İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
İNEBOLU'NUN KAHRAMAN KAYIKÇILARITarih 08 Haziran 2017, 23:21 Editör: Editör

İNEBOLU'NUN KAHRAMAN KAYIKÇILARI

Kurtuluş Savaşı'nda düşman işgaline uğramamasına rağmen, cephe gerisindeki hizmetleriyle İnebolu'ya "istiklal madalyalı tek ilçe" unvanını kazandıran kayıkçılar, tarihe adlarını altın harflerle yazdırdı.

3 yıl boyunca cephane taşıyan İnebolulu kayıkçılar, hizmetleri için gönderilen 1680 lirayı kabul etmeyerek Milli Mücadele'ye bağışladı.

Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışıyla başlayan milli mücadelenin lojistik merkezlerinden İnebolu Limanı, 3 yıl boyunca silah ve cephanenin Anadolu'ya giriş kapısı oldu. İstanbul'dan kaçırılan binlerce ton silah ve cephane ile diğer askeri malzemeler, güvenli olduğu gerekçesiyle İnebolu'ya getirildi. Gemiler, iskelenin düzgün olmaması nedeniyle limana yanaşamazken. açıkta demirleyen gemilerdeki cephane dolu sandıkların tahliye işini İnebolulu kayıkçılar üstlendi.

"Denk kayığı" adıyla bilinen tekneleriyle, fırtınalı havalarda dev dalgalara göğüs gererek gemilerdeki binlerce ton cephaneyi salimen karaya çıkaran İnebolulu kayıkçılar, 3 yıl boyunca mücadele verdi.

AĞIR TOPLARI BİLE TAŞIDILAR

İnebolulu kayıkçılar, 1921'de Kars Kalesi'nde ele geçirilen tekerlekli ağır topların da cepheye ulaşmasını sağladı. 15 Aralık 1921 günü İnebolu açıklarında demirleyen gemide bulunan ağır toplar, büyük zorluklarla kayıklara yüklenerek kıyıya çıkarıldı. İlerlemiş yaşına rağmen bastonuyla cephane taşıyan kayıkçılardan Hamamcı Kadı Salih Reis, bu gayretiyle tarihe geçti. İnebolu'da kağnı arabalarına yüklenen cephane ve silahlar, İstiklal Yolu üzerinden meşakkatli yolculuklarla cepheye ulaştırıldı.

ÜCRETİ KABUL ETMEDİLER

O günleri yaşayan merhum gazi Nurettin Peker'in hatıralarında anlattığı gibi; İnebolulu kayıkçıların gayret ve fedakarlığını gören Kastamonu Havalisi Komutanı Muhittin Paşa, şimdiye kadar tüccar eşyasından aldıkları ücretle çoluk çocuklarını nafakalandırarak askeri eşya ve mühimmattan ücret almadıklarını öğrenince çok memnun olmakla beraber kayıkçılara münasip bir ücret verilmesini Menzil Mıntıka Müfettişliğine emretmiş ve Kayıkçılar Loncası hesabına gelir kaydedilmişti.

İnebolu kayıkçıları kendilerine verilmek istenen bu parayı almamakta ısrar ettiler ve Milli Müdafaa'ya bağışladıklarını bildirdiler. Muhittin Paşa bu örnek fedakârlığı, Milli Müdafaa Vekâletine ve Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'ya bildirmekle kalmayıp, gazetelere de yazarak her tarafa yayınladı.

                "İnebolu kayıkçılarına… 24 / Ağustos / 921

                İnebolu limanına vürud etmekte olan eşyayı askeriyeyi öteden beri meccânenen ihraç eden ve bu kerre dahi 1144 parça eşya ve malzemei askeriyeyi ayni suretle karaya ihraç edip ücreti ihraciye olan 1680 lirayı hükümete terk ve teberrü etmek suretiyle ibrazı hamiyet eden İnebolu kayıkçılarına alenen beyanı takdirat ve teşekkürât olunduğunun ilânını rica ederim.

                Kastamonu ve Bolu Havalisi K. Mirliva Muhittin"

Fedakâr İnebolu kayıkçılarından adları sanları tesbit edilebilenler:

Kayıkçılar Kâhyası ve Kuvayı Milliye Reisi İlyas Kaptan ve oğlu küçük Ali Gözlük, Raşit Kaptan, Hamdi Reis, Çırak Mehmet Reis, Çerkezin Abdullah Reis, Sart Ali Reis, Hurşit Reis, Çolak Salih Reis, Keresteci Sabri Eyüpoğlu, Motorcu Kadir Kaptan, kayıkçı Mehmet Ali, kayıkçı Cemil, Paşalıoğlu Mehmet, Çırak Mehmedin oğlu Mehmet ve diğer kayıkçılar...



  |  Bu haber 13756 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

HAKLIYI YALNIZ BIRAKANLAR, ZALİMDEN SAYILMAZ MI? BİR GÜN O TERAZİ HERKESİ TARTACAK?

HAKLIYI YALNIZ BIRAKANLAR, ZALİMDEN SAYILMAZ MI? BİR GÜN O TERAZİ HERKESİ TARTACAK? Bir dervişe, suyun üstünde yürüyen bir adamı gösterirler. Derviş der ki:

BÜLENT ULUER'İN FİLİSTİN GÜNLERİ!

BÜLENT ULUER'İN FİLİSTİN GÜNLERİ! Başlığı okuyan pek çok kişinin "Kim bu Bülent Uluer" dediklerini duyar gibi oluyorum...

BEKALIVING MOBİLYA GÖRKEMLİ TÖRENLE AÇILDI

BEKALIVING MOBİLYA GÖRKEMLİ TÖRENLE AÇILDI İnebolulu iş insanı Reyhan Özdemir’e ait BEKALIVING Mobilya Mağazası’nın üçüncü şubesi İstanbul Masko’da açıldı.

GÜRSOY VAKFI, MİMAR SİNAN'IN VASİYETİNİ 15 YILDIR YAŞATIYOR

GÜRSOY VAKFI, MİMAR SİNAN'IN VASİYETİNİ 15 YILDIR YAŞATIYOR Mimar Sinan’ın vasiyeti doğrultusunda, İnebolulu hemşehrimiz Hasan Gürsoy’un kurucusu olduğu Gürsoy Vakfı tarafında...

"KASTAMONU PASTIRMASI" ANLATILMAZ YAŞANIR!

İlgimi çekecek bir yazı ya da enstantane düştüğü zaman önüme...

İDH'DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ

İDH'DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ İnebolu Devlet Hastanesi genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Hasan Berke Atalay, başarılı bir operasyona imza attı.

DALINI KIRAN RÜZGÂRA, YAPRAĞINI FEDA ETME BUNDAN SONRA!

DALINI KIRAN RÜZGÂRA, YAPRAĞINI FEDA ETME BUNDAN SONRA! Karşındaki insan kendi hatasını, yanlışını kabul etmiyorsa...

ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİNDEN AÇIKLAMA

ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİNDEN AÇIKLAMA Kastamonu İli Arış Yetiştiricileri Birliği, İnebolu ve çevre sahil ilçelerinde kestane ağaçlarına musallat olan “ga...

HAFIZLIK İCAZET MERASİMİ YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

HAFIZLIK İCAZET MERASİMİ YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ İnebolu Müftülüğü’ne bağlı İnebolu Merkez Kız Kur’an Kursu’nda hafızlık eğitimini tamamlayarak belge almaya hak kaz...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:128218

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:113480

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:133374

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:119020

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign