İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU'YA DÖNÜŞTarih 18 Ağustos 2020, 10:56 Editör: Editör

İNEBOLU'YA DÖNÜŞ

Kastamonu halkı olarak Türkiye’de özellikle de İstanbul’da bulunan (ikamet eden) hemşehrilerimizle övünürüz. Sivas’tan sonra en çok Kastamonulu’nun İstanbul’da bulunduğu bir gerçek. Peki bu çoğunluk nihayetinde övünülecek bir istatistik midir?

82 milyonluk Türkiye nüfusunda doğal ve dolaylı yoldan incelenirse 3 milyona yakın bir Kastamonulu göze çarpıyor. Yaklaşık 390 binlik Kastamonu nüfusuna baktığımızda ise “Geriye kalan 2,5 milyon neden Kastamonu’da değil?” sorusunun üzerinde epeyce bir düşünme ihtiyacı doğuyor. Tabi ki de %100’lük bir hedefe ulaşmak gibi bir  iddiamız da olmamalı.

Osmanlı vilayetleri ve cumhuriyetin ilk yıllarındaki illeri arasında nüfus bakımından diğer illere nazaran üstünlüğü bulunan ilimiz ne oldu da göç vermek zorunda kaldı?

Göçlere baktığımızda para kazanmak için ve sonunda tekrardan eve dönüş gayesiyle yola çıkılan durumlardan, yeni bir düzen kurup yani tası tarağı toplayıp o bölgede kalıcı olarak yerleşmeye dönüşmüştür. İlde veya ilçelerde azalan iş gücü sebebiyle başlarda istemsiz bir şekilde memleketten ayrılanlar artık memleketlerini yıllık izinlerini doldurmaya yarayan ve tatil amaçla kullanılan bir coğrafyaya çevirmiş durumundaydı.

Koronavirüs pandemisiyle kalabalıktan kaçmak için çabalanan İstanbul’dan kendilerini öz yurtlarına atan vatandaşlar uzunca bir süredir memleketlerinde kalmaya devam ediyor. Hatta bazıları işlerini burada sürdürmeye çalışıyor.

Köylerde yapımına başlanan evler ve İnebolu ilçe merkezinde kiralanan ya da satın alınan daireleri araştırırsak büyük bir artışla karşılaşacağımıza eminim.

İnşaat işçilerinin ağırlıklı olduğu bir grup yeni normal süreciyle memleketlerine geldikten sonra geri dönmediler. Köyde geçinmenin İstanbul veya diğer büyükşehirlerden daha kolay olduğunun yeni farkına varan bir çoğunluk pek de geri dönmeyi düşünmüyor gibi. Çıktısı az girdisi çok olan köylerimizde ikamet edip “Bana emekli maaşım yeter” deyip ömürlerini burada sürdüren bir kesimin yanına “Ben ekmeğimi doğduğum, büyüdüğüm bu topraklarda kazanacağım” diyecek bir çoğunluk eklenmek üzere.

Bu önemli kararın verilmesinde etkili olacak süreç ise okulların eğitim-öğretim dönemine başlama tarihine kadar olacak olan süreçtir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 21 Eylül’e ertelediği bu tarih pek çok kişi içinde bir düşünme süresi olarak değerlendirilebilir.

Hatırlanacağı üzere İnebolu Belediye Başkanlığı seçimlerinde şu anki mevcut Belediye başkanımızın bir hedefi olan “5 sene içerisinde 30 bin nüfusa ulaşacağız” vaadi ya da bir öngörüsü olan bu sözler için büyük bir fırsat doğmuş durumda.

Yeteri imkanlar oluşturularak “İnebolu’ya Dönüş” sürecinin başlaması için neler yapılabilir konusu daha çok üzerinde durulması gereken bir durum. Hemen her birimizin aklına “Fabrika açılsın, tekstil yapılsın.” düşüncesi geliyor. Bende size şu cevabı vereyim: Fabrika sahibi veya diğer yetkili kimseler; Bursa, Kocaeli, Mersin ve Sakarya gibi illere, ulaşım, altyapı gibi nedenlere bakarak yatırım yapıp, Kastamonu’ya yaparak işini neden  şansa bırakmak istesin ki?

İşte bu cevabı bir daha vermemek için başta siyasilerimiz olmak üzere, hangi partiden olursa olsun, hepimizin büyük bir özveriyle düşünmesi, yapılabilir fikirler üretmesi gerekmektedir.

Hangi alana yönelirsek yönelelim, o alanda en iyisi olma yolunda adımlar atalım.

Büyük bir planlama gereken bu süreç, çok dikkat edilmesi gereken bir zaman dilimidir. Gerekli planlamalar yapılmadan yeniden memleketlerine dönme düşüncesinde bulunan bahsettiğimiz bu kesim faaliyete geçemeyecek ve bir yığına dönüşmesi söz konusu olacaktır.

Kastamonu genelinde ve özellikle de İnebolu için; elde yağ var, un var, şeker var. Bakkal amcaya da helva yapmak düşer.



  |  Bu haber 28580 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ İlçemiz Evrenye Köyü’nden Karadeniz’e dökülen Evrenye Çayı’nda taşkın koruma ve dere ıslah projesi kapsamında çalış...

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ?

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ? Okulunu okumuş ve meslek sahibi olmuş, pek çok insan vardır sağımızda solumuzda...

HAYATIMIZ İMTİHAN !

HAYATIMIZ İMTİHAN ! İnsanlar senden hiç sebepsiz yere nefret ediyorlarsa, bil ki bu senin değil onların imtihanıdır.

HANİFE TEYZE...

HANİFE TEYZE... İnebolu Avra mahallesinde 97 yaşında bir teyze var adı Hanife…

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN!

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN! Günümüzde yaşanan her durum, insanlık tarihinin başladığı günden itibaren varlığını sürdürmektedir.

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 50 hibe desteği ile Kastamonu genelinde 780, İnebolu’da ise 250 çiftçiye sera na...

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR 1983 yılı son çeyreğinde Türkiye Basın Birliği Kastamonu şubesi tarafından bir yazı yarışması düzenleniyor.

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR Tarihin akışını değiştiren günler vardır; 23 Nisan 1920, işte o günlerden biridir.

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK Yarın 23 Nisan...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:127798

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:113102

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:132928

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:118572

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign