İnebolu Gündem Gazetesi
İNEBOLU KASTAMONU İLÇELER
DİŞ HEKİMİ M.FAKAZLI'DAN BAKAN KOCA'YA AÇIK MEKTUPTarih 20 Mart 2022, 11:18 Editör: Editör

DİŞ HEKİMİ M.FAKAZLI'DAN BAKAN KOCA'YA AÇIK MEKTUP

Öncelikle 14 Mart Tıp Bayramını ihtiva eden mesajınız için teşekkür ederim. Şahsım ve mesleğim adına bir talebim bulunmamaktadır. Yalnız kentimiz İnebolu adına bir talebimiz bulunmaktadır. Şöyle ki:

1918 yılında baş gösteren Lekeli Humma (tifüs) salgını sırasında İnebolu Frengi Hastanesi’nde yaptığı verimli çalışmaları nedeniyle devlet nişanı (4. Derece Mecidiye Nişanı) takdim edilerek adına Sertabip ünvanı eklenen, genç yaşta  Tifüsden kaybettiğimiz ve halk tarafından hatırasını yaşatmak için namına anıt mezar yaptırılan Tıp Şehidi İsmail Hakkı Bey’in adının İnebolu Devlet Hastanesi’ne verilmesi hususunda İnebolu halkı olarak beklentimiz mevcuttur. 

Bendeniz 1978 yılında Marmara Üniversitesi Nişantaşı yerleşkesinden mezun olmuş bir Diş Hekimiyim. 44 yıldır İnebolu’da kendi muayenehanemde halka hizmet vermekteyim. Aslî mesleğimin yanında yerel tarih araştırmacılığı da yapmaktayım. Bu araştırmalarım sırasında “İnebolu olmasaydı bugünkü Cumhuriyetimiz olmazdı noktasına geldim.”

İnebolu’yu önemli kılan noktalardan birini burada dikkatinize sunmak istiyorum. 

Osmanlı Devleti sınırları içerisinde ilk salgın (Frengi) Hastanesi 1885 yılında İnebolu’da kurulmuştur. Yukarıda zikrettiğim Tosyalı İsmail Hakkı Bey 1905 yılında Kastamonu İdadisini bitirdikten sonra İstanbul’da Mekteb-i Tıbbiyeyi Şahane’den 1910 yılında mezun olmuş ve mezun olur olmaz, İnebolu’da kurulan bu salgın hastanesinde göreve başlamıştır. Mesleğini severek yaptığından kısa sürede halkın gönlünü kazanmıştır.

1918 yılında yaptığı çalışmalar devlet tarafından da ödüllendirilmiş, kendisine 15 Mart 1918’de 4. Derece Mecidiye Nişanı verilmiş ve genç yaşta Sertabip (Başhekim) ilan edilmiştir. Lekeli Humma salgınında canla başla çalışmıştır. Hastanede o dönemde bulunan gayrimüslim doktorlar hastalardan uzak dururken o birçok hastasını tedavi etmiş ve sayesinde kısa bir zaman zarfında hastalık kontrol altına alınmıştır.

Ancak kendisi de Lekeli Humma’ya yakalanan Dr. İsmail Hakkı Bey hastalıktan kurtulamamış ve 22 Nisan 1334( 1918)’de vefat etmiştir. Onun genç yaşta bu hazin ölümü onu çok seven İnebolu halkında derin bir teessüre neden olmuştur. Ölümünden 3 yıl sonra 1921 (25 Şevval 1339 ) yılında, fedakâr İnebolu halkı burada da fedakârlığını göstermiş ve para toplayarak hastane bahçesine bir anıt mezar diktirmiştir.

Bu anıt mezarın üzerinde şu şekilde bir kitabe yer almaktadır:

VAZİFE UĞRUNDA İSTİHDAM-I CELİLESİ AZİM VE İBKÂ OLAN MÜSLÜMAN ETİBBANIN TEYİD-İ NAMI İÇÜN ERBABI HAMİYYETİN İANESİYLE YAPILAN ABİDEDİR. 25 Şevval 1339. Ruhuna fatihalar ediniz.

Bu konudaki araştırmalarımıza Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl Bey bizzat İnebolu’ya gelerek katkı vermiştir. Konu hakkında ayrıntılı tafsilata sahiptir. Yaptığımız araştırmalarda, hayatının her safhası için kayıt tutulan Osmanlı belgelerine, tarihe ışık tutacak bilgilere ulaştık,arşivledik.

Bütün bunlar neticesinde Dr. İsmail Hakkı Bey’in isminin Bakanlığınız ajandasına kaydedilip ilgili platformlarda isminin anılması ve hatırlanmasının isabetli olacağını kanaatindeyiz.

İsmail Hakkı Bey’in isminin İnebolu Devlet Hastanesine verilmesi talebini içeren dosya, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bakanlığınıza ulaştırılmış olup, olur beklemektedir.

Ahde vefa en önemli insani duygudur. Bu konuda göstereceğiniz hassasiyet için şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Saygılarımla.

Diş Hekimi

Dt. Mustafa Sıtkı FAKAZLI



  |  Bu haber 4554 defa okunmuştur.

Facebook  Twitter  Google  StubmleUpon 

İNEBOLU  KATEGORİSİNDEN HABERLER

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ

EVRENYE ÇAYI'NDA DEV PROJEYE START VERİLDİ İlçemiz Evrenye Köyü’nden Karadeniz’e dökülen Evrenye Çayı’nda taşkın koruma ve dere ıslah projesi kapsamında çalış...

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ?

BU DÜZEN NE ZAMAN DEĞİŞECEK, VAR MI BİLEN ? Okulunu okumuş ve meslek sahibi olmuş, pek çok insan vardır sağımızda solumuzda...

HAYATIMIZ İMTİHAN !

HAYATIMIZ İMTİHAN ! İnsanlar senden hiç sebepsiz yere nefret ediyorlarsa, bil ki bu senin değil onların imtihanıdır.

HANİFE TEYZE...

HANİFE TEYZE... İnebolu Avra mahallesinde 97 yaşında bir teyze var adı Hanife…

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN!

EĞER İNSANLAR ARKANDAN KONUŞUYORSA ÜZÜLME, BİL Kİ ONLARDAN ÖNDESİN! Günümüzde yaşanan her durum, insanlık tarihinin başladığı günden itibaren varlığını sürdürmektedir.

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ

250 ÇİFTÇİYE SERA DESTEĞİ Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yüzde 50 hibe desteği ile Kastamonu genelinde 780, İnebolu’da ise 250 çiftçiye sera na...

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR

TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA KAPISI İNEBOLU'DAN AÇILMALIDIR 1983 yılı son çeyreğinde Türkiye Basın Birliği Kastamonu şubesi tarafından bir yazı yarışması düzenleniyor.

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR

EGEMENLİK, ÇOCUKLARIN GÜLÜŞÜNDE SAKLIDIR Tarihin akışını değiştiren günler vardır; 23 Nisan 1920, işte o günlerden biridir.

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK

ALTI YIL ÖNCE ÇOCUK BAYRAMI AREFESİNDE AYKUT ALTINÖZ'LE RÖPORTAJ YAPMIŞTIK Yarın 23 Nisan...

Basın İlan Kurumu


ANKET

Siteyi Nasıl Buldunuz?




Tüm Anketler

Tüm videolar

  HIRSIZLIK ANI KAMERAYA TAKILDI
 

HIRSIZLIK ANI KAMERA

İzlenme:127798

   
  Mustafa Gökhan Gülşen ile röportaj
 

Mustafa Gökhan Gülşe

İzlenme:113102

   
  İnebolu Pazarı
 

İnebolu Pazarı

İzlenme:132926

   
  İnebolu Tanıtım
 

İnebolu Tanıtım

İzlenme:118572

   

HAVA DURUMU

Yazar Girişi| Mail | Reklam ver

inebolugündem İnebolu Gündem Gazetesi
Tüm hakları saklıdır. Yayınlanan içerikler izinsiz kullanılamaz.
- Altyapı: MyDesign