İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
SAMATYALI OĞLU SÜLEYMAN REİSTarih 27 Nisan 2021, 16:12 Editör: Editör

SAMATYALI OĞLU SÜLEYMAN REİS

Doğum tarihi:1846

Ölüm tarihi:…..

İstiklal mücadelesi esnasında İstanbul’dan, Rusya’dan, Trabzon’dan gemilerle getirilen her türlü savaş malzemeleri Kahraman İnebolu denizcileri tarafından  denk kayıkları ile karaya çıkartılıp, asker sivil demeden,yaşlı genç, ikiçay daki depolara taşınmış ve oradan da kağnılarla cepheye ulaştırılmıştır.

“9-Haziran-1921 deki bombardımandan sonra hızla silah yüklü gemiler gelmeye devam ediyordu. Silâh ve cephane yükü, denk kayıklarına yüklenir, çekek yerine gelindiğinde feleğe bastırılır, baştan kara sıralanır, ırgat ve yoma takımları ile dışarı posta edilirken, diğerlerini bekletmemek için  asker ve halkın yardımı ile çabuk boşaltılırdı.

13/Haziran/1921 günü sabahleyin, Kastamonu Valisi Muhittin Paşa yine Yarbaşına gelmişti. Çekek yerindeki kaynaşmayı, kayıkçıların gayretini, halkın yardımını sevinç dolu gözyaşları ile seyrediyordu. Etrafındakilerin bombardıman hikâyelerini dikkatle dinliyorken Paşa’nın gözleri hay­retle kıyıda bir noktaya takıldı kaldı.

Cephane yükünü boşaltan deniz boyalı büyük bir denk kayığının ba­şında, lacivert zıpkasının paçalarını sıvamış, çırpıntıya kadar suya gir­miş, başı âbânili, kırmızı yüzlü, beyaz sakallı, Trablus kuşaklı, uzunca lacivert paltosu ile iri gövdeli bir ihtiyarın kayıktan iki taraflı cephane sandıklarını omuzlayan İnebolu’luları“ Haydi oğullarım, birer sandık  alın haydi kardeşlerim çabuk olun” diye bağırarak teşvik ettiğini gördü. Bu dikkat çekici ses bu fedakârlık tablosu, Paşa’yı kendine çekerek bir­den bire yanındakilerden ayrıldı. Yürüdü yarbaşı merdivenlerden indi. Heyecanlı idi zincirlerin üzerinden atlayarak cephane kayığının başına geldi. Arkası dönük işine ve seslenmeye devam eden ihtiyar deniz kurdu SAMATYALI OĞLU SÜLEYMAN REİS’İN sakalını okşamak ve bu örnek denizciye iltifat etmek istedi. Çizmeleri ile çırpıntıya kadar yürüyen Paşa, koca ihtiyarın sol omuz gerisinden sakalını okşamak isterken, ne olduğunu anlayamayan ve ihtimâl yersiz bir şaka sanan SAMATYALI OĞLU SÜLEYMAN REİS tanımadığı bu zâta, başını bile çevirmeden “Oğlum sakal sevmenin sırası mı? Ne duruyorsun bir sandıkta sen al” diye azarlaması ve paşayı tanıyınca tevazu ile elle­rine sarılarak özür dilemesi Muhittin Paşa’yı büsbütün çoşturdu. Ve ağ­layarak bu ihtiyarı kucakladı. Pamuk sakalını öptü.

Orada toplananlara: mevki kumandanı Nidai Bey, Liman Reisi Ney­yir Bey, daha birkaç kumandanla, yaver yüzbaşı Halil Yaşar, Nurettin Peker, kayıkçılar kâhyası İlyas Kaptan ve ileri gelen yaşlı kayıkçılar, yetmiş beşlik SAMATYALI OĞLU SÜLEYMAN REİSİ ve Yarbaşı merdivenlerindeki yetmişlik HAMAMCI KADI SALİH REİSİ ve gözleri önünde cephane taşıyan ihtiyar anaları ve İnebolu’luları övdü. Ve coşarak düşmanı pek yakında yok edeceğiz, dedi ve gözyaşlarını  silerek oradan ayrıldı.”

Olaylara bizzat şahit olan o esnada orada olan Nurettin Peker’den aldık bu bilgileri. Bizlere düşen İnebolu’da tarihte yerini almış şahsiyetleri bu günkü nesle aktarmak   ve nasıl bir mirasa sahip olduğumuzu duyurmaktır.

Bu manada heyecanla çalışan Döne hanımı kutluyorum. Samatyalı konağını aldılar restore ettiler ve İnebolu’nun yemek kültürünü   bu mekanda yaşatmak istiyorlar. İnebolu Belediyesi de bu tür mekanları turizme katkı sağlaması için hikayesinin yazılı olduğu plaketi  kapılarına asma kararı aldı. Bu yazı da o maksatla yazılmıştır. Herkesi tarihine, atasına,  geçmişine sahip çıkıp benzer çalışmaları yapmasını diliyorum.

Mustafa Sıtkı FAKAZLI

Diş Hekimi

Yerel Tarih Araştırmacısı



  |  Bu haber 4802 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ İlçemiz Evrenye Köyü’nden Karadeniz’e dökülen Evrenye Çayı’nda taşkın koruma ve dere ıslah projesi kapsamında çalış...

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ?

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ? Okulunu okumuş ve meslek sahibi olmuş, pek çok insan vardır sağımızda solumuzda...

HAYATIMIZ İMTİHAN !

HAYATIMIZ İMTİHAN ! İnsanlar senden hiç sebepsiz yere nefret ediyorlarsa, bil ki bu senin değil onların imtihanıdır.

HANİFE TEYZE...

HANİFE TEYZE... İnebolu Avra mahallesinde 97 yaşında bir teyze var adı Hanife…

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN!

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN! Günümüzde yaşanan her durum, insanlık tarihinin başladığı günden itibaren varlığını sürdürmektedir.

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 50 hibe desteği ile Kastamonu genelinde 780, İnebolu’da ise 250 çiftçiye sera na...

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR 1983 yılı son çeyreğinde Türkiye Basın Birliği Kastamonu şubesi tarafından bir yazı yarışması düzenleniyor.

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR Tarihin akışını değiştiren günler vardır; 23 Nisan 1920, işte o günlerden biridir.

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK Yarın 23 Nisan...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:127798

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:113102

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:132926

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:118572

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign