İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU BELEDİYESİ LOGOSUTarih 08 Mart 2022, 11:43 Editör: Editör

İNEBOLU BELEDİYESİ LOGOSU

İnebolu Anadolu’nun kuzeyinde, Karadeniz kıyısında bir liman kentidir.  İnsanlar deniz vasıtaları kullanarak ticaret yapmaya başladıktan sonra artan bir şekilde, Anadolu’nun  dışarıya açılan giriş ve çıkış kapısı olmuştur.

İnebolu’ya ilk yerleşenlerin denizden gelen korsanlar olduğu çeşitli tarih kitaplarında yazmaktadır. Poyra altı ( Boyranaltı ) mevkiinde yerleşim kurup İnebolu’yu sayfiye (tatil) kenti olarak kullanmışlar.

1860 dan sonra Osmanlı’nın karayolu hamlesi başlatması, Çankırı ile İnebolu  arasında yol yapılması, Çankırı’nın kaya tuzunun önce İnebolu’ya getirilip sonra gemilerle Sivastopol’e (Rusya) götürülüp, dönüşte fıçılarla gazyağı getirildiği  ve ticaretin arttığı yıllarda (1866) İnebolu Belediyesi kurulmuştur.

Deniz taşımacılığı 1650 li yıllara kadar sadece kürekli gemilerle yapılmış. Daha sonra yelken icat edilmiş ve gemiler rüzgar gücüyle de hareket eder hale gelmişler. Son 150 yıldır da buharın bulunmasıyla, makinelerle hareket ederek  bu günlere geldik.

İnebolu Belediyesinin kurulduğu yıllarda gemilerde kürek ve yelken bir arada kullanılmaktadır. Kürek sayısına (oturak sayısı) göre isimleri ve büyüklükleri farklıdır. Genel de Kadırga (Çektiri ) adıyla anılırlar. Gemilerin hareketi kürek çekerek sağlandığı için Çektiri adı verilmiştir. Bir başka düşüncede:  Gemi yüklendikten sonra “bu yükü nereye çekelim” sözünden yola çıkarak Çektirme adı verildiği iddia edilmekte.

Kürek sayısına göre:

10-17 kürekli – Firkate

17-19 kürekli – Pergandi

19-24 kürekli – Kalite

25      kürekli – Kadırga

25-35 kürekli – Baştarda

Osmanlı’da Evrenye’de donanma için Kadırga (Çektiri) lerin yapıldığını biliyoruz. Bölgede bol bulunan özellikle Kestane ağacı gemi yapımının en önemli hammaddesidir. 

25 oturaklı Kadırgalar büyük ve hantal olduğundan sadece savaşlarda kullanılmış daha küçük olanları kıvrak ve manevra kabiliyeti de olduğundan ticaret ve yük taşımacılığında da kullanılmıştır. Tuz çok değerlidir. Karadeniz’deki Karakol gemileri (yelkenli kürekli çektiri) tuz kaçakçılarının peşindedir. Evrenye önlerinde , 2006 yılında bir balıkçının ağına takılan 3 metre boyundaki tek kişilik kanonun yapılan araştırma sonucu 3000 yıllık olduğu tespit edildi. Bu kano İnebolu denizcilik geçmişinin adeta nüfus kağıdıdır.

Mühür okur yazarlığın az olduğu Osmanlı’da parmak basmak yerine imza atmak için de kullanılmıştır. Hatta İnebolu’lu gemi sahibi Hacı Kara Mandal’ın yaptırdığı mühür kitaplara bir deyim olarak geçmiştir.

Eminönü’nde Yeni Cami önünde  İnebolu’lu denizci mühür kazıması için mühürcüye der ki : Ben İnebolu’luyum, bize Hacı Kara Mandal oğulları derler, deniz de teknem var, sandalım var, evim var, tarlam var, yaz, yaz der. Bunların bir mühürde yer alması mümkün değildir. Oradan geçen bir şair işi kolaylaştırır: “Essefinetü meas-sandal,motorcu Hacı Kara Mandal” (Gemi arkasında sandal. ) Böylece gereksiz uzun ifadeler için “Hacı Mandal mührü gibi olmasın derler. O günün şartlarında her kişi ve kurum kendisini mühürle ifade etmektedir.

 (1995-2009) İnebolu Belediye Başkanı İdris Güleç eski belediyenin üst katında bir mühür bulur. Mühür üzerinde 13 kürekli bir Çektiri resmi olup, İnebolu Belediyesi yazmaktadır. Bu mühürden yola çıkarak, Çektiri resminin yan tarafına kahraman denizcilerimize İnebolu adına verilen İstiklal madalyası resmi eklenir. Tekrar tasarım yapılır ve bu gün kullanılan logo ortaya çıkar

Sonuç olarak: Logo üzerindeki 13 kürekli Çektiri resmi İnebolu’nun denizciliğini, ticaretini, tarihi ve kültürel zenginliğini ifade eder. İstiklal Madalyası resmi de, Kurtuluş Savaşımızda varlık gösteren kahraman denizcilerimizi ve İnebolu halkını temsil eder.

Mustafa Sıtkı FAKAZLI

Diş Hekimi

Yerel Tarih Araştırmacısı



  |  Bu haber 3718 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM!

KASTAMONU'YU TANIMAK İÇİN, TANITMAK LAZIM! Karadeniz'in dalgalı sularında ışığını arayan eski bir gemi.

"SAĞLIK DESTEK HATTI" KURULDU

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Sağlık Destek Hattı’ hizmete sunuluyor. Randevu konusunda yaşanan sıkıntı...

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR

İNEBOLU'DA LAKABIYLA ANILANLAR Halkımızın ince hiciv ve zengin benzetme kabiliyetlerinin bir tezahürü olan lakaplar, kimseyi rencide etmek ve ya o...

YAZANDAN-YAZDIRANDAN "ALLAH RAZI OLSUN"

YAZANDAN-YAZDIRANDAN Kaç kişinin dikkatini çekiyor acaba?

RAMAZAN BİLİNCİ

RAMAZAN BİLİNCİ “Ey iman edenler, oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi,size de farz kılınmıştır. Umulur ki sakınırsınız”

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK

İNEBOLU ÖZEL İDARE'YE 10 GEÇİCİ PERSONEL ALINACAK İŞKUR, TYP kapsamında Kastamonu İl Özel İdaresi’nde 5,5 ay süre ile çalıştırılmak üzere 210 personel alımı yapacak....

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU "HASAN KURU"

İNEBOLU KAHRAMANLARINDAN GÜLCÜ HÜSEYİN'İN OĞLU İnebolu'da bir döneme damgasını vuran, renkli bir kişilikti O...

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK

KİTAP KURTLARI YARIŞACAK Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Kitap Kurdu Yarışması”nın 6’ncısı 28 Nisan 2...

RAMAZAN AYINA ÖZEL "İSRAF" !

RAMAZAN AYINA ÖZEL Allah'ımıza binlerce şükürler olsun ki, Onbir ayın sultanı Mübarek Ramazan-ı Şerif'e, rahmet-mağfiret ve gü...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125542

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111104

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130052

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116290

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign