Anasayfa » İNEBOLU
18 Nisan 2023, 18:18 Editör:
DSİ; İNEBOLU DERE İÇİNİ NEDEN TEMİZLEMİYOR?
Görünen köy kılavuz istemez...
Perşembenin geleceği, çarşambadan belli olur...
Çekirge bir sıçrar, iki sıçrar, üçüncü de...!
Allah korusun...
Evet; 11 Ağustos 2021 günü İnebolu deresi taşma noktasına geldi...
27 Haziran 2022 günü de benzer bir durum yaşandı. Dere yatağı büyük hasar gördü. Bazı noktalarda taşmalar yaşandı. Dere üzerindeki yaya köprüleri yıkıldı. Sel suyunun önünde hiç bir kuvvetin duramayacağı gerçeği bizzat test edildi.
Peki yetkili kurumlar ne yaptı?
Risk altındaki şehirleri (İnebolu'da dahil) kırmızı kodlu uyarı ile ikaz ederek dikkatli ve tedbirli olunması noktasında bilgilendirdi.
Sel sularının felakete yol açmaması için İnebolu çarşı merkezinde ki işyerlerinin açılmasına izin verilmedi, alt katlarda oturan vatandaşların üst katlara çıkması, dere kenarlarındaki araçların kaldırılması anonsları yapıldı.
İki-üç saatlik şiddetli yağışın nelere yol açtığı ve felaketin eşiğinden kılpayı nasıl dönüldüğü biraz tecrübe edildi. Allah bir daha yaşatmasın, her türlü afetten bizleri muhafaza etsin İNŞALLAH.
Fakat bazı yapılanlar ya da yapılmayanlar gösteriyor ki yaşananlardan pek ders alınmamış...!
Meselâ terminal köprüsünün projesinde hiçbir değişiklik yapılmadı, köprü biraz yükseltilmedi, Bozkurt'ta yapılan kemer köprüler örnek alınmadı. Konuşlandığı yer itibariyle bu köprüye, sel sularıyla gelecek herhangi bir materyal takılmamalı ki selin önü tıkanmasın. Dere yatağını komple dolduran, önüne kattığı her şeyi sürükleyerek aşırı hızla akan sel suyu eğer herhangi bir sebeple bu köprüye takılırsa, suyun yönü değişecek, Aşağı Hatıpbağı mahallesi ve çarşı merkezine doğru akacaktır, Allah korusun, bu durum faciaya davetiye çıkarmaktır. Yani köprünün altı sürekli temiz tutulmalı, hatta olabildiğince derinleştirilmelidir.
Yine dere yatağı bazı bölümlerde genişletilmiş olsa da, boydan boya irili ufaklı taş, kum ve çağıl ile kaplanmış durumdadır.
Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğünün iş makineleri ve ekipleri İnebolu'ya sel olduktan sonra mı gelecektir, merak ediyorum?
Dere yatağının temizlenme işlemi DSİ programında yok mudur?
Bu işler siyasi güce göre mi planlanıp yapılıyor?
İnebolu'ya sıra ne zaman gelecek?
Dere yatağına malzeme gelmemesi için yapılan tersip bentleri yaşanan selde zarar mı gördü, işlevini mi kaybetti?
Yaşanan iki selde de görüldü ki; İnebolu devlet hastanesinin önündeki yol sel sularıyla kaplandı. Bazı kısımlar çöktü. Acaba zarar gören o bölümler neden yapılmıyor?
Devletin kurumları bu işleri, "nasıl olsa yine sel gelir, bozulur" mantığıyla mı öteliyor?
Herkesin bildiği bir gerçek var o da şudur ki; tehlike kapıyı çalmadan, tedbirler alınmalı, yapılması gerekenler yapılmalıdır. Yoksa "SON PİŞMANLIK FAYDA ETMEZ." İş işten geçtikten sonra ne yaparsan yap "GİDEN GERİ GELMEZ." !
| Bu haber 2928 defa okunmuştur.