İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
DENK KAYIĞITarih 24 Eylül 2023, 22:59 Editör: Editör

DENK KAYIĞI

Denk kayığı yeterli limanı olmayan İnebolu’nun ticareti için olmazsa olmaz bir kayık tipidir. İnebolu’nun ihtiyaçları için özel bir tasarım yapılmıştır ve zaman içinde geliştirilmiş ve 1980 yılına kadar kullanılmıştır. 

İnebolu kayığı ise, limandan limana ticaret için 18 ve 19 yüzyılın ilk yarısında, boyu 15 m.den daha fazla , dümeni yüzdürüldükten sonra takılan, baş ve kıç tarafı birbirinin aynı yelkenli ve kürekli bir kayık idi. 30 ton ve fazlası yük kapasitesi vardı.

Buharlı ve motorlu gemilerinin geliştirilmesiyle, İnebolu önlerine gelip limana yanaşamayan, açıkta demirleyen vapurlardan yükleme ve boşaltma, denk kayıkları ile yapılmıştır. 

Denk = balya (çuval da çember marifetiyle paketlenmiş yük demektir) 

Üç ayrı boyda yapılmıştır.

1-  6 metre boyunda olana Piyade denir. Üç çifte kürek takılabilen, hızlı kıvrak dalgalı havada da yüzdürülür.. Genelde insan taşımak için kullanılmıştır

 2-  9 - 10 metre boyunda olanlar  5 ton yük taşırlardı.

3- 13 metre boyunda olanlar da daha ağır ve hacimli yükleri taşıyorlardı. Kapasiteleri 8 ton civarındaydı. Piyade hariç diğerlerine Denk kayığı denirdi.

Denk kayığının teknik yapım özelliği: 

Baş ve kıç bodoslamaları birbirinin benzeri olup karaya çekilip denize kolayca yüzdürebilecek şekilde tasarlanmıştır.. Önce omurgası konur. Baş ve kıç bodoslamaları yerleştirilip, teraziyi alındıktan sonra rehber ip çekilir. Sarma tahtaları 5 santim kalınlığında kestane ağacından, 18 – 20 - 25 cm. eninde biçildikten sonra istiflenir, su içinde bekletilip acı suyu akıtıldıktan sonra, kaynar suda yumuşatılıp gereken yerleri ateşle tavlanarak, ön bodoslamaya demircilerin özel yaptığı kesme çivi ile çivilenir. Boyu önden arkaya yetecek uzunlukta olan bu tahta, ip marifeti ile gerdirilerek kavis verilir, diğer bodoslama’ya kadar getirilip çivilenir. İlk  tahta omurgaya çivilenir. Devamında diğerleri yerine alıştırılarak  dikine birbirlerinin üzerine içten çivilenir. İçindeki eğriler tahta sarması bittikten sonra çivilenir. Eğrilerde kullanılan kesme çivinin,çivilendikten sonra açığa çıkan ağzı, önceden ikiye yarılmış olup yılan dili gibi çatal haline getirilir her iki tarafa bükülür tahtaya tersine çakılır. 

İskele, sancak her iki tarafına 10 santim kalınlığında  ikişer yumru çakılır. Denize yüzdürüldüğünde ipten yapılmış usturmaçlar yumrulara destek olur, gemiyle bordo bordoya gelindiğinde çarpmayı önler . Mürettebat iyi hava koşullarında 4 kürekçi, bir dümenci ve bir reis’ten oluşur. Kötü havada iki kürekçi daha ilave edilir, altı kürekçi kürek çeker 

Yüzlerce yıllık birikimiyle İnebolu denizcileri, milli mücadele yıllarında İstanbul’dan kaçırılan, Rusya’dan, Trabzon’dan 15 ordudan gelen silah mühimmat ve askeri ihtiyaç malzemelerini, üç yıl boyunca yerine göre dalgalı denizden karaya çıkartıp, kağnılara yükleyip, cepheye ulaştırılmasını sağlamışklardır..  Aileleri ile 500 kişiyi aşan, cefakar memleketini seven, vefalı kayıtçılarımıza Mustafa Kemal Atatürk’ün teklifiyle İnebolu’yu temsilen, 16 Mayıs 1924 de beyaz şeritli İstiklal madalyası verilmiştir. Zamanın değişmesiyle yavaş yavaş denk kayıklarımıza ihtiyaç kalmamış ve molozda karaya çekilip akıbetlerini beklerken, 1980 yılında denk kayıklarının tamamı, (geçmişte yaşananlar hakkında bilgi sahibi olmayan bir karar verici tarafından) toptan kestirilip hamamda yakılıp yok edilmiştir.

Elimizdeki son orijinal piyade kayığı da, 2008 yılında Beşiktaş’taki deniz müzesine verilmiş ve orada sergilenmektedir.

 2023 yılında tarihimize sahip çıkan Kaymakamımız Ahmet Vezir Baycar’ın talebiyle bir örneği yeniden yapılarak ayağa kaldırılmış ve gelecek nesiller için görsel miras haline getirilmiştir . 

Yazımı sloganımla bitiriyorum. TARİH GEÇMİŞİN KARNESİ ,GELECEĞİN  REÇETESİDİR. 

Saygılarımla.. 

 

Mustafa Sıtkı Fakazlı

Diş Hekimi

Yerel Tarih Araştırmacısı



  |  Bu haber 2666 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ İlçemiz Evrenye Köyü’nden Karadeniz’e dökülen Evrenye Çayı’nda taşkın koruma ve dere ıslah projesi kapsamında çalış...

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ?

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ? Okulunu okumuş ve meslek sahibi olmuş, pek çok insan vardır sağımızda solumuzda...

HAYATIMIZ İMTİHAN !

HAYATIMIZ İMTİHAN ! İnsanlar senden hiç sebepsiz yere nefret ediyorlarsa, bil ki bu senin değil onların imtihanıdır.

HANİFE TEYZE...

HANİFE TEYZE... İnebolu Avra mahallesinde 97 yaşında bir teyze var adı Hanife…

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN!

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN! Günümüzde yaşanan her durum, insanlık tarihinin başladığı günden itibaren varlığını sürdürmektedir.

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 50 hibe desteği ile Kastamonu genelinde 780, İnebolu’da ise 250 çiftçiye sera na...

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR 1983 yılı son çeyreğinde Türkiye Basın Birliği Kastamonu şubesi tarafından bir yazı yarışması düzenleniyor.

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR Tarihin akışını değiştiren günler vardır; 23 Nisan 1920, işte o günlerden biridir.

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK Yarın 23 Nisan...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:127794

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:113096

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:132920

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:118568

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign