İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
KESTANE BALININ İNEBOLU'YA KATKISITarih 15 Mart 2019, 17:06 Editör: Editör

KESTANE BALININ İNEBOLU'YA KATKISI

Mucizenin bir diğer adı kestane balı...

Arıların haziran ayında açmaya başlayan kestane çiçekleriyle kurduğu iletişimin meyvesi.

Sadece İnebolu değil Cide ile Çatalzeytin arası Kastamonu sahil şeridi olarak geçen bölgenin el değmemiş bitki örtüsü ve florasından elde edilen ve aynı zamanda şifa dağıtan özel bir ürün.

Doğanyurt ilçesinin coğrafi işaret almak için müracaat ettiği kestane balı, üretilen ürüne sahip çıkmak ve markalaştırmak adına olumlu algılansa da, aynı kalitede balın boydan boya Kastamonu sahil şeridinin iç kesimlerinde üretildiğinden olsa gerek "Kastamonu kestane balı" adıyla coğrafi işaret alınması için çaba sarf edilmekte.

Bu maksatla kestane balı üretilen Kastamonu bölge sınırları içerisinde 11 istasyon belirlenmiş, buralardan alınan numuneler 6 farklı üniversitenin yapmış olduğu tahliller neticesinde diğer bölge ballarından ayrılan özellikleri ile coğrafi işaret alan ürünlerimiz arasına girmesi kuvvetle muhtemel !

Önemli bir ayrıntı ise coğrafi işaret alındıktan sonra kestane balı bir standarda kavuşacak.

Bölgemize ait olduğu tescillenmiş olacak. 

Neticede daha çok üretilecek, daha fazla talep görecek. 

Kestane ağaçlarının azlığı yada çokluğuna göre elde edilen balın ihtiva ettiği kestane kokusu değişkenlik gösterse de,  bu bölgede yaşayan insanlarda  geçmişten günümüze süre gelen bir bal kültürü oluşmuş, kestane kokusu olmayan bal tercih edilmez hale gelmiştir. 

Asıl işinin yanı sıra amatör olarak arıcılık yapan üreticilere ciddi bir ek gelir imkanı  sağlayan sektör profesyonel anlamda sadece bu işi benimseyen üreticilerinde önünü açmıştır.

Genel anlamda pazar sıkıntısı yaşamadan tüketiciye ulaşılan, neredeyse alıcısının hazır olduğu bir kestane balı piyasası oluşmuştur. 

İnebolu ilçe tarım müdürlüğünden alınan  2018 yılı tahmini kestane balı üretimi 25100 kg. olarak istatistiklere geçmiştir. 

Azımsanmayacak bir üretim rekoltesi olan kestane balımızın 2018 yılında ortalama 120 liradan satıldığı düşünülürse  3 milyon lira civarında bir gelir elde edilmiş, dolayısıyla İnebolu ekonomisine ciddi bir katkı sağlamıştır. 

Son yıllarda üretilen kestane balının ambalajına da büyük önem verildiği görülmekte, kalitesiyle aranan bir ürün olan kestane balının albenisini artırmak için gayret sarfedilmektedir. 

Gelecekte bölgemize ait kestane balı, marka olmuş anzer balının konumuna gelecektir. 

Arazi yapısından dolayı pek çok tarım ürününde söz sahibi olmayan bölgemize fındık ve kestanenin de ekonomik katkısı inkar edilemez.

Bölge toprağını sevdiği tespit edilen kivi üretimininde ciddi seviyelere ulaştığı günümüzde yine kış boyu hatırı sayılır bir fiyatla alıcı bulan çilek profesyonel anlamda bölgemizde üretilebilir. 

İş imkanı oldukça kısıtlı olan ilçemizin geleceğe daha umutlu bakması bekleniyorsa eğer, tarım üretiminin artırılması ve desteklenmesi gerekmektedir. 

Kendi yağıyla kavrulmaya çalışan İnebolu artık kendi ürettiği yerli ürününü dört  mevsime yayarak ekonominin canlanmasında lokomotif rol oynamalıdır. 


  |  Bu haber 10042 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ İlçemiz Evrenye Köyü’nden Karadeniz’e dökülen Evrenye Çayı’nda taşkın koruma ve dere ıslah projesi kapsamında çalış...

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ?

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ? Okulunu okumuş ve meslek sahibi olmuş, pek çok insan vardır sağımızda solumuzda...

HAYATIMIZ İMTİHAN !

HAYATIMIZ İMTİHAN ! İnsanlar senden hiç sebepsiz yere nefret ediyorlarsa, bil ki bu senin değil onların imtihanıdır.

HANİFE TEYZE...

HANİFE TEYZE... İnebolu Avra mahallesinde 97 yaşında bir teyze var adı Hanife…

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN!

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN! Günümüzde yaşanan her durum, insanlık tarihinin başladığı günden itibaren varlığını sürdürmektedir.

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 50 hibe desteği ile Kastamonu genelinde 780, İnebolu’da ise 250 çiftçiye sera na...

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR 1983 yılı son çeyreğinde Türkiye Basın Birliği Kastamonu şubesi tarafından bir yazı yarışması düzenleniyor.

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR Tarihin akışını değiştiren günler vardır; 23 Nisan 1920, işte o günlerden biridir.

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK Yarın 23 Nisan...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:127798

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:113102

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:132926

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:118572

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign