait değerlerimizi unutuyoruz. Balık suda iken suyun kıymetini bilmez imiş. Biz de içinde olduğumuzdan veya karmaşadan kıymetlerimizi unutuyoruz, değerlerini bilemiyoruz.

Tarım toplumundan şehir toplumuna geçiş mecburiyetlere dayansa da bu, bizim tabiat ile olan bağlarımızı bu şekilde koparmamalı idi. Çarpık şehirleşme insanın doğa ile olan ilişkisini de çarpıklaştırdı. Bu izolasyon sürecinde bu ilişkiyi de düzeltmemize fırsat olur düşüncesindeyiz.

Bize ve yöremize ait çok değerimiz var. İnebolu kara tavuğu, kokulu armudu, kara eriği, elması, kuzu kestanesi, denk kayığı, aşı boyalı tarihi evleri bunlardan bazıları. 1960'lı yıllarda İnebolu’dan tavuk, yumurta ve meyve ihraç edilirmiş. Şimdilerde köylümüz bile bunları marketlerden alıyor!

Bizler değerini unuttuğumuz bu değerlerden kestaneyi konu alacağız.

Eski dönemlerde ormanlık bölgelerde yaşayan ve yeterli buğday ununa sahip olmayan topluluklar, temel besin kaynakları olan kestaneye “ekmek ağacı” demişlerdir.

Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Karadeniz Ereğli, Akçakoca, Karasu dolaylarında ise genişçe bir yayılış alanı bulmaktadır. Buna rağmen ülkemizde Kestane meyvesi üretimi en çok Aydın bölgesindedir!

İnebolu ilçemiz jeoloji, bitki örtüsü, topografya ve iklim açısından kestane yetiştirilmeye müsaittir.

Yetiştiricilik ve bakım açısından üreticisini fazla yormayan, meyvesi ile dalı ile gövdesi ile hazine değerindeki bu kıymet, kestane balı gibi bir yan ürünü de insanlığa sunmaktadır.

Bu ürünü muhafaza etmek ve güçlendirmek için her şeyden önce mevcut durum analizi yapılmalıdır. Bu, köylerimizde kaç tane kestane ağacı vardır, bunların kaç tanesinden meyve alınmaktadır. Bahçe ve orman olarak bunu yapmak isteyen kimler vardır sorularının cevabıdır.

Daha sonra yetiştiricilere bu ürünü yetiştirme, bakım, koruma ve muhafaza eğitimi verilmelidir. Biliyoruz büyüklerimiz bunları koruyor idi ama nedense bu çağda bizler koruyamıyoruz!

Mevcut durum analizi ve eğitimden sonra ana iki hedefimiz olmalı. Bunlardan birincisi 5 yıl sonra mevcut rekolte %50 artmış olmalı, ikincisi “İnebolu Kuzu Kestane” marka imajı oluşturulmalı.

“Kestane kebap yemesi sevap” diye bir mâni vardır. Yemesi sevap olmasa bile “Kıyametin kopacağını bilseniz elinizdeki fidanı dikiniz” Peygamber emri gereği kestaneye bakmak, büyütmek ona gerekli değeri vermek  de sevaptır!

Haydi İnebolu’yu sevenler geçeceği kesin olan bu kötü günlerden sonra güzellikleri büyütmek için bir ucundan tutun, destek olun. Sırası ile tüm değerlerimizi ihya edelim.



  |  Bu haber 22272 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

BÜLENT ULUER'İN FİLİSTİN GÜNLERİ!

BÜLENT ULUER'İN FİLİSTİN GÜNLERİ! Başlığı okuyan pek çok kişinin "Kim bu Bülent Uluer" dediklerini duyar gibi oluyorum...

BEKALIVING MOBİLYA GÖRKEMLİ TÖRENLE AÇILDI

BEKALIVING MOBİLYA GÖRKEMLİ TÖRENLE AÇILDI İnebolulu iş insanı Reyhan Özdemir’e ait BEKALIVING Mobilya Mağazası’nın üçüncü şubesi İstanbul Masko’da açıldı.

GÜRSOY VAKFI, MİMAR SİNAN'IN VASİYETİNİ 15 YILDIR YAŞATIYOR

GÜRSOY VAKFI, MİMAR SİNAN'IN VASİYETİNİ 15 YILDIR YAŞATIYOR Mimar Sinan’ın vasiyeti doğrultusunda, İnebolulu hemşehrimiz Hasan Gürsoy’un kurucusu olduğu Gürsoy Vakfı tarafında...

"KASTAMONU PASTIRMASI" ANLATILMAZ YAŞANIR!

İlgimi çekecek bir yazı ya da enstantane düştüğü zaman önüme...

İDH'DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ

İDH'DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ İnebolu Devlet Hastanesi genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Hasan Berke Atalay, başarılı bir operasyona imza attı.

DALINI KIRAN RÜZGÂRA, YAPRAĞINI FEDA ETME BUNDAN SONRA!

DALINI KIRAN RÜZGÂRA, YAPRAĞINI FEDA ETME BUNDAN SONRA! Karşındaki insan kendi hatasını, yanlışını kabul etmiyorsa...

ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİNDEN AÇIKLAMA

ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİNDEN AÇIKLAMA Kastamonu İli Arış Yetiştiricileri Birliği, İnebolu ve çevre sahil ilçelerinde kestane ağaçlarına musallat olan “ga...

HAFIZLIK İCAZET MERASİMİ YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

HAFIZLIK İCAZET MERASİMİ YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ İnebolu Müftülüğü’ne bağlı İnebolu Merkez Kız Kur’an Kursu’nda hafızlık eğitimini tamamlayarak belge almaya hak kaz...

CENGİZ İNŞAATTAN "KÜLTÜR MERKEZİ VE KONFERANS SALONU" TALEP EDİYORUZ

CENGİZ İNŞAATTAN Tabii ki İnebolu halkı adına böyle bir ihtiyacı dile getiriyoruz...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:128218

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:113480

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:133374

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:119018

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign