İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
ESKİ BAYRAMLARTarih 03 Temmuz 2016, 12:10 Editör: Editör

ESKİ BAYRAMLAR

Dini bayramlarımızın ilki olan Ramazan Bayramına kavuşmuş olmanın mutluluğunu, sevincini, huzurunu hep birlikte yaşıyoruz. Ramazan boyunca yüce dinimizin emrettiği şekilde oruç, namaz, fitre ve zekat ibadetlerimizi yapmaya çalıştık. Buna mukabil bayram etmeyi hak edenlerden oluruz İnşallah.

Günümüzde bayramla birlikte fırsat bu fırsat deyip çeşitli tatil beldelerine veya yurt dışı turlarına katılarak bir nebze de olsa büyük şehir stresinden ve gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler çoğunlukta. Tabii ki büyüklerinin ellerini öpmeye gidemeyenler telefonla veya mesajla bayram kutlamasını ihmal etmiyorlar en azından.

İnebolu’da eskiden bayramlar nasıl yaşanırdı sorusuna cevap bulmak için marangoz Fahri Balta abimin dükkanına gidip kendisiyle 1 saat kadar sohbet ettim. İlgi ve alakasına teşekkür ediyor, kendisine sağlıklı ve hayırlı ömürler diliyorum.

Anlatılanları aynen aktarıyorum:

Bayramın birinci günü aile büyükleri dede, nine, bizim evde olduğu için misafir beklerdik. Akrabalar, konu komşu el öpmeye gelir önceden hazırlanan yemekler, börekler tatlılar gelen misafirlere ikram edilirdi. Gün boyu gelen giden devam ederdi.

Bayramın ikinci günü Patriyoz’un (Karadeniz Mahallesi) bayramıydı. Halamın evine giderdik. Saatçi Hasan Ersoy’un anneannesi benim halamdır. Orada da her evde olduğu gibi ikramlar göz kamaştırırdı. Caminin yanında insanlar toplaşır hoş sohbet ederdi.

Bayramın üçüncü günü Boyran bayramıydı. Boyran Bayramı çok güzel geçerdi. Şimdiki Belediye Düğün Salonunun olduğu yer Gazhane idi. Orada Çarkıfelek gibi oyun tablaları konur, çocuklar parayla bu çarkıfeleği çevirir ve çeşitli oyuncaklar kazanırdı. Şimdiki halı sahanın olduğu yere Dolapçı Yaşar dönme dolap kurardı. Bu dönme dolap insan gücüyle döndürülürdü. Çocukların bayramdaki en büyük eğlencesiydi. Yine köylerden eşeğini ve atını süsleyerek getirirler, küçük çocukları eşeklere, biraz büyük çocukları atlara bindirip Kızılkara çayına kadar gezdirirlerdi. Gün boyu bu eğlence sürüp giderdi. Bayramın tadını çocuklar çıkarırdı. Çocuklar babalarının yaptığı dev uçurtmaları keyifle uçurur, gökyüzü şenlenirdi. 3. bayram günü Boyran’da dolu dolu geçerdi.

4. bayram ölenler bayramıydı. Herkes mezarlıklara gider, ölen büyüklerinin ruhuna Fatihalar okur, dualar ederdi.

Kaymakam, Belediye Başkanı, protokol üyeleri halkla birlikte bayramlaşmayı eski belediyenin avlusunda yapardı. Orada fıskiyeli bir havuz vardı. Havuzun etrafında bayramlaşma olurdu, sohbet ve muhabbet edilirdi.

Günümüzde de bu bayram geleneklerinin bir çoğunun halen yaşatıldığını, büyüklerin ziyaret edildiğini, birlik ve beraberlik örneği pilav günü etkinliklerinin devam ettiğini memnuniyetle görüyoruz, bundan sonra da artarak devam etmesini diliyoruz.

Dargınların barıştığı, birlik ve beraberliğin, yardımlaşma ve dayanışmanın en üst seviyelere ulaştığı bir Ramazan Bayramı geçirmek dileğiyle tüm okuyucularımın bayramını kutlar, sağlık ve mutluluklar temenni ederim.



  |  Bu haber 6754 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ İlçemiz Evrenye Köyü’nden Karadeniz’e dökülen Evrenye Çayı’nda taşkın koruma ve dere ıslah projesi kapsamında çalış...

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ?

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ? Okulunu okumuş ve meslek sahibi olmuş, pek çok insan vardır sağımızda solumuzda...

HAYATIMIZ İMTİHAN !

HAYATIMIZ İMTİHAN ! İnsanlar senden hiç sebepsiz yere nefret ediyorlarsa, bil ki bu senin değil onların imtihanıdır.

HANİFE TEYZE...

HANİFE TEYZE... İnebolu Avra mahallesinde 97 yaşında bir teyze var adı Hanife…

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN!

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN! Günümüzde yaşanan her durum, insanlık tarihinin başladığı günden itibaren varlığını sürdürmektedir.

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 50 hibe desteği ile Kastamonu genelinde 780, İnebolu’da ise 250 çiftçiye sera na...

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR 1983 yılı son çeyreğinde Türkiye Basın Birliği Kastamonu şubesi tarafından bir yazı yarışması düzenleniyor.

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR Tarihin akışını değiştiren günler vardır; 23 Nisan 1920, işte o günlerden biridir.

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK Yarın 23 Nisan...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:127798

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:113102

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:132928

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:118572

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign