İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
NOSTALJİK İNEBOLUTarih 04 Haziran 2016, 13:45 Editör: Editör

NOSTALJİK İNEBOLU

Teknolojinin olmadığı, televizyon, internet, cep telefonunun hayal bile edilemediği, radyonun nadir insanlarda bulunduğu eski İnebolu’da geceler, günler nasıl geçiyordu? Belli bir yaşın üzerindekilerin iyi bildiği, belki unuttuğu, hatırlarken ah-ah diye iç geçirerek ‘Nerede o eski günler’ dediğini duyar gibiyim.

Bu konuya yazma fikri şöyle oluştu: İşyerimde sıradan bir gün, televizyon açık, kanalın birinde Tuncay Başyayla Kastamonu’yu anlatıyor ve Kastamonu çekme helva yapımını uygulamalı izliyoruz. Müşterilerden Ferruh Hücümenoğlu, yemeğini kaşıklarken başlıyor anlatmaya: “Eskiden kış gecelerinde İnebolu’da bazı evlerde çekme helva yapılırdı. Bizim mahallede Hacı Emin’in Huriye Hanım miyanesini hazırlar, şerbetini akide şekeri kıvamına gelinceye kadar kaynatır, özleşene kadar döver, duvarda çakılı demir çiviye takar, halka yapar, tepsinin ortasına dökülmüş olan miyanenin üzerine halkayı koyar, evdeki misafirler ve komşularla beraber başlarlar karşılıklı çekmeye, halkayı koparmamaya dikkat ederler, koparsa tutmaz, çekme helva olmaz. Halkaya miyaneyi yedirene kadar çekerler ve sonuçta çekme helva meydana çıkar. Tepsiye konur, üzerine yağlı kağıt serilir, bir kişi üzerine çıkar ve sıkışına kadar çiğner. Baklava dilimi şeklinde kesilir, afiyetle yenir.”

Ferruh abi bunları anlatırken Özcan Tun abi de gelir, konuya dahil olur. O da başlar anlatmaya: “Mahallede hemen hemen herkesin bahçesinde fırını vardır. Ekmek, börek pişirmek amacıyla kullanılan bu fırınları o gün kim yaktıysa diğer evlerde yapılan hamurlar yanan fırına getirilir ve pişirilir. Fırını yakma işi sıraya bile dökülmeden imece usulü kendi kendine hallolur. Herkes pişirdiğinden birbirine verir ve afiyetle yenir. Paylaşma, dayanışma, kaynaşma, yardımlaşma, komşuluk ilişkileri o kadar üst seviyede ki; şimdi aynı apartmanda oturup birbirini tanımayanları görünce ‘Ah nerede o eski günler’ diye iç geçirmeden edemiyoruz.

Çocukluğumda ve gençlik yıllarımda görmeye alışık olduğumuz ama sonradan ortadan kalkan, şimdi belki 35 yaş altı okuyucularımıza enteresan gelecek bazı anekdotları paylaşmak istiyorum.

Dört tekerlekli el arabasının üstünde çok büyük bir tepside belki 500-600 adet soğan kabuğu koyularak haşlanmış yumurtalar eğlenceli bir şekilde satılırdı. Birbirleri ile karşılıklı yumurta tokuşturulur, kim kiminkini kırarsa, kırılan yumurta parasını öderdi.

İnebolu’da üretilen gazozların tadını hiç unutamam.

Evlerde banyoların olmadığı günlerde bir hamam kültürü vardı. Hamamda gazoz içmenin de ayrı bir keyfi, ayrı bir zevki vardı.

Evlerde televizyonun olmadığı ya da sadece tek kanalın siyah beyaz olduğu dönemde İnebolu’da 4-5 sinema vardı. Aynı zamanda bir sinema kültürü vardı.

İnebolu’da eskiden yaşanan bu güzellikler saymakla bitmez. Eminim ki o günleri yaşayanların bir çok hatıraları vardır.

İnşallah bu hatıraları da gelecek haftalarda paylaşırız. Geçmişin anılarını bugüne taşıyabildiysem ne mutlu bana.

İletişim: inebolubulent@gmail.com



  |  Bu haber 8282 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ İlçemiz Evrenye Köyü’nden Karadeniz’e dökülen Evrenye Çayı’nda taşkın koruma ve dere ıslah projesi kapsamında çalış...

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ?

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ? Okulunu okumuş ve meslek sahibi olmuş, pek çok insan vardır sağımızda solumuzda...

HAYATIMIZ İMTİHAN !

HAYATIMIZ İMTİHAN ! İnsanlar senden hiç sebepsiz yere nefret ediyorlarsa, bil ki bu senin değil onların imtihanıdır.

HANİFE TEYZE...

HANİFE TEYZE... İnebolu Avra mahallesinde 97 yaşında bir teyze var adı Hanife…

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN!

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN! Günümüzde yaşanan her durum, insanlık tarihinin başladığı günden itibaren varlığını sürdürmektedir.

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 50 hibe desteği ile Kastamonu genelinde 780, İnebolu’da ise 250 çiftçiye sera na...

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR 1983 yılı son çeyreğinde Türkiye Basın Birliği Kastamonu şubesi tarafından bir yazı yarışması düzenleniyor.

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR Tarihin akışını değiştiren günler vardır; 23 Nisan 1920, işte o günlerden biridir.

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK Yarın 23 Nisan...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:127798

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:113102

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:132928

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:118572

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign