İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
EVRENYETarih 07 Nisan 2017, 09:00 Editör: Editör

EVRENYE

İnebolu’muzun birbirinden farklı özelliklere ve güzelliklere sahip köyleri vardır. Gözbebeği köylerimizden biri olan Evrenye’yi bildiğim ve araştırdığım kadarıyla bu hafta köşeme taşıdım. Araştırmalarım esnasında İnebolu ile ilgili pek çok tarihsel bilgilerin günümüze ulaşmasına büyük katkısı olan tarihçi-yazar Nurettin PEKER’in hanımının Evrenye’li olduğunu ve bu sebeple Evrenye ile ilgili çeşitli araştırmaların Nurettin PEKER tarafından yapıldığı bilgisine ulaştım.

                          

15. yüzyıla kadar Rumların yaşadığı Evrenye, Fatih Sultan Mehmet’in padişah olduğu dönemde Karadeniz üzerinden yapılan ticareti kontrol edebilmek ve denizlere açılabilmek amacıyla harp ve ticaret gemileri inşa eden tersaneler kurup devlete bağlı askeri ve ticari leventler yetiştirmek için deniz işlerinden ve gemi yapımından anlayan güvenilir, Türk ailelerin yerleştirildiği bir yer olarak karşımıza çıkıyor.

 

Evrenye’de yapılan küçük ve büyük tonajlı, ahşap, kürekli ve yelkenli ticaret ve savaş gemileri devletin gelişmesine ve güçlenmesine önemli katkılarda bulunmuşlardır.

 

Evrenye’nin geçmişi ile ilgili çok önemli bir hususta şudur;

Anadolu’da ahi teşkilatının kurucusu ve başı olan Ahi Evran Osmanlı Devleti’nin güçlenmesi için emrindeki yakınlarını Anadolu’nun muhtelif yerlerine göndermiştir. Oğlu Evren Bey ise Evrenye’ye yerleşmiş ve hayatının sonuna kadar bu köyde yaşamıştır. Bu nedenle köyün ismi Evrenye olmuştur. Büyük Evrenye yangınına kadar türbesi deniz kenarında olan Evren Baba’nın Türbesi yangında yok olmuş, mezar taşı ve yazıları Nurettin PEKER tarafından bulunarak meydana çıkarılmıştır. Günümüzde mezar taşı köyün merkezindeki caminin avlusunda muhafaza edilmektedir.

 

Büyük Türk gezgini Evliya Çelebi’de meşhur Seyahatnamesinde Evrenye’ye uğradığını, köyün güzelliğini, tarihi çınarlarını, halkının çalışkanlığını ve devlete bağlılığını çok güzel bir şekilde anlatmıştır.

 

Ülkemizde deniz ticaretinde söz sahibi firmaların ve armatörlerin çoğunun Evrenye’li olduğu bilinir.

 

Giydikleri peştamal ve beyaz başörtüsü Evrenye’li kadınları diğer bölge kadınlarından farklı kılar.

 

Evrenye’de eskiden sadece kadınların girebildiği bir kadınlar pazarından söz edilir. Bu pazara gitmek isteyen yürüdüğü yolun bile ayrı olduğu söylenir.

 

Evrenye günümüzde de hala var olan bir kadınlar plajına sahiptir.

 

Evrenye’de eskiden çok büyük bir bayram yerinin olduğu ve çok çeşitli yemeklerle doldurulan bayram yerinde bayramların geniş bir katılımla çok eğlenceli geçtiği söylenir.

 

‘’Evrenye Bıçağı’’ olarak bilinen ve Evrenye’nin 6 - 7 km kuzeyinde yer alan Dibek köyüne bağlı bıçakçılar mahallesinde üretilen bıçaklar, balta ve nacaklar kalitesi ve inanılmaz keskinliği ile çok tercih edilir. 1800’lü yıllardan İstiklal Savaşı’na kadar ülkemizin yaşadığı tüm savaşlarda ordumuzun ihtiyacı olan süngü ve kesici aletlerin pek çoğunun bu tezgahlarda üretildiği bilinir.

 

15. yüzyıl Osmanlı Döneminde Anadolu’da matematik, astronomi ve coğrafya öğretimini başlatan en önemli iki bilginden biri Ali KUŞCU, diğeri ise F. ŞİRVANİ’dir. F. ŞİRVANİ’nin kabri Evrenye’nin üzerinde Ayvat köyünde Şirvan Mahallesindedir.

 

Evrenye Köyümüzü pek çoğumuzun duymadığı ve bilmediği özellikleri ile anlatmaya çalıştım. Mutlaka unuttuğum veya bilmediğim güzellikleri olabilir. Önümüzdeki haftalarda da başka köylerimizi de anlatarak köşemize devam edeceğiz.



  |  Bu haber 15416 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR!

KAZANAN İNEBOLU OLUYOR! İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar istiyor, arzuluyor, çalışıyor, çabalıyor ve kurumları harekete geçiriyor...

TURİZM KENTİ İNEBOLU

TURİZM KENTİ İNEBOLU Başlığı okuyan her bireyin aklından geçeni ya da neler söyleyeceğini kestirmek çok da zor olmasa gerek.

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK

İNEBOLU ORMAN İŞLETMESİ GİDİLMEDİK YER, BAKILMADIK ORMAN BIRAKMAYACAK Geçen yılı yatırım ve bakım çalışmalarında hedeflerinin üzerinde tamamlayan İnebolu Orman İşletmesi 2024 yılına da ...

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI

İNEBOLU'DA 100 BİN FİDE DAĞITILDI İnebolu’yu seracılığın merkezi haline getirmek için proje üstüne proje hazırlayan Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, Tarı...

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR?

YİRMİ ATLIK YEM BİR ATA VERİLİRSE NE OLUR? Hoca Efendi'yi, köyün birine vaaz vermesi için çağırırlar.

ANNESİZ İLK BAYRAM!

ANNESİZ İLK BAYRAM! Mübarek Ramazan ayını beraber karşıladık...

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI

3'ÜNCÜ ENGİN UZUNER DÖNEMİ RESMEN BAŞLADI 31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde MHP’den İnebolu Belediye Başkanı seçilen Engin Uzun...

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU

İNEBOLULULAR İFTARDA BULUŞTU İstanbul'da ikamet eden İnebolulu hemşehrilerimiz, düzenlenen iftar programında bir araya geldi.

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR...

İNEBOLU'DA İSMİ UNUTULMAYAN HAFIZLAR... 25 Mart Pazartesi günü Canım Annemi, tam bir hafta sonra ise Kızkardeşimin eşini Ahirete uğurlamanın üzüntüsü içeri...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:125688

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:111230

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:130218

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:116432

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign