İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İSTANBUL'UN TAŞI DA İNEBOLU'DANTarih 23 Şubat 2018, 23:03 Editör: Editör

İSTANBUL'UN TAŞI DA İNEBOLU'DAN

MUSTAFA S. FAKAZLI (Diş Tabibi)

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethetmeden önce hazırlattığı topların demir cevheri Küre’den İnebolu’ya getirilip deniz yoluyla İstanbul’a nakledilmişti. Küredeki Akşemseddin Camii, o günlerin anısına, Fatih Sultan Mehmet’in defterdarı Akşemseddin tarafından yaptırılmış olup hâlâ ayakta durmaktadır.

Fatih Sultan Mehmet’in Candaroğulları Beyliğini Osmanlı Devletine katmasıyla, Orta Anadolu’nun denize açılan kapısı da Osmanlının eline geçmiş oldu. Bu avantaj İstanbul’un fethi sırasında kullanıldı. Projesini bizzat kendi çizdiği RUMELİ HİSARINI yaptırırken, ahşap malzeme Karadeniz Ereğli’den, taşlar ise İnebolu’dan gitmişti.

İnebolu’dan batı istikametine 7 km giderseniz deniz kenarına kavşak adı verilen yerde eski taş ocağına rastlarsınız. Beton henüz yaygınlaşmadan, İnebolu’daki taş duvarların malzemesi kavşaktan gelirdi. Buradan çıkarılan granit taşlar gemilere yüklenip kolayca uzaklara gönderilebilirdi. İç kesimlerde de taş ocakları vardı ama kara yolu olmadığından taşımak mümkün değildi. Bu yüzden de deniz kenerındaki taş ocağı çok kıymetliydi.

İnebolu’nun kavşak mevkiinde deniz taşıtlarını bağlamak için kullanılan DUBA TAŞI’nın da var olduğu söylenmektedir. Taş yüklenecek dubalar iyi havadalarda sahile yaklaştırılır, halatları duba taşına bağlanır ve yükleme işlemi gerçekleştirilirmiş. Zaman geçtikçe duba taşı İstanbul’un fethinin hatırası olsun diye, dışı ziftle kaplanıp olduğu yere gömülmüş. Bu bilgi elimize yeni ulaştı.

İnebolu iri granit duvar taşını ihraç ederken aynı zamanda binalarda kullandığı işlenebilen taşı da ithal etmiştir. 1885 yılında çıkan yangından sonra İnebolu’daki yapılarda taş kullanılması dönemin Vali’si Abdurrahman Paşa tarafından mecbur tutulmuş ve Bartın’dan deniz yoluyla bina yapımında kullanılmak üzere taş getirilmiştir.

İnebolu’da kullanılan bir başka taş da İskelle tarafından çıkan “kayrak taşları”dır. Bu taşlar da zamanında yapılarımızın çatılarında kullanılmıştır. Ne zaman ki Marsilya’dan kiremit gelmiş o zaman bu taşın kullanımı da azalmıştır.

Bugün bazı aşı boyalı tarihi evlerimizin üzerinde ise “marla taşı” bulunmaktadır. Yollarımız, caddelerimiz önce yassı kalın marla taşıyla döşenmiş. Son yüz sene içinde de yine Uncukaltın’ndan, deniz kenarındaki taşlar ustalar tarafından parke taşı haline getirilmiş, bu parke taşları motorlu sandallarla limana getirilip yollara döşenmişti.

Deniz yollarının önemini kaybetmesiyle İstanbul’a göç verdiğimiz yıllarda “İstanbul’un TAŞI TOPRAĞI ALTIN” derken, önce altın yolladık, sonra peşinden gittik anlaşılan.

Taş düşebülü… sözüyle yanlış algılanan ve tanınan memleketimizin “taşı”nın bu hikayesiyle bu yanlış algının değişeceği kanısındayız. Taşın çok kullanıldığı bu memlekette her yere sirayet etmiş olan taşların düşme ihtimalinin de yüksek olduğu unutulmamalıdır.

Her ne kadar birileri kabullenmese de “her taşın altından İnebolu çıkmaya devam edecek”… 



  |  Bu haber 10728 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ İlçemiz Evrenye Köyü’nden Karadeniz’e dökülen Evrenye Çayı’nda taşkın koruma ve dere ıslah projesi kapsamında çalış...

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ?

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ? Okulunu okumuş ve meslek sahibi olmuş, pek çok insan vardır sağımızda solumuzda...

HAYATIMIZ İMTİHAN !

HAYATIMIZ İMTİHAN ! İnsanlar senden hiç sebepsiz yere nefret ediyorlarsa, bil ki bu senin değil onların imtihanıdır.

HANİFE TEYZE...

HANİFE TEYZE... İnebolu Avra mahallesinde 97 yaşında bir teyze var adı Hanife…

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN!

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN! Günümüzde yaşanan her durum, insanlık tarihinin başladığı günden itibaren varlığını sürdürmektedir.

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 50 hibe desteği ile Kastamonu genelinde 780, İnebolu’da ise 250 çiftçiye sera na...

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR 1983 yılı son çeyreğinde Türkiye Basın Birliği Kastamonu şubesi tarafından bir yazı yarışması düzenleniyor.

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR Tarihin akışını değiştiren günler vardır; 23 Nisan 1920, işte o günlerden biridir.

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK Yarın 23 Nisan...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:127798

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:113102

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:132926

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:118572

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign