İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU SINIRLARINI AŞAN HAKLI ŞÖHRET KEMANECİ MURATTarih 21 Nisan 2017, 16:04 Editör: Editör

İNEBOLU SINIRLARINI AŞAN HAKLI ŞÖHRET KEMANECİ MURAT

Kültürel zenginliğimizin yöre müziğine de yansımış olduğunu gösteren davul, zurna ve kemaneden oluşan, her yaştan insanın severek dinlediği, gençlerin düğünlerinde çalmasını arzuladığı, köy düğünlerinin olmazsa olmazı, hatta folklorik gösterilerde, festivallerde, önemli gün ve gecelerde tercih edilen yöresel çalgı grubu İnebolu’da NEYTAR adı ile bilinir.

Kemane denilince akla gelen ilk isim Kemaneci Murat’tır. O bir kemane ustasıdır. Deyim yerinde ise Kemaneci Murat, kemanesini eline aldığı zaman insanları kendine hayran bırakır, kemanesini konuşturur. Neşet ERTAŞ nasıl Kırşehir için önemli bir değer ise, Kemaneci Murat’ta İnebolu’nun bir değeridir. Onun ülke sınırlarını aşan haklı şöhreti bizler için gurur vesilesidir. Defalarca yurt dışına giderek ekibiyle beraber programlar yapan Kemaneci Murat, İnebolu’nun tanıtımına da olumlu katkılar vermektedir.

21 Haziran 2003 tarihinde birçok sanatçının hayal ettiği Paris Şehir Tiyatroları Sahnesinde tam 2 saat boyunca İnebolu’nun yöresel müzikleri ve halk ezgilerini kemanesinin tellerinden izleyenlerin gönüllerine akıtmıştır.

Amerika’da California’da yaşayan müzisyen Mary, kemençe öğrenmek için Yunanistan’a gitmiş orada İnebolu’da yaşayan Kemaneci Murat’ın videolarını izlemiş ve daha sonra Kemaneci Murat’ı dinlemek için İnebolu’ya gelmiştir. İnebolu’da bir düğün de Kemaneci Murat ve ekibini hayranlıkla izlemiştir. Amerikalı Mary’nin sorularını tercüman vasıtasıyla cevaplandıran Kemaneci Murat kısaca sanatına başlangıç ve devam ediş serüvenini şöyle anlatmıştır. “10 yaşında eski yaşlılardan kemane çalmasını öğrendim. Konserler, festivaller, düğünler, özel gün ve gecelerde çalıyoruz. Kemane, zurna eşliğinde belirli akortta çalınıyor. Akort yapıldığında klasik müzikte yapılabilir. Ailemde başka kemane çalabilen yok. Çocukluğumda kemane sesini merak ettiğim için çok rahat çaldım. İlk öğrendiğim türküleri o kadar yıl geçmesine rağmen çalıp hala söyleyebiliyorum. Beynimiz müziği ve sesi çok sevdiği için her türlü parçayı çalabiliyoruz. Kemanenin çok eskilerden geldiğini İnebolu’da Rumlarla kardeşlik içinde düğünler yapıldığı zamanlarda kemanenin çalındığını büyüklerimizden öğrendik” demiştir.

Piyasada onlarca kaseti olan Kemaneci Murat, kemanenin virtiözüdür. Ülkemizin her tarafına çeşitli sebeplerle dağılmış olan İnebolu’luların düğünlerinin vazgeçilmezidir. Kemaneci Murat içimizden biridir. Kemane çalmayı konservatuarda öğrenmemiştir. Nota bilgisi yoktur. Amatörce icra ettiği sanatını pratik yaparak geliştirmiş bir müzisyendir, yani alaylıdır. Nice profesyonel eğitim almış müzisyenlerin Kemaneci Murat’ı dinlediği zaman şaşkınlığını gizleyemediği ve hayranlığını ifade ettiği görülür. Tabii ki bu Kemaneci Murat ve ekibi için gurur vesilesidir.

İnebolu’muzda bu kültüre hizmet etmiş nice insanların olduğu bilinir ve yeri geldiğinde isimleri yad edilir. Bizlerde şuan aramızda olmayan yöre müziğine katkısı olmuş herkesi rahmetle anıyor, Kemaneci Murat’a hayırlı sağlıklı uzun ömürler diliyoruz.



  |  Bu haber 11388 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ İlçemiz Evrenye Köyü’nden Karadeniz’e dökülen Evrenye Çayı’nda taşkın koruma ve dere ıslah projesi kapsamında çalış...

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ?

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ? Okulunu okumuş ve meslek sahibi olmuş, pek çok insan vardır sağımızda solumuzda...

HAYATIMIZ İMTİHAN !

HAYATIMIZ İMTİHAN ! İnsanlar senden hiç sebepsiz yere nefret ediyorlarsa, bil ki bu senin değil onların imtihanıdır.

HANİFE TEYZE...

HANİFE TEYZE... İnebolu Avra mahallesinde 97 yaşında bir teyze var adı Hanife…

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN!

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN! Günümüzde yaşanan her durum, insanlık tarihinin başladığı günden itibaren varlığını sürdürmektedir.

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 50 hibe desteği ile Kastamonu genelinde 780, İnebolu’da ise 250 çiftçiye sera na...

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR 1983 yılı son çeyreğinde Türkiye Basın Birliği Kastamonu şubesi tarafından bir yazı yarışması düzenleniyor.

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR Tarihin akışını değiştiren günler vardır; 23 Nisan 1920, işte o günlerden biridir.

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK Yarın 23 Nisan...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:127798

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:113102

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:132926

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:118572

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign